Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2013. Február 12. 17:34, kedd | Külföld
Forrás: MTI

Atomrobbantás - A magyar Külügyminisztérium aggódik az észak-koreai robbantás miatt

Atomrobbantás - A magyar Külügyminisztérium aggódik az észak-koreai robbantás miatt

Magyarország nagyfokú aggodalommal értesült a legújabb, kedden végrehajtott észak-koreai nukleáris robbantásról - közölte a magyar Külügyminisztérium az MTI-vel.

A tárca a közleményben azt írta: a kísérleti robbantással Észak-Korea egyértelműen tanúbizonyságát adta felelőtlen magatartásának, amely komoly veszélyt jelent a regionális és nemzetközi békére és biztonságra.

A Külügyminisztérium hozzátette: az ázsiai ország durván megsértette nemzetközi kötelezettségeit, beleértve az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatait, amelyek egyértelműen megtiltják az országnak nukleáris fegyver fejlesztését vagy arra irányuló kísérletetek végrehajtását.

Magyarország újfent felhívja Észak-Koreát, hogy tartózkodjon a további provokatív cselekményektől, azonnali hatállyal hagyjon fel katonai célú nukleáris programjával, valamint kezdjen párbeszédet az érintett szereplőkkel - áll a közleményben. A Külügyminisztérium felszólítja az ázsiai országot, hogy mielőbb írja alá az átfogó atomcsendegyezményt.

A tárca kitért arra: Magyarország teljes mértékben egyetért Catherine Ashton, az Európai Unió főképviselője által kiadott nyilatkozattal. Egyben üdvözli, hogy az EU a továbbiakban is kiemelt figyelmet fordít a témára, és felhívja az EU-t, fontolja meg további megszorító intézkedések meghozatalát, amelyek megfoszthatják Észak-Koreát azon képességétől, hogy hasonló akciókat hajtson végre a jövőben - zárul a közlemény.

Észak-Korea megerősítette kedden, hogy a nap folyamán végrehajtotta újabb, harmadik kísérleti atomrobbantását. A KCNA phenjani állami hírügynökség közleményében azt írta: sikeresen és tökéletesen hajtották végre a föld alatti nukleáris robbantási kísérletet, amelynek célja megfogalmazásuk szerint az ország védelmének és szuverenitásának erősítése volt az Egyesült Államok folyamatos ellenséges magatartásával szemben.

Az újabb robbantást az amerikai elnök, az orosz külügyminiszter, az ENSZ főtitkára, az EU, Japán és Irán is elítélte, Kína pedig "határozott ellenzését" fejezte ki.

Címkék: atom, kórea, magyar, robbanás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt