Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2013. Augusztus 09. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: orientpress

Augusztus végére elkészül a pedagógusok kollektív szerződése

Augusztus végére elkészül a pedagógusok kollektív szerződése

Kardinális kérdés a pedagógusokat érintő kollektív szerződés aláírása még a tanév kezdet előtt, mivel ez az egész munkabeosztást meghatározza és fontos oktatási kérdések seregét rendezi – mondta a Világgazdaságnak a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke. Pedagógusok Szakszervezetének elnöke. Galló Istvánné felhívta a figyelmet arra, hogy a kormány és a sztrájkbizottság év eleji megállapodása szerint a szerződésnek július 31-ig el kellett volna készülnie.

A csúszást a kormányzat azzal indokolta, hogy a köznevelési törvény pedagógus-előmeneteli rendszer részletszabályait tartalmazó végrehajtási rendelete még nem jelent meg. Ennek elfogadását augusztus 27-re tervezik.

Az év eleji megállapodásból kimaradó Pedagógusok Demokratikus Szakszervezet egy nyílt levélben hívta fel a figyelmet a kollektív szerződés hiányára, amelynek kialakításában részt vennének. A PDSZ elnöke, Mendrey László azt mondta: a tavalyi évtől eltérően (önkormányzatok és egyéb fenntartók) jelenleg már csak egy munkáltatója van a pedagógusoknak, a Klebelsberg Kunó Intézményfenntartó Központ (Klik). Így minden egyes állami fenntartású iskolára azonos feltételeket kell bevezetni, többek között az óraszámok, és a pótlékok kapcsán is.

A PSZ elnöke elmondta, hogy elküldték az általuk készített kollektív szerződés változatát a kormányzatnak és a Klik-nek. Gallóné Mendreyhez hasonlóan kiemelte, hogy a kollektív szerződésben meg kell majd határozni azt is, hogy a kötelezően a pedagógusoknak előírt 32 órát milyen keretek között kell teljesíteni, például mennyit kell majd az intézményben kötelezően tartózkodni.

A pótlékok kapcsán Gallóné elmondta: egyelőre még nincs rendezve, hogy a pedagógusoknak mekkora pótlék járna, a kormányzat nemrég tól-ig határokat adott meg. A PSZ elnöke szerint például az intézményvezetőknél nem mindegy, hogy valaki egy három csoportot működtető óvoda igazgatója, 6 óvodapedagógussal, 3 dadussal, 75 gyerekkel, vagy pedig egy ezer gyereket oktató gimnáziumot vezet 80 pedagógussal. A nagyobb felelősségnek az intézményvezetői pótlékban is meg kell mutatkoznia.

Az osztályfőnököknél egy elsős, egy ötödikes vagy egy nyolcadikos osztályban jóval több a pluszfeladat, így ezeknél az osztályoknál magasabb pótlék járna. Az sem mindegy, hogy egy osztályban mennyi a halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek száma. A pótlék nem a minőségi munkát értékeli, hanem az objektívan mérhető plusz feladatot és mivel egy munkáltató van, az egész országban egységesnek kell lennie – hangoztatta Gallóné.

A PDSZ elnöke arra is felhívta a figyelmet, hogy a jelenlegi helyzet szerint a pedagógusoknak nem jár cafeteria. Mendrey elmondta, hogy a törvény a köztisztviselőknek évi 200 ezer forint béren kívüli juttatást biztosít, a közalkalmazottak esetében pedig csak azt írták elő, hogy adható.Gallóné szerint mivel az eredetileg tervezett béremelés 60 százalékát fogják megkapni a pedagógusok, ezért nem lát idén esélyt, hogy cafeteria juttatást is kapnának.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

A Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben

Megkezdjük a valaha volt legnagyobb, legerősebb európai parlamenti kampány második szakaszát, a Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben