Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2013. Április 26. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Autópályát, hidat épít a kormány az Ormánságban

Autópályát, hidat épít a kormány az Ormánságban

A Dráván egy kompkikötő és egy új híd megépítéséről, továbbá az M6-M60-as autópálya horvát határig történő meghosszabbításáról döntött a kormány - jelentette be Orbán Viktor a baranyai Kémesen csütörtökön, aki szerint az Ormánság térségét a helyieknek kell megújítaniuk, a kabinet azonban támogatja ebben őket. A kormányfő beszélt az eurócsatlakozásról is, amivel szerinte még felesleges foglalkozni.

A miniszterelnök a kormány kémesi kihelyezett ülése után hangsúlyozta: a Budapestről érkezett kormánytagok nem tudják vállalni, hogy ők építenek a dél-baranyai Ormánságból régi szép időket idéző térséget, mert azt az itt lakóknak kell megtenni, de a kormány csütörtöki jelenlétével bizonyítja, hogy az ormánságiak számíthatnak rá, számíthatnak Magyarországra. Orbán a korményülésen ugyanakkor arról beszélt, hogyaz Ormánság térségfelzárkóztatási programjának, a 43 települést érintő Ős-Dráva programnak a sikere a kormány és az ország tesztje is, mert értékmérője annak, hogy mit tudnak kezdeni az elesett térségekkel.

'Leromlott hely'
Az Ormánság egy olyan térsége az országnak, amelynek fantasztikus a múltja, de az elmúlt évtizedekben 'leromlott hellyé' vált, és magas munkanélküliséggel küzd - fejtette ki a kormányfő, aki számos kérdést tett fel a házigazda Tiffán Zsoltnak, a Baranya megyei közgyűlés elnökének, a térség fideszes országgyűlési képviselőjének, valamint a kabinet tagjainak a megye, azon belül is az Ormánság helyzetével kapcsolatban. Érdeklődött egyebek mellett az ország egyik leghátrányosabb térsége, az Ormánság közlekedési infrastruktúrájáról, a cigányság helyzetéről, a munkahelyteremtésről, az agrárium és az oktatás állásáról, valamint a templomok állapotáról is.

Tiffán Zsolt beszédében felidézte, hogy a 25 milliárd forintból megvalósuló Ős-Dráva program célja egy vízkormányzási rendszer kialakításával, a folyó eredeti állapotának visszaállításával az öntözés, a turizmus, a mezőgazdaság, azon belül az állattenyésztés, zöldség- és gyümölcstermesztés, a feldolgozóipar fellendítése, a foglalkoztatottság növelése. Az Ős-Dráva program kormánybiztosaként is dolgozó politikus hangsúlyozta: ahhoz, hogy Baranya vonzóbbá váljon a befektetőknek, komoly infrastrukturális beruházásokra, elsősorban útépítésekre lenne szükség.

Kell komp és autópálya is
Tiffán Zsolt a kormány támogatását kérte az M6-os autópálya meghosszabbításához Eszék felé a horvát határig és a Kaposvárt Szigetvárral összekötő 66-os út építésének folytatásához a Dráváig. Fontosnak nevezte egy drávai híd, Vejtinél egy kompátkelő és az ahhoz vezető út építését is. Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár azt mondta, hogy az autópálya a következő kormányzati ciklus végére eljuthat a határig, a vejti kompátkelő kialakításáért már folynak az előkészületek, megvalósulása Horvátországtól is függ. A komp elérhetőségét magyar oldalon biztosító 10 kilométeres útszakasz még idén elkészülhet.

Orbán Viktor kérdésére Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter közölte: 2014 második felében megépül a Pécset elkerülő út, amely képes lesz levezetni az M6-M60-as autópálya teherforgalmát.

Még nincs itt az euró ideje
Magyarországnak egészen addig nem szabad komolyan foglalkoznia az eurócsatlakozással, amíg általános fejlettségi szintje nem éri el az eurózóna fejlettségének 90 százalékát - mondta Orbán Viktor a kormányülés utáni sajtótájékoztatón, kérdésre válaszolva. Ha elérte ezt a szintet az ország, akkor lehet majd komolyan beszélni bármilyen következő lépésről. Egészen addig azonban Magyarországnak a saját gazdasága megerősítésével kell foglalkoznia - hangsúlyozta a kormányfő, megjegyezve, hogy szerinte korábban elhibázták az Európai Unió bővítésének gazdaságpolitikáját.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során