Városlista
2024. május 18, szombat - Erik, Alexandra

Hírek

2010. November 30. 16:30, kedd | Helyi
Forrás: Nemzeti Infrastruktúra-fejlesztő Zrt.

Autóút épül Győrtől Szombathelyig

Autóút épül Győrtől Szombathelyig

A tervek szerint még ebben az európai uniós költségvetési ciklusban kétszer két sávos autóúton juthatunk el Győrtől Szombathelyig. A távlati terv részeként folyik a Győrtől Csornáig, illetve a Csornától Szombathelyig tartó út kiép

Az előkészítés a Győr, Csorna és Szombathely közötti útpálya 90 kilométeres szakaszának kiépítéséhez szükséges dokumentumok elkészítését, továbbá többek között az engedélyek beszerzését, a régészeti feltárást foglalja magában. A megvalósíthatósági tanulmányok többsége elkészült, a jogerős építési és hatósági engedélyek egy része is rendelkezésre áll. Több környezet- és örökségvédelmi hatásvizsgálat már ugyancsak elkészült, és a kiviteli tervek egy része is, a többi kiviteli terv elkészítése folyamatban van. A szükséges közműengedélyek beszerzése előkészítés alatt van. A területszerzéssel kapcsolatban elmondható, hogy a beruházáshoz szükséges terület a Győr – Enese szakaszon a több mint 90 százalékban, az Enese – Csorna szakaszon több mint 60 százalékban, a Csornát elkerülő szakaszon pedig több mint 80 százalékban már rendelkezésre áll. A beruházások a tervek szerint 2013-ban fejeződnek be.

„A Győr és Szombathely közé tervezett új, kétszer két sávos gyorsforgalmi közlekedési csatorna megvalósításával a Győr-Moson-Sopron megye kelet–nyugati tengelyét alkotó 85. számú főút, valamint az észak–déli tengelyt alkotó 86. számú főút forgalma lakott területen kívül lesz vezethető” – mondta Loppert Dániel, a beruházó Nemzeti Infrastruktúra-fejlesztő (NIF) Zrt. kommunikációs vezetője. A szakember szerint a beruházás megvalósításával a közlekedési csatorna erős forgalma nem károsítja a környezetet, nem zavarja az ott élőket, és a közlekedés is biztonságosabbá válik. „A kedvezőbb utazási körülmények javíthatják a mobilitást, így bővülhet a foglalkoztatottság is” – jelezte Loppert Dániel.

Az útépítés hálózati szempontból kiemelt jelentőségű, kedvező hatása átnyúlik a szomszédos kistérségekre is: közös turisztikai fejlesztések indítását, a gazdaság élénkülését eredményezheti. A térség főútjainak számító és a beruházás által érintett 85. és 86. számú úton jelenleg naponta átlagosan több mint 12 ezer jármű közlekedik, a tranzitforgalom által súlyosan terhelt Csornán pedig naponta több mint 23 ezer gépjármű hajt át.

A beruházás előkészítésére a Közlekedés Operatív Program (KÖZOP) keretén belül bruttó 12,76 milliárd forint áll rendelkezésre, aminek 15 százaléka hazai forrás, 85 százalékát pedig az Európai Regionális Fejlesztési Alap (ERFA) fedezi.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 17. 09:14, péntek | Helyi

Győr legfinomabb kakaós csigáját kerestük – Megtaláltuk! (PR)

Kétféle ember van a világon: van aki tekeri, van aki harapja a kakaós csigát. Akár harapod, akár tekered a Bedő Pékség csigáját, egy problémád lesz vele: egyszer véget ér a tekercs.

2024. Május 17. 08:13, péntek | Helyi

Egész napos programok kicsiknek és nagyoknak – szombaton lesz a VIII. Gulyahajtás

Május 18-án, szombaton immár nyolcadik alkalommal szervezik meg Dunaszegen a gulyahajtást. A rendezvény idén is élményekkel teli családi kikapcsolódással kecsegtet.

2024. Május 17. 07:12, péntek | Helyi

Melléképület égett Écsen

Kerti hulladék égetéséből terjedt tovább a tűz egy melléképületre Écsen.

2024. Május 16. 09:15, csütörtök | Helyi

Változik az időpont foglalás rendszere

Július 1-től az Egészségablak applikációban és a 1812-es telefonszámon is lehet majd időpontot foglalni.