Városlista
2020. április 4, szombat - Izidor

Hírek

2020. Február 22. 08:30, szombat | Belföld

Az adatokban rejlik az üzleti siker titka

Az adatokban rejlik az üzleti siker titka

Egész más felfogásban kell tanítani a statisztikát, mint eddig. Egyrészt meg kell szerettetni a tantárgyat a hallgatókkal, másrészt pótolni kell azokat a matematikai tudáshiányokat -

amelyekkel az egyetemre kerülők érkeznek.

Erre azért is szükség van, mert a statisztika az életünk része köznapi értelemben, hiszen körülöttünk minden csupa statisztika. A szervezetek, intézmények, vállalkozások sikeres működéséhez pedig egyaránt elengedhetetlen. Ugyanis csak a statisztika szolgálhat a megfelelő gazdasági vezetői döntések alapjául. A tudományágak többségében valamilyen szinten szükség van a statisztika alkalmazására, de a jelenlegi felsőoktatásban ez nem érvényesül. Az alapképzésben a statisztikai jártasság elemi szintjét célozzák meg a legtöbb szakon, ahol egyáltalán statisztikát oktatnak. A mesterképzésben, ahol már szükség lenne magasabb szintű ismeretekre, alig néhány szakon oktatnak statisztikát – hangzott el az Óbudai Egyetem Keleti Károly Gazdasági Kara által szervezett szakmai tanácskozáson.
Gazdaságstatisztika szerepe az oktatásban címmel tartott konferencia sorozattal kapcsolódott az Óbudai Egyetem Keleti Kara, a "150 éves a KSH" rendezvényekhez. A tematikus konferencia – amellyel
a Kar tisztelgett névadója előtt - a statisztika, a gazdaságstatisztika szerepével, az oktatás kihívásaival, a statisztikai adatok kezelésével, a KSH által nyújtott lehetőségekkel foglalkozott - tájékoztatott Lazányi Kornélia, a kar dékánja és Takácsné György Katalin professzor, akik egyben az előadások fő szervezői is voltak. A rendezvény sorozaton statisztikával foglalkozó csúcsvezetők, elméleti-, és oktatási szakemberek számoltak be a tudományág időszerű kérdéseiről.
Szó volt arról: egyre több adat és hatalmas információ mennyiség keletkezik a világ nagy vállalatai üzleti folyamatainak során. Gyakorlatilag minden műszaki eszköz, ami környezetünkben található ontja magából az adatokat. Információk keletkeznek ha telefonálunk, ha rákeresünk valamire az interneten, ha rendelünk valamit, ha bemegyünk egy üzletbe, ha bankkártyával fizetünk, ha felkapcsoljuk a villanyt a konyhában. Olyan korban élünk, amikor adatforrásként tekinthetünk testünkre, mozgásunkra, viselkedésünkre és döntéseinkre. Bármi, amit teszünk, digitálisan nyomot hagy, és számok, képek, szövegek vagy navigációs adatok formájában tárolódik valahol. Az óriási adattengerben izgalmas összefüggések, szabályszerűségek és minták rejlenek. Ezek feltárására, vagyis szakszóval big adathasznosítására egyre nagyobb az igény az élet minden területén. A felhalmozott adatok hatalmas üzleti értékkel bírnak a vállalatok számára. Aki képes tárolni, strukturálni és gyorsan értelmezni ezeket, jelentős verseny előnyre tehet szert – hangzott el a tanácskozáson. Volt aki arra figyelmeztetett, hogy jelentős számban kerülnek az felső oktatásba matematikai alapismeretek hiányával küzdő hallgatók. Meg kell találni a felzárkóztatás lehetséges formáit. Elkerülhetetlennek látszik a különbözeti vizsga előírása. Mindezekből következik, hogy egészen más felfogásban kell tanítani a statisztikát. Minden korábbinál nagyobb szerepet kap a modern szemléltető eszközök alkalmazása, azaz követni kell a felhasználói igényeket. Feltétlenül élni kell a modern informatika által nyújtott lehetőségekkel, a frontális oktatás mellőzésével a számítógép melletti képzést kell előtérbe helyezni. Ebben a folyamatban a kockás papír helyett az Excel, a SPSS, a Google Analytics programok és ezek súgója a meghatározók.
Az előadások összefoglalóját Keleti Károly emlékkönyvben is kiadják – mondta Lazányi Kornélia.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Április 03. 17:00, péntek | Belföld

Februárban több mint 10 százalékkal emelkedett a kiskereskedelmi forgalma

Februárban a nyers adat szerint 10,9 százalékkal, naptárhatástól megtisztítva 11,3 százalékkal haladta meg a kiskereskedelmi forgalom az egy évvel korábbit - jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

2020. Április 03. 16:09, péntek | Belföld

Biztonságosak a húsvéti sonkák, de hibák előfordultak

Élelmiszerbiztonsági szempontból megfeleltek az előírásoknak a Nébih terméktesztje során ellenőrzött húsvéti sonkák, viszont kisebb mértékű minőségi és jelölési hibák ezúttal is előfordultak

2020. Április 03. 14:06, péntek | Belföld

Elkezdődött a szúnyogirtás

Elkezdődött a 2020-as országos szúnyoggyérítési program végrehajtása – tájékoztatta a programért felelős Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője pénteken az MTI-t.

2020. Április 03. 12:03, péntek | Belföld

Jó példákat mutat be az Élő bolygónk új rovata

A köztársasági elnök ajánlásával az Élő bolygónk nevű oldal új rovatot indít Mindenki mindenkiért címmel, amely a koronavírus-járvány elleni védekezés jó példáit mutatja be.