Városlista
2020. november 30, hétfő - András, Andor

Hírek

2011. Október 17. 14:29, hétfő | Kék hírek
Forrás: HírTV

Az adóhatóság vizsgálja az uzsorásokat

Az adóhatóság vizsgálja az uzsorásokat

Hat olyan budapesti, illetve Pest megyei embert vizsgálnak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai, akik több esetben adtak kölcsön embereknek 50 százalékos kamatra nagyobb összegeket.

Hat olyan magánembert vizsgálnak a NAV munkatársai, akik 20-40 esetben adtak kölcsön más magánembereknek készpénzt 50 százalékos kamatra. A kölcsönadott összegek 72 ezer forinttól egészen 9 millió forintig terjednek. Az eddigi vizsgálatok alapján kiderült, hogy az emberek, akik hirdetés vagy ismerősök útján jutottak el az uzsorásokhoz, ingatlanjaik megmentése érdekében vettek föl uzsorakölcsönöket rövid, 2-3 hónapos futamidőre.

A közjegyző által hitelesített szerződésekben kamatot nem tüntettek fel, de hitelösszegként nem a ténylegesen kölcsönadott, hanem a kamattal terhelt összeg szerepelt, és ennek erejéig az adósok ingatlanjaira jelzálogot jegyeztettek be.

Az uzsorások a fenyegetésektől sem riadtak vissza, ha egy-egy adós nem tudott fizetni. Olyan eset is előfordult, hogy egy hitelközvetítéssel foglalkozó társaság tulajdonosa a cégéhez forduló ügyfeleket a banki kölcsön elbírálásáig illetve folyósításáig 12-20 százalékos kamatra adott magánhitellel segítette ki.

A tulajdonos a magánkölcsönhöz a kamatkikötés mellett szerződési díjat és folyósítási jutalékot is felszámított, így pluszbevételhez jutott, mert a pénzintézetek természetesen a hitelközvetítőnek járó jutalékot megfizették a társaságnak. Az ügyek vizsgálatát nehezíti, hogy a kölcsönöket fölvett adósok többnyire megfélemlített emberek, akik sok esetben nem mernek nyilatkozatot tenni. A kölcsönt nyújtó magánemberek a kölcsönökből származó jövedelmeket nem vallották be és adót sem fizettek utána. Mindezzel esetenként több tízmillió forinttal károsították meg az állami költségvetést. (rá)

HavariaPress

Ezek érdekelhetnek még

2020. November 28. 06:00, szombat | Kék hírek

Fogházra ítéltek egy rendőrt fenyegető férfit

Zaklatás miatt fél év fogházra ítélt a Bajai Járásbíróság egy férfit, aki az őt előállító rendőrt és a családját veréssel és öléssel fenyegette - tájékoztatta a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség pénteken az MTI-t.

2020. November 26. 06:31, csütörtök | Kék hírek

Drónnal és civil autókkal csaptak le a szabályszegőkre – VIDEÓ

Összehangolt akciót tartottak a rendőrök Siófok és Szántód vonzáskörzetében. Összesen 55 szabálysértővel szemben léptek fel.

2020. November 25. 09:38, szerda | Kék hírek

Holtan találták egy kiégett ház lakóját Kerecsenyben

Holtan találtak rá egy szerdára virradóra kigyulladt családi ház idős lakójára a Zala megyei Kerecsenyben.

2020. November 24. 10:03, kedd | Kék hírek

Ismét a Tiszán keresztül próbálkoztak a határsértők

Két csoport is csónakkal lépte át illegálisan a magyar-szerb határt Szegednél a Tiszán keddre virradóra - tájékoztatta a Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője az MTI-t.