Városlista
2021. augusztus 1, vasárnap - Boglárka

Hírek

2011. Október 17. 14:29, hétfő | Kék hírek
Forrás: HírTV

Az adóhatóság vizsgálja az uzsorásokat

Az adóhatóság vizsgálja az uzsorásokat

Hat olyan budapesti, illetve Pest megyei embert vizsgálnak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai, akik több esetben adtak kölcsön embereknek 50 százalékos kamatra nagyobb összegeket.

Hat olyan magánembert vizsgálnak a NAV munkatársai, akik 20-40 esetben adtak kölcsön más magánembereknek készpénzt 50 százalékos kamatra. A kölcsönadott összegek 72 ezer forinttól egészen 9 millió forintig terjednek. Az eddigi vizsgálatok alapján kiderült, hogy az emberek, akik hirdetés vagy ismerősök útján jutottak el az uzsorásokhoz, ingatlanjaik megmentése érdekében vettek föl uzsorakölcsönöket rövid, 2-3 hónapos futamidőre.

A közjegyző által hitelesített szerződésekben kamatot nem tüntettek fel, de hitelösszegként nem a ténylegesen kölcsönadott, hanem a kamattal terhelt összeg szerepelt, és ennek erejéig az adósok ingatlanjaira jelzálogot jegyeztettek be.

Az uzsorások a fenyegetésektől sem riadtak vissza, ha egy-egy adós nem tudott fizetni. Olyan eset is előfordult, hogy egy hitelközvetítéssel foglalkozó társaság tulajdonosa a cégéhez forduló ügyfeleket a banki kölcsön elbírálásáig illetve folyósításáig 12-20 százalékos kamatra adott magánhitellel segítette ki.

A tulajdonos a magánkölcsönhöz a kamatkikötés mellett szerződési díjat és folyósítási jutalékot is felszámított, így pluszbevételhez jutott, mert a pénzintézetek természetesen a hitelközvetítőnek járó jutalékot megfizették a társaságnak. Az ügyek vizsgálatát nehezíti, hogy a kölcsönöket fölvett adósok többnyire megfélemlített emberek, akik sok esetben nem mernek nyilatkozatot tenni. A kölcsönt nyújtó magánemberek a kölcsönökből származó jövedelmeket nem vallották be és adót sem fizettek utána. Mindezzel esetenként több tízmillió forinttal károsították meg az állami költségvetést. (rá)

HavariaPress

Ezek érdekelhetnek még

2021. Július 30. 12:14, péntek | Kék hírek

Agyonütöttek egy felsőmocsoládi férfit

Halált okozó testi sértés miatt őrizetbe vettek egy 20 éves felsőmocsoládi férfit, aki kedden agyonütött egy 69 éves helyi lakost - közölte a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság pénteken a police.hu oldalon.

2021. Július 23. 10:50, péntek | Kék hírek

Két városban is felfegyverkezve garázdálkodtak

A Bonyhádi és a Szekszárdi Rendőrkapitányság is büntetőeljárást indított.

2021. Július 22. 16:10, csütörtök | Kék hírek

Erőszakkal ejtette teherbe 11 éves nevelt lányát

Vádat emelt a Heves Megyei Főügyészség egy 11 éves nevelt lányát erőszakkal teherbe ejtő férfi és élettársa, a gyerek anyja ellen - közölte a megyei főügyész csütörtökön az MTI-vel.

2021. Július 22. 14:05, csütörtök | Kék hírek

Rendőr ellen emeltek vádat halálos baleset miatt

Halálos közúti baleset gondatlan okozása miatt vádat emeltek egy rendőr ellen - tájékoztatta a Központi Nyomozó Főügyészség csütörtökön az MTI-t.