Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2013. Február 17. 15:06, vasárnap | Belföld
Forrás: MTI

Az alaptörvény negyedik módosítását kezdi tárgyalni a parlament

Az alaptörvény negyedik módosítását kezdi tárgyalni a parlament

Kétnapos üléssel folytatja munkáját az Országgyűlés tavaszi ülésszakának második hetében. A képviselők hétfőn szavazhatnak a hamarosan létrejövő nemzeti dohányboltok termékkörének szélesítéséről, s egy ismeretlen magánvádas

Kétnapos üléssel folytatja munkáját az Országgyűlés tavaszi ülésszakának második hetében. A képviselők hétfőn szavazhatnak a hamarosan létrejövő nemzeti dohányboltok termékkörének szélesítéséről, s egy ismeretlen magánvádas ügy miatt dönteniük kell a kormányfő mentelmi jogának felfüggesztéséről is. Kedden az alaptörvény negyedik módosításáról kezdődhet meg a vita.

A Ház hétfői ülése 13 órakor ezúttal is napirend előtti felszólalásokkal kezdődik, amelyeket az ugyancsak szokásos interpellációs időszak követ az azonnali kérdésekkel és kérdésekkel kiegészítve.

A határozathozatalok során elsőként két nemzetközi szerződést, így egy tengerészeti munkaügyi egyezményt is kihirdethet a parlament, amely ezt követően elfogadhatja a kis- és középvállalkozások (kkv) 2009-2010-es helyzetéről szóló jelentést, valamint az atomenergia magyarországi felhasználásának 2009-2011. közötti biztonsági tapasztalatairól szóló beszámolót.

Szavazás várható emellett a trafiktörvény módosításáról, amelyben Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter azt kezdeményezi, hogy szeszes italt, energiaitalt, kávét, ásványvizet, üdítőitalt, valamint újságot is árulhassanak, és akár már májusban megkezdhessék működésüket a nemzeti dohányboltok. Az előterjesztést abban az esetben fogadhatják el már hétfőn, ha egyetlen addig benyújtott módosító javaslat sem kapja meg a parlamenti többség támogatását.

Ezt követően három magánvádas mentelmi ügyben kell döntenie a Háznak, köztük Orbán Viktor miniszterelnök mentelmi jogának felfüggesztéséről is, amelyet a budapesti XX., XXI., XXIII. kerületi bíróság kért. Az Országgyűlés mentelmi bizottsága erről szóló határozati javaslatában nem részletezi az ügyet, a testület csupán annyit ír, hogy a feljelentésből nem tudták egyértelműen megállapítani az eset tényállását, illetve a feljelentetti érintettséget sem. Tájékoztatásuk szerint a bizottsági tagok "értetlenségüknek adtak hangot", miként kerülhetett mentelmi ügyként tárgyalásra egy "lényegileg értelmezhetetlen feljelentés". A testület ezért az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnökéhez írt levelet, amelyben kifogásolta a feljelentést, továbbá segítséget kért a hasonló ügyek elkerüléséhez.

A mentelmi bizottság szavazhat a fideszes Szekó József és a jobbikos Novák Előd mentelmi ügyéről is.

Hétfőn a szavazásokat követően több, korábban tárgyalni kezdett javaslat vitája folytatódhat, majd utolsó napirendi pontként, várhatóan a késő esti órákban kerül terítékre a Magyar Művészeti Akadémia működésével kapcsolatos törvénymódosítás, amely a Műcsarnokot és a Vigadót is ingyenesen átengedné a szervezetnek.

Kedden az alaptörvény negyedik módosításának általános vitájával kezdődik a nap. A kormánypárti javaslat döntően az alaptörvény Alkotmánybíróság (Ab) által megsemmisített átmeneti rendelkezéseit igyekszik alkotmányba foglalni, de emellett alkotmányos szinten rögzítenék a hallgatói szerződés lehetőségét, valamint azt, hogy az Ab az alaptörvény értelmezése során ne vehesse figyelembe az alaptörvény hatályba lépése előtt hozott határozatait és indoklásait.

A hét második napján kerülhet sor a Nemzeti Fenntartható Fejlődés Keretstratégiáról szóló határozati javaslat általános vitájára, továbbá megkezdhetik az építésügyi lánctartozások megakadályozásáról szóló törvényjavaslat, valamint a közúti közlekedést érintő törvényegyszerűsítések tárgyalását is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:10, kedd | Belföld

Egykori egyetemének ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát Karikó Katalin

Egykori alma materének, a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát, valamint az elismeréssel járó összeget Karikó Katalin.

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni