Városlista
2019. december 6, péntek - Miklós

Hírek

2018. November 10. 18:12, szombat | Külföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Az Alzheimer-kór jósoló mesterséges intelligenciát fejlesztettek ki

Az Alzheimer-kór jósoló mesterséges intelligenciát fejlesztettek ki

Az Alzheimer-kór korai jeleit felismerni képest mesterséges intelligenciát fejlesztettek ki amerikai kutatók: az orvosok diagnózisa előtt hat évvel képes lehet megjósolni a betegség kialakulását.

A San Franciscóban lévő Kaliforniai Egyetem tudósai arra képezték ki a programot, hogy felismerje a páciens agyában zajló metabolikus változások jeleit, melyek az emberi szem számára észrevehetetlenek és így meg tudja jósolni a kór kialakulását.

Kutatásuk során a betegséggel diagnosztizált 1002 páciensről készült 2109 felvételt használtak fel. A mesterséges intelligencia képes volt felismerni az Alzheimer-kórt a felvételeken átlagosan hat évvel azelőtt, hogy az orvosok 100 százalékos bizonyossággal diagnosztizálták a betegséget.

A tudósok eredményeiket a Radiology című szaklapban publikálták.

Az Alzheimer-kór az egyik legbonyolultabb agyi zavar, világszerte mintegy 48 millió embert érint. Ez a szám a társadalom öregedésével várhatóan növekedni fog. Egyelőre nincs hatékony gyógymód ellene, a legtöbb embernek már csak 4-8 éve marad hátra, mire diagnosztizálják a kórt.

A betegség okozta jelentős agyi károk már évekkel azelőtt kialakulnak, hogy a tünetek, például a memóriaveszteség vagy a kognitív képességek csökkenése, jelentkeznének.

A betegek egyetlen reménye a korai felismerés, mivel minél hamarabb kezd gyógyszereket szedni, annál jobbak az esélyei.

Bár időre van szükség, hogy a kifejlesztett mesterséges intelligencia elérhető és használható legyen, a kutatók szerint nagy lehetőségeket rejt és reményt nyújt.

"Ha az Alzheimer-kórt akkor diagnosztizáljuk, amikor már megnyilvánulnak a tünetek, az agyi veszteség már olyan jelentős, hogy túl késő a közbeavatkozáshoz" - mondta Jae Ho Sohn, a tanulmány egyik szerzője.

"Ha korábban észleljük, az lehetőséget nyújt a kutatóknak, hogy lehetséges módokat találjanak a kór lelassítására vagy akár megállítására is" - tette hozzá.

Ezek érdekelhetnek még

2019. December 06. 16:03, péntek | Külföld

Terrortámadások elkövetését segítő online útmutatókra bukkant az Europol

Terrorizmussal összefüggő internetes tartalmakat felderítő akció keretében 1733 különféle, terrortámadások elkövetéséhez segítséget nyújtó online útmutatót talált nemzeti hatóságok szakembereinek bevonásával az Europol

2019. December 06. 15:25, péntek | Külföld

A repülőn folyt el a magzatvíze

Az American Airlines járata az észak-karolinai Charlotte-ból a floridai Tampába tartott, amikor elfolyt a gépen utazó nő magzatvize.

2019. December 06. 15:01, péntek | Külföld

Washington várhatóan több katonát küld a közel-keleti térségbe

Washington várhatóan több katonát küld a közel-keleti térségbe - jelentette ki John Rood, az amerikai védelmi tárca miniszterhelyettese csütörtökön a szenátusban.

2019. December 06. 12:48, péntek | Külföld

Az egészségügy és a Brexit érdekli leginkább a brit választókat

Az egészségügy helyzete és a Brexit érdekli leginkább a brit választókat - mondta Magyarics Tamás külpolitikai szakértő péntek reggel az M1 csatornán.