Városlista
2019. augusztus 17, szombat - Jácint

Hírek

2018. November 10. 18:12, szombat | Külföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Az Alzheimer-kór jósoló mesterséges intelligenciát fejlesztettek ki

Az Alzheimer-kór jósoló mesterséges intelligenciát fejlesztettek ki

Az Alzheimer-kór korai jeleit felismerni képest mesterséges intelligenciát fejlesztettek ki amerikai kutatók: az orvosok diagnózisa előtt hat évvel képes lehet megjósolni a betegség kialakulását.

A San Franciscóban lévő Kaliforniai Egyetem tudósai arra képezték ki a programot, hogy felismerje a páciens agyában zajló metabolikus változások jeleit, melyek az emberi szem számára észrevehetetlenek és így meg tudja jósolni a kór kialakulását.

Kutatásuk során a betegséggel diagnosztizált 1002 páciensről készült 2109 felvételt használtak fel. A mesterséges intelligencia képes volt felismerni az Alzheimer-kórt a felvételeken átlagosan hat évvel azelőtt, hogy az orvosok 100 százalékos bizonyossággal diagnosztizálták a betegséget.

A tudósok eredményeiket a Radiology című szaklapban publikálták.

Az Alzheimer-kór az egyik legbonyolultabb agyi zavar, világszerte mintegy 48 millió embert érint. Ez a szám a társadalom öregedésével várhatóan növekedni fog. Egyelőre nincs hatékony gyógymód ellene, a legtöbb embernek már csak 4-8 éve marad hátra, mire diagnosztizálják a kórt.

A betegség okozta jelentős agyi károk már évekkel azelőtt kialakulnak, hogy a tünetek, például a memóriaveszteség vagy a kognitív képességek csökkenése, jelentkeznének.

A betegek egyetlen reménye a korai felismerés, mivel minél hamarabb kezd gyógyszereket szedni, annál jobbak az esélyei.

Bár időre van szükség, hogy a kifejlesztett mesterséges intelligencia elérhető és használható legyen, a kutatók szerint nagy lehetőségeket rejt és reményt nyújt.

"Ha az Alzheimer-kórt akkor diagnosztizáljuk, amikor már megnyilvánulnak a tünetek, az agyi veszteség már olyan jelentős, hogy túl késő a közbeavatkozáshoz" - mondta Jae Ho Sohn, a tanulmány egyik szerzője.

"Ha korábban észleljük, az lehetőséget nyújt a kutatóknak, hogy lehetséges módokat találjanak a kór lelassítására vagy akár megállítására is" - tette hozzá.

Ezek érdekelhetnek még

2019. Augusztus 16. 08:10, péntek | Külföld

Görög filmrendező kap életműdíjat a Velencei Filmfesztiválon

Életműdíjjal tünteti ki a Velencei Filmfesztivál Costa-Garvras görög filmrendezőt, aki 1982-ben az Eltűntnek nyilvánítva című politikai dráma forgatókönyvéért kapott Oscar-díjat.

2019. Augusztus 16. 07:52, péntek | Külföld

Terjedelmes duzzasztó épül az elhagyatott vadrezervátumban

Megépül a kelet-afrikai Tanzániában az az óriási vízerőmű, melytől az ország vezetése a gazdaság megerősödését és az energiaellátás ugrásszerű javulását várja.

2019. Augusztus 16. 07:24, péntek | Külföld

Előkerültek Antoine de Saint-Exupéry vázlatai A kis hercegről

Rábukkantak Antoine de Saint-Exupéry világhírű regényéhez, A kis herceghez készült rajzok vázlataira egy ódon házban a svájci Winterthurban.

2019. Augusztus 15. 16:58, csütörtök | Külföld

Második világháborús bombát találtak a Kreml területén

Második világháborús légibombát találtak a Kreml területén - közölte Szergej Hlebnyikov, az elnöki hivatalnak és történelmi emlékműveknek otthont adó moszkvai erőd parancsnoka.