Városlista
2022. július 7, csütörtök - Appolónia

Hírek

2016. Október 28. 07:52, péntek | Külföld
Forrás: Járai Judit, az MTI tudósítója jelenti:

Az amerikai elnök megkenyezlmezett 98 köztörvényes bűnözőnek

Az amerikai elnök megkenyezlmezett 98 köztörvényes bűnözőnek

Barack Obama amerikai elnök csütörtökön kegyelemben részesített 98 elítéltet, akire köztörvényes bűncselekményekért szabtak ki börtönbüntetést.

Az idén ez volt a nyolcadik alkalom, hogy az elnök kegyelmet gyakorolt, s ezzel egyedül ebben az esztendőben 688 elítélt kapott kegyelmet, Obama hivatalba lépése óta pedig összesen 872 köztörvényes bűnöző került így szabadlábra, többen, mint az utolsó tizenegy amerikai elnök idején összesen.

A Fehér Ház tanácsadója, Neil Egglestone szerint a közfigyelem ugyan a kegyelemben részesültek nagy számára irányul, de - mint fogalmazott: - "minden egyes kegyelemi kérvény mögött emberi sorsok vannak". A tanácsadó hangsúlyozta azt is, hogy a most kegyelemben részesültek közül sokan nagyon fiatal korukban követtek el bűncselekményt, s azóta a börtönben mindent megtettek saját rehabilitációjuk érdekében.

A most kegyelmet kapott elítéltek között 42 olyan ember is van, aki életfogytig tartó büntetését töltötte. Ők majd csak 2018-ban kerülnek szabadlábra, s akkortól a lakóhelyükön kötelezően részt kell venniük valamilyen kábítószerellenes, rehabilitációs programon.

A Fehér Ház döntése után megjelent első amerikai kommentárok megjegyzik: Obama elnök felgyorsította az elbírálását a kegyelmi kérvényeknek, amelyekből az igazságügyi minisztérium adatai szerint október elején még 11 253 feküdt az illetékesek íróasztalán. Az elnök egyébként csakis az igazságügyi minisztérium által előterjesztett ajánlások alapján dönthet kegyelmi ügyekben.

Néhány befolyásos republikánus politikus már korábban erőteljesen bírálta Obama kegyelmi politikáját, azzal érvelve, hogy így veszélyes bűnözők is szabadlábra kerülhetnek. Bob Goodlatte, virginiai republikánus képviselő, a képviselőház igazságügyi bizottságának elnöke például szeptemberben levélben fordult Obama elnökhöz és sürgette nála kegyelmi politikája leállítását. Ugyanakkor az igazságügyi reformot szorgalmazó civil szervezetek éppen az ellenkezőjét szorgalmazzák, vagyis azt, hogy Obama gyorsítsa fel a kegyelmi kérvények elbírálását, és még hátralévő hivatali idejében a lehető legtöbb, nem erőszakos bűncselekményt elkövető elítéltet bocsátassa szabadon.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Július 07. 13:04, csütörtök | Külföld

Nőtt a chipek eladása a világon éves és havi összevetésben májusban

Májusban a félvezetők globális értékesítése 18 százalékkal, 51,82 milliárd dollárra nőtt éves összevetésben a világ vezető nemzetközi gyártóit tömörítő szövetség, a SIA adatai szerint.

2022. Július 07. 10:03, csütörtök | Külföld

Kábítószert szállító egyedi merülődrónokat foglalt le a spanyol rendőrség

Kábítószer szállításra alkalmas egyedi merülődrónokat foglaltak le a spanyol hatóságok Andalúzia déli részén - közölte a rendőrség kedden.

2022. Július 07. 06:00, csütörtök | Külföld

Az atomenergiát és a földgázt is fenntartható energiaforrásnak minősítette az EP

Az Európai Parlament (EP) elutasította az úgynevezett taxonómia rendelet kiegészítése elleni indítványt, mely megakadályozta volna,

2022. Július 06. 10:56, szerda | Külföld

Az ivóvíz ésszerű felhasználását kérte a lakosságtól a román vízügyi hatóság

Romániában az ivóvíztartalékok ésszerű felhasználásának szükségességére hívta fel a figyelmet keddi közleményében román országos vízügyi főigazgatóság (ANAR), azt kérve a lakosságtól,