Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2013. Augusztus 10. 05:01, szombat | Helyi
Forrás: MTI

Az autizmus másképp hat a női és a férfiagyra

Az autizmus másképp hat a női és a férfiagyra

Az autizmus másképp hat a női és a férfiagyra - állapította meg egy brit kutatás. Szakemberek szerint a felfedezés azért jelentős, mert az autizmust vizsgáló kutatások többsége eddig férfiak agyát vizsgálta.

Az autizmus a népesség egy százalékánál, többnyire fiúknál jelentkezik, ezért álltak eddig ők a kutatások középpontjában.A Cambridge-i Egyetem Autizmuskutató Intézetében végzett friss kutatás során 120 férfi és nő, köztük autisták és egészségesek agyát vizsgálták meg mágneses rezonancián (MR) alapuló képalkotó eljárással. A feltárt különbségek arra utalnak, további munkára van szükség, hogy megértsék, hogyan hat a betegség a női agyra - idézte a BBC hírportálja a Brain című szaklapban megjelent tanulmányt.

A férfi és női agy mindenképpen különbözik, a férfiak agyszövete nagyobb tömegű. A kutatók azt fedezték fel, hogy az autista nők agya jobban hasonlít az egészséges férfiagyra, mint a nőire, bár így is különbözik tőle. Ugyanezt az eltérést azonban nem tapasztalták az autista férfiaknál, az ő agyuk nem mutatott szélsőségesen férfias jegyeket."Amit ma az autizmusról tudunk, az nagyrészt férfiakra vonatkozik. Kutatásunk arra világított rá, hogy az autizmus talán eltérően nyilvánulhat meg a nőknél. Tovább kell kutatni, hogy a hasonlóságokat és különbségeket feltárjuk" - hangsúlyozta Meng-Chuan Lai, a tanulmány egyik szerzője.

A brit Országos Autizmus Társaság igazgatója, Carol Povey elmondta, hogy a lányok alkalmazkodóbbak, mint a fiúk, és olyan viselkedési stratégiákat alakíthatnak ki, melyekkel gyakran elfedik a hagyományosan autisztikusnak tartott magatartási jellemzőket."Ez az álcázás nagy stresszt okozhat, és másodlagos betegségekhez, például evészavarhoz vagy depresszióhoz vezethet. Fontos, hogy a nemi különbségeket vizsgáló kutatások eredményeire építve biztosítsuk, a diagnózist és a kezelést ne gátolja, hogy a páciens lány" - mondta Povey.
(http://www.bbc.co.uk/news/health-23613816)

Címkék: Autizmus

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 09:15, csütörtök | Helyi

Igenis hatékonyan lehet otthon dolgozni – Home office-t és magas béreket akarnak a mai fiatalok

Modern munkakörülmények, versenyképes bérek, otthoni munkavégzés lehetősége – sorolta a Győri Hírek kérdésére Zentai Effi, a győri Széchenyi István Egyetem karrier-szakreferense

2024. Április 18. 08:14, csütörtök | Helyi

Sétával emlékeztek meg az áldozatokról

Sétával emlékeztek meg a holokauszt áldozatairól a győri diákok.

2024. Április 18. 07:16, csütörtök | Helyi

NAV-Mobil: ellenőrizd most, be vagy-e jelentve!

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal mobilappjában, a NAV-Mobilban bárki néhány koppintással ellenőrizheti, hogy munkáltatója a szerződésüknek megfelelően bejelentette-e.

2024. Április 17. 09:14, szerda | Helyi

Nem kell maszkot hordani a győri kórházban

Enyhítenek a szabályokon.