Városlista
2020. október 30, péntek - Alfonz

Hírek

2016. Február 22. 15:20, hétfő | Belföld
Forrás: mti

Az egyéni vállalkozóknak csütörtök a határidő

Az egyéni vállalkozóknak csütörtök a határidő

Az egyéni vállalkozóknak és az áfafizetésre kötelezett magánszemélyeknek február 25-ig - azaz csütörtökig - kell bevallaniuk és befizetniük a személyi jövedelemadót (szja).

Ez az evások és katások határideje is - hívja fel a figyelmet az adóhatóság.A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) hétfői közleményében ismerteti: az egyéni vállalkozók a bevallási csomag 1553-13-as lapjainak kitöltésével számolhatnak el tavalyi tevékenységükről. A kiegészítő tevékenységet folytató egyéni vállalkozóknak az őket terhelő egészségügyi szolgáltatási járulékot és a nyugdíjjárulékot is a 1553-as bevallásban kell feltüntetniük.

Azoknak az egyéni vállalkozóknak, akik 2015-ben megszüntették tevékenységüket vagy az év egy részében (de még december 31-én is) szüneteltették vállalkozásukat és ezt bejelentették, május 20-ig kell bevallásukat benyújtaniuk, de mindenképpen ki kell tölteniük a bevallás egyéni vállalkozói részét is. Azoknak az egyéni vállalkozóknak, akik az elmúlt év egészében bejelentetten szüneteltették tevékenységüket és nem volt más adóköteles jövedelmük, nem kell bevallást benyújtaniuk.

A február 25-i bevallási és befizetési határidő az egyszerűsített vállalkozói adó (eva) hatálya alá tartozó egyéni vállalkozókra és a kisadózó vállalkozások tételes adója (kata) szerint adózókra is vonatkozik, utóbbiaknak a 40 százalékos mértékű adót kell e határidőig megfizetniük. Az éves elszámolást az evásoknak a 1543-as, a katásoknak pedig a 15KATA jelzésű nyomtatványon kell benyújtaniuk.

A bevallást főszabály szerint elektronikusan kell eljuttatni a NAV-hoz, azonban a kiegészítő tevékenységet folytató (nyugdíjas) egyéni vállalkozók, a munkáltatónak, kifizetőnek nem minősülő, áfa fizetésére kötelezett magánszemélyek papíron is beadhatják az szja-bevallást. A kisadózó egyéni vállalkozók is benyújthatják papíron a 15KATA nyomtatványt.

A pénzforgalmi számlanyitásra kötelezetteknek átutalással kell befizetniük az adót. A többi adózó az átutalás mellett a kijelölt ügyfélszolgálatokon bankkártyával és csekken is fizethet - ismerteti az adóhatóság.

Korábbi adatok szerint 2014-ről 159 200 egyéni vállalkozó nyújtott be vállalkozói szja-bevallást. Az evát választók száma egyre csökken, 2014 végén 42 500-an voltak, míg 2011 végén még több mint 88 700-an. Az adóhatóság 2014 végén 99 718 működő katás adóalanyt tartott nyilván.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Október 30. 18:02, péntek | Belföld

Kiderült, hogy ki lesz Palvin Barbara műsorvezető társa az MTV EMA budapesti online show-jában

David Guetta DJ és producer lesz Palvin Barbara műsorvezető társa az MTV EMA 2020 online showjában november 8-án Budapesten.

2020. Október 30. 17:01, péntek | Belföld

Minden tizedik járműtulajdonos vált biztosítót a kampányidőszakban

A novemberi kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) kampányban még mindig több mint 1,1 millió gépjármű érintett, az elmúlt évek tendenciái alapján minden tizedik tulajdonos biztosítót vált

2020. Október 30. 15:00, péntek | Belföld

Az Országos Vérellátó Szolgálat nem végez PCR-mintavételt

Az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) a koronavírus-gyanú miatt levett PCR-tesztek laborkivizsgálásában vesz részt, mintavételt nem végez - tájékoztatta a szolgálat csütörtökön az MTI-t.

2020. Október 30. 13:07, péntek | Belföld

Elítéltek egy nevelt lányait zaklató férfit

Nevelése alatt álló lányok sérelmére, folytatólagosan elkövetett szexuális erőszak bűntette miatt első fokon tizenöt év börtönre ítélt egy pedofil férfit a Budapest Környéki Törvényszék.