Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2016. Április 03. 05:00, vasárnap | Belföld
Forrás: mti

Az ekáer hatására nőtt a Nagybani Piac legális forgalma

Az ekáer hatására nőtt a Nagybani Piac legális forgalma

Az elektronikus közútiáruforgalom-ellenőrző rendszer (ekáer) hatására csökkent a Budapesti Nagybani Piac kereskedőinek adóelkerülése: egy év alatt több mint 748 millió forinttal,

3 milliárd forint közelébe nőtt a befizetendő áfa összege, miközben a visszaigényelhető összeg 94 millió forinttal, az egy évvel korábbi kevesebb mint felére csökkent - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szombaton az MTI-vel.

Az adóhatóság közleményében kifejti, hogy az elmúlt évben végzett több mint kétszáz helyszíni ellenőrzés nyomán nemcsak csökkent a visszaélés a piaci kereskedelemben, hanem sok esetben a raktáron lévő készletek lefoglalásával, a csalárd adózók vagyonának zárolásával sikerült biztosítani a költségvetésnek okozott kár jelentős részének megtérülését.

Az ekáer-vizsgálatok eredményessége azonban nemcsak az azonnali, valós idejű, valamint az utólagos ellenőrzésekben jelenik meg, hanem jól érzékelhető az ellenőrzések megelőző hatása is. Mindez a kereskedők bevallott forgalmi adataiban és a költségvetési bevételekben is nyomon követhető - közölték.

Az ekáernek a zöldség-gyümölcs kereskedelem megtisztulásában látható eredményei vannak, amit maguk a termelők is alátámasztanak - idézi a NAV közleménye a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarát. Konkrét jelenségeket is említ a szervezet az ágazat szereplőire hivatkozva: például a tavaly tavaszi import primőráruk (főként a paradicsom) termelői árának jelentős emelkedését, amely a szakemberek szerint az áfacsalás és átcsomagolásos visszaélések visszaszorulásával hozható összefüggésbe.

Címkék: adóhatóság, ekáer, NAV, piac

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni

2024. Április 15. 10:04, hétfő | Belföld

Idén is lehet szavazni az év körforgalmára