Városlista
2020. február 23, vasárnap - Alfréd

Hírek

2012. Február 09. 07:38, csütörtök | Belföld
Forrás: mno.hu/MTI

Az élet keletkezésének titkát rejtheti

Az élet keletkezésének titkát rejtheti

Nincs még egy olyan hely a Földön, amely húszmillió évig el volt zárva a külvilágtól.

Hangsúlyozta Lev Szavatjugin, a szentpétervári északi- és déli-sarkvidéki kutatóintézet osztályvezetője annak kapcsán, hogy orosz kutatók több mint két évtizednyi fúrás után elérték az Antarktiszon a Vosztok gigantikus édesvízi tavat, amelyet csaknem négy kilométeres jégréteg zár el a külvilágtól.

Szavatjugin, aki részt vett az expedíció előkészítésében, elmondta, „eredeti” baktériumokat remélnek felfedezni, amelyek révén többet megtudhatnak az élet keletkezéséről a Földön. „Az ismeretlennel készülünk találkozni” – hangoztatta.

A Vosztok-tó elérése élénk érdeklődést váltott ki világszerte, a tudósok reményei szerint a kutatások során olyan életformákat ismerhetnek meg, amelyek még a jégkorszak előtt léteztek. A tó révén arról is elképzelést nyerhetnek, hogy milyenek lehetnek az életfeltételek a Mars sarkvidéki jégsapkái alatt, valamint Jupiter jeges holdján, az Európén. „Látnunk kell, hogy mit rejt a tó, mielőtt űrmissziókat indítanánk az Európére” – magyarázta Szavatjugin.

A projekt mindazonáltal komoly aggodalmakat kelt, sokan úgy vélik, hogy a fúrás során felhasznált 66 tonna síkosító és fagyállóanyag szennyezhette a tavat. Az orosz kutatók szerint azonban a fúrófej csupán könnyedén érintette a felszínt, ráadásul a berendezés által keltett nyomás hatására felcsapódó víz azonnal megfagyott, jégbe zárva a toxikus vegyületeket.

A kutatások decemberben folytatódnak, amikor újra beköszönt az antarktiszi nyár.

„A tó gyökeresen átalakíthatja az életről szóló elképzeléseinket” – hangsúlyozta Waleed Abdalati, a NASA vezető kutatója.

A Vosztok a legnagyobb a hatodik kontinens eddig feltérképezett jégalatti tavai közül. Orosz és brit kutatók fedezték fel 1994-ben a 250 kilométer hosszú és 50 kilométer széles képződményt, amelyet közel négy kilométer vastagságú jégpáncél fed. A mérések során kiderült, hogy a Vosztok-tó körülbelül 12 500 köbkilométer vizet tartalmaz.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Február 23. 17:54, vasárnap | Belföld

Az egész országra figyelmeztetést adott ki a meteorológia

Ismét feltámad a szél - hívta fel a figyelmet vasárnap késő délután a Facebook-oldalán az Országos Meteorológiai Szolgálat, amely hétfőre az egész országra figyelmeztetéseket adott ki a szél miatt.

2020. Február 23. 17:08, vasárnap | Belföld

Főként lakásvásárláshoz használják fel a babaváró kölcsönt

Elsősorban lakásvásárlásnál használják fel a családok a babaváró kölcsönt, ami a harmadik gyermek megszületése után teljesen támogatássá válik

2020. Február 23. 15:05, vasárnap | Belföld

A börtönviszonyok miatti kártérítések felfüggesztéséről szavaz az Országgyűlés

Az Országgyűlés háromnapos üléssel folytatja munkáját a következő két hétben.

2020. Február 23. 09:29, vasárnap | Belföld

Ma tartják a mohácsi busójárás fő programjait

Ma rendezik meg a mohácsi busójárás fő programjait; a maszkosok dunai átkelésére, a főtéri felvonulásra, a koporsó vízre bocsátására, valamint az esti máglyagyújtásra várhatóan több tízezer érdeklődő lesz kíváncsi.