Városlista
2020. december 1, kedd - Elza

Hírek

2012. Február 09. 13:26, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Az elhúzódó válság ráerősíthet az arany piacára

Az elhúzódó válság ráerősíthet az arany piacára

Úgy tűnik, hogy a kedvezőtlen világgazdasági környezet és a globális pénzügyi rendszer bizonytalansága ellenére az aranyba fektetők továbbra is jól járhatnak.

Szakértők szerint az arany mint befektetési lehetőség értékállóságának köszönhetően egyre inkább felértékelődik.

Az aranyár növekedését látva a magánbefektetők körében is egyre nagyobb érdeklődés érzékelhető a nemesfém iránt, mely az elmúlt időszakban az aranyra specializálódott (arany alapú) befektetési alapok keresletében is megmutatkozott – mondta Számadó Éva a CIB Befektetési Alapkezelő értékesítési vezetője. Az elhúzódó válság erre csak ráerősíthet.

2001 áprilisa óta az arany tőzsdei ára több mint hatszorosára növekedett. A nemesfém jelentőségét jól mutatja, hogy egyre nagyobb teret kap a jegybanki tartalékok képzésében is. Beszédes adat, hogy több mint két évtized után a világ jegybankjainak aranykereslete meghaladta az eladásokat. Nyugat-Európában és Észak-Amerikában a tartalékokon belül átlagosan 40 százalék az arany súlya. Az arany árának folyamatos csúcsdöntéseit látva egyre több magánbefektető választja ezt a befektetési formát. A fokozódó kereslet növekedés a kínálat bővüléséhez, illetve az aranyár emelkedéséhez vezethet.

Az arany unciánkénti ára 2009 szeptemberében lépte át a lélektani 1 000 dollárt. Ezen a ponton kérdésessé vált, hogy emelkedhet-e még, illetve meddig emelkedhet az arany ára. Két évvel később az arany unciánkénti ára meghaladta az 1 900 dollárt. Napjainkban nem is az a kérdés, hogy emelkedhet-e még az árfolyam, sokkal inkább az, hogy mikor, milyen áron érdemes beszállni az aranyba. A CIB szakértői szerint az aranybefektetések iránti kereslet fennmaradása várható, köszönhetően annak, hogy az anyagi stabilitás szimbóluma mellett, az arany egyfajta „menekülő eszközként” is funkcionál a befektetések világában.


OrientPress Hírügynökség

Címkék: arany, válság

Ezek érdekelhetnek még

2020. December 01. 06:01, kedd | Belföld

A járvány ellenére javult Magyarország versenyképessége

A koronavírus okozta járvány ellenére javult Magyarország versenyképessége 2020-ban

2020. December 01. 05:00, kedd | Belföld

Szennyezettség miatt visszahívtak egy terméket a forgalomból

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) közölte, hogy a Nestlé kadmiumszennyezettség miatt visszahívta a forgalomból egyik termékét, a SINLAC rizs és szentjánoskenyérmag alapú pépet.

2020. December 01. 05:00, kedd | Belföld

Letartóztatták a férfit, aki sorra gyújtotta fel a lomokat a fővárosban - VIDEÓ

Egy hónapra elrendelte a budai központi bíróság egy férfi letartóztatását, akit azzal gyanúsítanak, hogy szombat éjszaka több erzsébetvárosi ház előtt felgyújtotta a lomtalanítás miatt az utcára kihelyezett tárgyakat.

2020. November 30. 17:08, hétfő | Belföld

Szabálytalan maszkviselés miatt 683 emberrel szemben intézkedtek a hétvégén

Hétvégén a maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt 683 emberrel szemben intézkedtek a rendőrök