Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2016. Szeptember 15. 17:25, csütörtök | Helyi
Forrás: NAV Győr-Moson-Sopron Megyei Adó- és Vámigazgatósága, Fotó: Stipkovits Veronik

Az ellenőrzöttek harmada mulasztott a NAV nyári ellenőrzéssorozatán

Az ellenőrzöttek harmada mulasztott a NAV nyári ellenőrzéssorozatán

Lezárult a NAV két hónapos nyári ellenőrzéssorozata. Győr-Moson-Sopron megyében kétszáz ellenőrzést végeztek a revizorok, ebből minden harmadik esetben tártak fel valamilyen szabálytalanságot.

A várható mulasztási bírság összege meghaladja a húszmillió forintot.

Az adóellenőrök elsődlegesen a turisták által kedvelt üdülőhelyeket, vendéglátóhelyeket, strandokat keresték fel, de megjelentek fesztiválokon, szabadtéri rendezvényeken, szállásadóknál, sőt, még tüzépeken is. Az online pénztárgép használatára kötelezett adózók közül a NAV szerverére érkező adatok elemzésével, előzetes kockázatelemzés alapján, a piacokon, kitelepüléseken pedig helyszíni megfigyelés alapján választották ki az ellenőrök, hogy melyik gazdálkodókat kell ellenőrizni.

A kétszáz elvégzett ellenőrzésből hetven esetben találtak szabálytalanságot a revizorok. A legtöbbször, negyvennégy esetben a nyugtaadás maradt el. Az online pénztárgép használatára kötelezetteknél jóval ritkábban találtak ilyen problémát, a bizonylatolást elmulasztóknak ugyanis nyolcvanöt százaléka piacokhoz, vásárokhoz kötődött. A kitelepüléseken nem kötelező online pénztárgépet használni, de kézzel kiállított nyugtát vagy számlát ilyenkor is adni kell a vásárlóknak. Egyes vállalkozások azonban a nagyobb tömeget, illetve az ideiglenes megjelenést kihasználva a vásárokon tudatosan nyugta nélkül adták termékeiket, hogy így kerüljék el az adófizetést.

Az adóellenőrök tizenhat gazdálkodónál találtak feketén foglalkoztatott munkavállalót, három magánszemély pedig adószám nélkül végezte tevékenységét. Több esetben éltek a revizorok a forgalomszámlálás lehetőségével, amire szintén az online pénztárgép adatok alapján jelölték ki a kockázatos gazdálkodókat. A tapasztalatok alapján a forgalomszámlálás alatt minden esetben a korábbi napok értékeit meghaladó bevételt ütöttek be a pénztárgépekbe az ellenőrzöttek. A NAV munkatársai a folyamatosan beérkező adatok alapján a forgalomszámlálás után is szemmel tartják a bevételek alakulását, és szükség esetén újabb ellenőrzést indítanak.

Az előzetes figyelemfelhívások ellenére a piacokon, fesztiválokon és a vízpartok környékén működő vállalkozások körében is gyakoriak voltak a mulasztások. Győrben egy kürtőskalácsost megfigyelve a revizoroknak feltűnt, hogy a folyamatosan érkező vevők egyike sem kap nyugtát. Mivel náluk is elmaradt a bizonylat, felfedték magukat. Hamar kiderült, hogy a cégnek nem ez az első mulasztása, ezért magasabb összegű bírságra számíthat.

A megyei taxisokat is ellenőrizték a revizorok. Volt, akinek szándékában sem állt nyugtát adni, hiszen a fuvar kezdetekor el sem indította a taxamétert, máshol pedig nemcsak a bizonylat maradt el, a sofőrt is bejelentés nélkül foglalkoztatták. Egy szórakozóhelyen már a belépőjegyről sem kaptak nyugtát a NAV munkatársai, ráadásul az üzemeltető cég hat főt bejelentés nélkül foglalkoztatott. Mivel a társaság egy hónapon belül másodszor bukott le feketefoglalkoztatás miatt, tizenkét napos üzletzárásra is számíthat a bírság mellett.

A tapasztalatok alapján még mindig a vásárokon, kitelepüléseken, és főleg az esti órákban és hétvégéken találkoznak a legtöbb szabálytalansággal az adóellenőrök.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 09:13, péntek | Helyi

Családbarát kórházi osztály a győri Petzben – rangos díjat nyertek

Az egyik osztályon akár hónapokat is eltöltenek a páciensek, szinte családtagokká válnak a páciensek, hozzátartozók és a dolgozók.

2024. Április 19. 08:14, péntek | Helyi

Kevesebb ideig élünk, mint az uniós átlag

Több mint kétszer olyan fontos a szerepe az életmódunknak egészségi állapotunk meghatározásában, mint az egészségügyi ellátórendszernek.

2024. Április 19. 07:14, péntek | Helyi

Bokatörő csomagautomata a Jereváni úton

Március 8-án nyitott meg a Jereváni úton a megújult élelmiszerbolt, a bejárat mellett a nyitással közel egy időben a GLS csomagpontot helyezett el. A képeket nézve azonban valami nagyon nem oké.

2024. Április 18. 09:15, csütörtök | Helyi

Igenis hatékonyan lehet otthon dolgozni – Home office-t és magas béreket akarnak a mai fiatalok

Modern munkakörülmények, versenyképes bérek, otthoni munkavégzés lehetősége – sorolta a Győri Hírek kérdésére Zentai Effi, a győri Széchenyi István Egyetem karrier-szakreferense