Városlista
2020. november 30, hétfő - András, Andor

Hírek

2016. Szeptember 15. 17:25, csütörtök | Helyi
Forrás: NAV Győr-Moson-Sopron Megyei Adó- és Vámigazgatósága, Fotó: Stipkovits Veronik

Az ellenőrzöttek harmada mulasztott a NAV nyári ellenőrzéssorozatán

Az ellenőrzöttek harmada mulasztott a NAV nyári ellenőrzéssorozatán

Lezárult a NAV két hónapos nyári ellenőrzéssorozata. Győr-Moson-Sopron megyében kétszáz ellenőrzést végeztek a revizorok, ebből minden harmadik esetben tártak fel valamilyen szabálytalanságot.

A várható mulasztási bírság összege meghaladja a húszmillió forintot.

Az adóellenőrök elsődlegesen a turisták által kedvelt üdülőhelyeket, vendéglátóhelyeket, strandokat keresték fel, de megjelentek fesztiválokon, szabadtéri rendezvényeken, szállásadóknál, sőt, még tüzépeken is. Az online pénztárgép használatára kötelezett adózók közül a NAV szerverére érkező adatok elemzésével, előzetes kockázatelemzés alapján, a piacokon, kitelepüléseken pedig helyszíni megfigyelés alapján választották ki az ellenőrök, hogy melyik gazdálkodókat kell ellenőrizni.

A kétszáz elvégzett ellenőrzésből hetven esetben találtak szabálytalanságot a revizorok. A legtöbbször, negyvennégy esetben a nyugtaadás maradt el. Az online pénztárgép használatára kötelezetteknél jóval ritkábban találtak ilyen problémát, a bizonylatolást elmulasztóknak ugyanis nyolcvanöt százaléka piacokhoz, vásárokhoz kötődött. A kitelepüléseken nem kötelező online pénztárgépet használni, de kézzel kiállított nyugtát vagy számlát ilyenkor is adni kell a vásárlóknak. Egyes vállalkozások azonban a nagyobb tömeget, illetve az ideiglenes megjelenést kihasználva a vásárokon tudatosan nyugta nélkül adták termékeiket, hogy így kerüljék el az adófizetést.

Az adóellenőrök tizenhat gazdálkodónál találtak feketén foglalkoztatott munkavállalót, három magánszemély pedig adószám nélkül végezte tevékenységét. Több esetben éltek a revizorok a forgalomszámlálás lehetőségével, amire szintén az online pénztárgép adatok alapján jelölték ki a kockázatos gazdálkodókat. A tapasztalatok alapján a forgalomszámlálás alatt minden esetben a korábbi napok értékeit meghaladó bevételt ütöttek be a pénztárgépekbe az ellenőrzöttek. A NAV munkatársai a folyamatosan beérkező adatok alapján a forgalomszámlálás után is szemmel tartják a bevételek alakulását, és szükség esetén újabb ellenőrzést indítanak.

Az előzetes figyelemfelhívások ellenére a piacokon, fesztiválokon és a vízpartok környékén működő vállalkozások körében is gyakoriak voltak a mulasztások. Győrben egy kürtőskalácsost megfigyelve a revizoroknak feltűnt, hogy a folyamatosan érkező vevők egyike sem kap nyugtát. Mivel náluk is elmaradt a bizonylat, felfedték magukat. Hamar kiderült, hogy a cégnek nem ez az első mulasztása, ezért magasabb összegű bírságra számíthat.

A megyei taxisokat is ellenőrizték a revizorok. Volt, akinek szándékában sem állt nyugtát adni, hiszen a fuvar kezdetekor el sem indította a taxamétert, máshol pedig nemcsak a bizonylat maradt el, a sofőrt is bejelentés nélkül foglalkoztatták. Egy szórakozóhelyen már a belépőjegyről sem kaptak nyugtát a NAV munkatársai, ráadásul az üzemeltető cég hat főt bejelentés nélkül foglalkoztatott. Mivel a társaság egy hónapon belül másodszor bukott le feketefoglalkoztatás miatt, tizenkét napos üzletzárásra is számíthat a bírság mellett.

A tapasztalatok alapján még mindig a vásárokon, kitelepüléseken, és főleg az esti órákban és hétvégéken találkoznak a legtöbb szabálytalansággal az adóellenőrök.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Szeptember 03. 14:03, csütörtök | Helyi

Merre tart 2020-ban a győri ingatlanpiac?

Győrben stagnálnak az ingatlanárak

2020. November 30. 17:08, hétfő | Belföld

Szabálytalan maszkviselés miatt 683 emberrel szemben intézkedtek a hétvégén

Hétvégén a maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt 683 emberrel szemben intézkedtek a rendőrök

2020. November 30. 16:04, hétfő | Belföld

Fokozott óvatosságra int a katasztrófavédelem a tűzesetek elkerüléséért

Fokozott óvatosságra int az ünnepi időszakban keletkező lakástüzek elkerüléséért a katasztrófavédelem.

2020. November 30. 15:08, hétfő | Bulvár

Kiderült, hogy mi okozta Sean Connery halálát

A Bahama-szigeteken kiadott halottkémi jelentés szerint az október végén, 90 évesen elhunyt Sean Connery halálát tüdőgyulladás, szívproblémák és idős kora okozta.