Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2018. Augusztus 03. 07:34, péntek | Belföld
Forrás: mti - fotó: pixabay

Az elmúlt négy év volt a legmelegebb a világon a feljegyzések kezdete óta

Az elmúlt négy év volt a legmelegebb a világon a feljegyzések kezdete óta

Az elmúlt négy év volt a legmelegebb a világon a feljegyzések 19. század végi kezdete óta, ezen belül 2017 a harmadik legmelegebb esztendő volt

- közölte a NOAA amerikai klímahatóság az elmúlt év globális éghajlati trendjeit összefoglaló, szerdán közzétett jelentésében.

Az El Nino légköri jelenség nélküli éveket számítva 2017 volt a legmelegebb a Földön 1880 óta. Az El Nino bizonyos években megemeli a hőmérsékletet a Csendes-óceán térségében.

A 2017-es NOAA-jelentés alapján erősödni látszanak a bolygó felmelegedésére utaló klímatrendek, például új csúcsot ért el olyan üvegházhatású gázok koncentrációja, mint a szén-dioxid vagy metán. Rekordmagasságba emelkedett a világtengerek szintje is, amely tavaly 7,7 centiméterrel haladta meg a műholdas mérések 1993-as kezdetén regisztrált magasságot, vagyis évtizedenként 3 centiméterrel nő a tengerszint a világon.

Az erősödő felmelegedés jeleit észlelték az Északi-sarkvidéken is, ahol tavaly szeptemberben negyedével volt kisebb a jégtakaró a sokéves átlagnál. "Az arktiszi tengerjég az utóbbi években új képződésű, vékony, törékenységre és olvadásra hajlamos. Az öreg, vastagabb jég által borított terület tovább csökken" - olvasható a jelentésben, amely hozzáteszi, hogy a legalacsonyabb jégértékek közül tizet az elmúlt 11 év szeptember havában mértek.

A tengerek felmelegedése megmutatkozik a korallzátonyok állapotán is. A 2014 júniusától 2017 májusáig tartó korallfehéredés nemcsak időtartama miatt volt szokatlan, hanem azért is, mert az El Nino légköri jelenségtől függetlenül történt - közölte a NOAA.

Címkék: hőség, legmelegebb, meleg

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.