Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2021. Augusztus 25. 05:00, szerda | Külföld
Forrás: Baranyi László, az MTI tudósítója jelenti - illusztráció: mti

Az előző hullámoknál háromszor kevesebb kórházi betegre számít Románia

Az előző hullámoknál háromszor kevesebb kórházi betegre számít Románia

Romániában a közegészségügyi intézet (INSP) becslése szerint mintegy négyezer betegnek lesz szüksége egy időben kórházi kezelésre a koronavírus-járvány negyedik hullámának tetőzésekor

- közölte keddi sajtóértekezletén Ioana Mihaila egészségügyi miniszter.

A járvány tavaly őszi második, illetve idei tavaszi harmadik hullámának csúcsidőszakában 13-14 ezer koronavírusos fertőzöttet kezeltek a romániai kórházakban.

Az egészségügyi miniszter szerint a negyedik hullámra készülve felmérik a koronavírusos betegek számára elkülöníthető kórházi kapacitásokat. Mint mondta, kiemelt figyelmet fordítanak a gyermekkórházakra, tekintettel arra, hogy a mostani hullámban meghatározóvá vált delta vírusvariáns a korábbi kórokozóknál nagyobb arányban terjed a gyerekek és fiatalok körében.

Romániában 1600 koronavírusos gyermek számára tudnak kórházi ellátást, ezen belül 110 súlyos eset számára intenzív terápiás ápolást biztosítani.

A miniszter ismételten az "értelmes döntés" meghozatalára, vagyis a védőoltás felvételére buzdított mindenkit, arra hivatkozva, hogy az átoltottsági arány növelése óvhatja meg az embereket a súlyos fertőzéstől és szeretteik veszélyeztetésétől, az egészségügyi rendszert pedig a túlterheléstől.

Az egészségügyi miniszterrel közösen tartott sajtóértekezleten Raed Arafat katasztrófavédelmi államtitkár elmondta: minden sürgősségi kórházban lesz Covid-részleg, ugyanis az oltás és tesztelés lehetővé teszi a fertőző részlegek jobb elkülönítését.

A beoltatlanokat érő "hátrányos megkülönböztetést" firtató kérdésre válaszolva elmondta: a kormány és a járványügyi operatív törzs a negyedik hullámban is a közegészségügyi szempontok alapján hozza meg döntéseit, amelyek kizárólagos célja a fertőzés terjedésének megfékezése.

Korábban általános korlátozásokat vezettek be, most viszont lehetővé vált, hogy a beoltottaknak, a fertőzésből kigyógyultaknak, vagy a frissen tesztelteknek "engedményeket" tegyenek, így nincs már szükség általános korlátozásokra - mondta. Szerinte ez nem diszkrimináció, hiszen ezekhez az engedményekhez a beoltatlanok is hozzáférnek a tesztelés révén.

A stratégiai kommunikációs törzs (GCS) keddi jelentése szerint az utóbbi napon 782 új koronavírus-fertőzést diagnosztizáltak, ami több mint 80 százalékkal haladja meg az utóbbi két hét átlagát. Hasonló arányban gyorsul a koronavírus-fertőzéssel összefüggő elhalálozások üteme is: kedden újabb 14 fertőzött haláláról számolt be a GCS.

Tovább emelkedett és immár az 1500-at közelíti a kórházban kezelt fertőzöttek száma, az intenzív terápián ápolt súlyos eseteké pedig kedden meghaladta a 200-at.

A múlt héten 60 százalékkal emelkedett a beazonosított fertőzések száma az előző héthez képest.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.