Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2018. Augusztus 01. 05:00, szerda | Külföld
Forrás: mti - illusztráció: mti archívum

Az év legmelegebb napjával ér véget a július Németországban

Az év legmelegebb napjával ér véget a július Németországban

Az év eddigi legmelegebb napjával ér véget a július Németországban, kedden 39,2 Celsius-fokot mért a szövetségi meteorológiai szolgálat (DWD).

A melegrekordot a Szász-Anhalt tartományi Bernburgban regisztrálták. A csaknem 40 fokos hőséggel július utolsó napja egyelőre csak az idei nyár eddigi legmelegebb napja, de akár a 2015. augusztus 7-én a bajorországi Kitzingenben 40,3 Celsius-fokon beállított történelmi csúcs is megdőlhet, mert napnyugtáig tovább emelkedhet a hőmérséklet - emelte ki a DWD.

A szolgálat havi összesítése szerint szélsőségesen meleg és száraz idő volt júliusban Németországban. Az előzetes adatok alapján az átlaghőmérséklet 20,2 Celsius-fok volt, 3,3 fokkal magasabb a megszokottnál. Így az idei az ötödik legmelegebb július lehet a rendszeres mérések kezdete óta.

A havi csapadékmennyiség országos átlagban négyzetméterenként 40 liter volt, ami 48 százalékkal elmarad a szokásos 78 litertől. Az átlag kiugróan nagy regionális eltéréseket takar, az ország északkeleti részén, például Berlinben május és június után júliusban is alig esett, a leginkább aszályos területeken 5 liternél is kevesebb csapadék hullott négyzetméterenként. Az ország déli részén viszont gyakran volt kiadós eső, Berchtesgaden térségében, az Alpokban négyzetméterenként 150 liter csapadékot regisztráltak.

A napsütéses órák száma 305 volt, csaknem 100 órával meghaladta a sokévi átlagot jelentő 212 órát. A rendszeres adatfelvétel 1951-es kezdete óta csak egyszer, 2006-ban volt naposabb a július Németországban.

A DWD kedden az ország csaknem teljes területére figyelmeztetést adott ki a hőség miatt. A meleg meg is viseli az németeket, egy szintén kedden ismertetett felmérés szerint a lakosság csaknem 50 százaléka küszködik a tartósan magas hőmérsékletből fakadó egészségi gondokkal, főleg levertséggel, vagy fejfájással. A DAK betegbiztosító társaság megbízásából készített kutatás szerint a nők 54 százaléka és a férfiak 36 százaléka szenved a melegtől.

Erdőtűz korábban viszonylag ritkán volt Németországban, de a hónapok óta tartó aszály és a hőség miatt egyre gyakoribb. Kedden a Hessen tartományi Wiesbaden közelében keletkezett erdőtűz, mintegy 2500 négyzetméteren, 30 tűzoltó küzd a lángokkal.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.