Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2016. Március 20. 00:32, vasárnap | Külföld
Forrás: mti

Az Interpol fokozott elővigyázatosságra int a határokon

Az Interpol fokozott elővigyázatosságra int a határokon

Fokozott elővigyázatosságra intette a határokon az Interpol a tagállamait szombaton, arra hivatkozva, hogy a tavaly novemberi, 130 halálos áldozatot követelő párizsi terrorakciók legfőbb gyanúsítottja,

a Brüsszelben előző nap elfogott Salah Abdeslam segítői megpróbálhatnak elmenekülni Belgiumból.
Az Interpol fokozott elővigyázatosságot tanácsol a határokon a 190 tagállamának, miután Salah Abdeslam elfogása arra késztethet minden segítőt, hogy megpróbáljon elmenekülni Belgiumból Európa más országába vagy a kontinensen kívülre - olvasható a lyoni székhelyű rendőri szervezet közleményében.

A merényletek logisztikai megszervezésével gyanúsított Salah Abdeslamot pénteken fogták el a brüsszeli Molenbeek negyedben, de több társa még szökésben van.

"Jóllehet még korai megmondani, hogy a nyomozás milyen irányban folytatódik, az Abdeslamhoz köthető személyeket nyugtalaníthatja, hogy tartózkodási helyükre fény derül, és ezért megpróbálhatnak elmenekülni, mielőtt megtalálják őket" - írta Jürgen Stock, az Interpol főtitkára a közleményben. "Ezért elengedhetetlen az együttműködés (a tagállamok között) és az alapos ellenőrzések (a határokon)" - tette hozzá.

Az Interpol arra kéri a tagállamait, hogy használja a lopott és elvesztett tárgyakról vezetett nyilvántartását (SLDT), amelyben több mint 250 ezer elvesztett és ellopott szíriai és iraki útlevél szerepel.

Ebben az adatbázisban egyébként fel volt tüntetve az a szíriai útlevél is, amelyet a Stade de France francia nemzeti stadionnál találtak meg a november 13-i támadást követően. Az úti okmányt 2014 áprilisban vette nyilvántartásba az Interpol - emlékeztetett a szervezet.

Az adatbázist a 2001. szeptember 11-i amerikai merényleteket követően 2002-ben hozta létre az Interpol, hogy megkönnyítse azon terroristák és bűnőzök előállítását, akik nem saját útlevelükkel, hanem lopott vagy talált úti okmányokkal utaznak.

Címkék: határ, interpol

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.