Városlista
2019. december 15, vasárnap - Valér

Hírek

2018. Április 26. 07:19, csütörtök | Külföld
Forrás: mti

Az iráni atomalku volt a legfontosabb téma a Trump-Macron találkozón

Az iráni atomalku volt a legfontosabb téma a Trump-Macron találkozón

Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő szerint az iráni-atomszerződés volt a legfontosabb téma a Donald Trump amerikai és Emmanuel Macron francia elnök közti tárgyalásokon.

A 2015-ben Teherán, illetve az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagja (Egyesült Államok, Kína, Oroszország, Franciaország, Nagy-Britannia) és Németország között megkötött atomszerződésben Irán vállalta, hogy a nemzetközi szankciók fokozatos eltörlése fejében polgári célokra korlátozza atomprogramját.

Kis-Benedek József szerint ez a megállapodás nem csak a régió, hanem a világ biztonsága szempontjából is fontos. A szakértő szerint nem volt szerencsés, hogy korábban Donald Trump a megállapodást visszamondását kezdeményezte. Megjegyezte, az iráni külügyminiszter be is jelentette, hogy a szerződés egyoldalú felmondásával azonnal elkezdik az urándúsítást, ami atomfegyverfejlesztést jelent.

A szakértő szerint az amerikaiak kivételével mindenki azt mondja: a megállapodást meg kell tartani.

Az elmúlt időszakban az amerikaiak azt szorgalmazták: a megállapodást ki kell egészíteni, hogy a rakétakísérletekre is vonatozzon - fejtette ki Kis-Benedek József, aki szerint ezt talán az európaiak is támogatnák.

Ezek érdekelhetnek még

2019. December 14. 12:23, szombat | Külföld

Trump szerint Boris Johnson győzelme előrevetíti a 2020-as amerikai választás eredményét is

Boris Johnson és a brit konzervatívok győzelme az Egyesült Királyságban előrevetíti a 2020-as amerikai választások eredményét is

2019. December 14. 10:21, szombat | Külföld

Kisebb földrengés volt Törökbálint térségében

Kisebb földrengés volt Törökbálint térségében - közölte a Magyar Tudományos Akadémia szeizmológiai obszervatóriuma pénteken kora este a Facebook-oldalán.

2019. December 14. 09:08, szombat | Külföld

Hatalmas a különbség a leggazdagabb és a legszegényebb EU-tagország között

Némileg csökkent, de továbbra is óriási a különbség az Európai Unió leggazdagabb és legszegényebb országa, Luxemburg és Bulgária között

2019. December 14. 08:06, szombat | Külföld

Nem jár rosszul a Brexittel Nagy-Britannia

Boris Johnson elsöprő győzelme után szinte biztosra vehető, hogy a britek kilépnek az Európai Unióból (EU).