Városlista
2020. január 25, szombat - Pál

Hírek

2018. Április 26. 07:19, csütörtök | Külföld
Forrás: mti

Az iráni atomalku volt a legfontosabb téma a Trump-Macron találkozón

Az iráni atomalku volt a legfontosabb téma a Trump-Macron találkozón

Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő szerint az iráni-atomszerződés volt a legfontosabb téma a Donald Trump amerikai és Emmanuel Macron francia elnök közti tárgyalásokon.

A 2015-ben Teherán, illetve az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagja (Egyesült Államok, Kína, Oroszország, Franciaország, Nagy-Britannia) és Németország között megkötött atomszerződésben Irán vállalta, hogy a nemzetközi szankciók fokozatos eltörlése fejében polgári célokra korlátozza atomprogramját.

Kis-Benedek József szerint ez a megállapodás nem csak a régió, hanem a világ biztonsága szempontjából is fontos. A szakértő szerint nem volt szerencsés, hogy korábban Donald Trump a megállapodást visszamondását kezdeményezte. Megjegyezte, az iráni külügyminiszter be is jelentette, hogy a szerződés egyoldalú felmondásával azonnal elkezdik az urándúsítást, ami atomfegyverfejlesztést jelent.

A szakértő szerint az amerikaiak kivételével mindenki azt mondja: a megállapodást meg kell tartani.

Az elmúlt időszakban az amerikaiak azt szorgalmazták: a megállapodást ki kell egészíteni, hogy a rakétakísérletekre is vonatozzon - fejtette ki Kis-Benedek József, aki szerint ezt talán az európaiak is támogatnák.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Január 25. 05:00, szombat | Külföld

Merénylet előkészítése miatt elítéltek egy iszlamistát Németországban

Robbantásos merénylet előkészítése miatt öt év négy hónap szabadságvesztésre ítéltek pénteken Berlinben egy orosz állampolgárságú szélsőséges iszlamistát.

2020. Január 24. 19:00, péntek | Külföld

Kolumbusz egy 500 évvel ezelőtt ellopott levelét szerezték vissza

Az amerikai hatóságok Kolumbusz Kristóf egy évtizedekkel ezelőtt Európából ellopott és 1,3 millió dollárra becsült értékű, több mint 500 éve keletkezett levelét szerezték vissza.

2020. Január 24. 17:45, péntek | Külföld

Lövöldözés volt Németországban, többen meghaltak

Hatan meghaltak és ketten megsebesültek egy lövöldözésben pénteken Németországban, a nyomozás első megállapításai szerint a bűncselekmény hátterében családi ügyek állhatnak.

2020. Január 24. 11:01, péntek | Külföld

Aláírta a Brexit-megállapodást az Európai Bizottság és az Európai Tanács elnöke

Aláírta az Egyesült Királyság európai uniós tagságnak megszűnéséről (Brexit) szóló megállapodást Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, valamint Charles Michel, az Európai Tanács elnöke pénteken Brüsszelben.