Városlista
2020. július 4, szombat - Ulrik

Hírek

2019. Szeptember 16. 07:33, hétfő | Külföld

Az óceánokból érkezik a bankkártyák alapanyaga

Az óceánokból érkezik a bankkártyák alapanyaga

Nemrég adtak hírt arról a bankkártyáról, amely a napi széndioxid kvótánál nem enged többet költeni az elfogadóhelyek csoportosítása alapján.

Most a CPI Card Group mutatta be azt a bankkártyát „második hullám" néven, amelynek műanyag alapanyagát az óceánokból összegyűjtött műanyagszemétből gyártják.

Egyenesen a Föld egyik legnagyobb ellenségéből, az óceáni műanyagszemétből érkezik az a bankkártya, melyet a CPI Card Group, az egyik legnagyobb amerikai bankkártyagyártó cég készít.

A cég 2018 novemberi felmérése szerint a bankkártyát használó ügyfelek 96 százaléka aggódik az óceánokba került műanyaghulladék miatt, 63 százalékuk pedig „nagyon aggódik". 83 százalékuk jó ötletnek találta az óceáni műanyagszemétből készült bankkártyát, 58 százalékuk pedig még bankot is váltana ezért, feltéve, hogy ugyanazokkal a szolgáltatásokkal és díjakkal kapná az óceánból érkező plasztikot, mint a jelenlegit.

A termékről kampányvideó is készült.

A CPI becslése szerint minden egymillió ilyen bankkártya egy tonnánál több műanyag szeméttől mentesíti a világ óceánjait. A műanyag évszázadokig is elélhet az óceánban, a kis részecskék pedig még hosszabb ideig. Ha nem változnak a hulladékkezelési szokásaink, akkor a műanyaghulladék 2050-re várhatóan túlsúlyba kerül a halakhoz képest.

Az óceánba évente bejutó hulladék becsült mennyisége megegyezik egy szemeteskocsi tartalmának percenkénti óceánba dobásával. A műanyag egészben megmarad, vagy részecskékre törve az állatok szervezetébe - és ezen keresztül az emberek szervezetébe is - kerül, ezen felül szennyezi a tengervizet és károsítja az érzékeny korallzátony-rendszereket is.

A CPI olyan szervezetekkel működik együtt, amelyek elkötelezettek a műanyag hulladékok visszanyerése és annak megakadályozása érdekében, hogy bejussanak a tengeri ökoszisztémába.

Forrás: origo.hu

Ezek érdekelhetnek még

2020. Július 04. 14:10, szombat | Külföld

Az új francia miniszterelnök a vidék és a főváros megbékélését szeretné

Jean Castex új francia miniszterelnök egyik legfőbb céljának a vidék és a főváros közti megbékélést jelölte meg pénteken első televíziós interjújában.

2020. Július 04. 12:05, szombat | Külföld

Meghaladta a 11 milliót a koronavírus-fertőzöttek száma a világon

A világon 11 049 505 ember fertőződött meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 524 677, a gyógyultaké pedig 5 849 347 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem szombat reggeli összesítése szerint.

2020. Július 04. 05:00, szombat | Külföld

A harmadik negyedévben már erőre kap az euróövezet gazdasága

A harmadik negyedévben megindul a gazdasági növekedés az euróövezetben, de a második negyedévi visszaesésnél kisebb meredekséggel a müncheni ifo és a zürichi KOF gazdaságkutató intézet szerint.

2020. Július 03. 16:00, péntek | Külföld

Megint sok lett az új beteg és a halálos áldozat Ukrajnában

Ukrajnában péntekre egy nap alatt ismét kiugróan nagy számú, 876 új koronavírus-fertőzöttet azonosítottak, a Covid-19 betegségbe pedig 27-en haltak bele, közülük 11-en az ország legfertőzöttebb régiójában, Lviv megyében