Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2012. Augusztus 16. 11:36, csütörtök | Belföld
Forrás: MTI

Az ombudsman szerint jogellenes lehet a BKK tervezett jegyellenőrzési módszere

Az ombudsman szerint jogellenes lehet a BKK tervezett jegyellenőrzési módszere

Szabó Máté ombudsman szerint nem felelne meg az Alkotmánybíróság által is kimondott szükségesség-arányosság követelményének és sértheti a személyi szabadsághoz fűződő jogot a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) új jegyellenőrzési módszere, amely szerint a leszállás után is ellenőriznének, és visszatarthatnák a bliccelő utast.

Az alapvető jogok biztosa csütörtöki, MTI-hez eljuttatott közlése szerint a BKK tesztelt egy új jegyellenőrzési módot, amely során a közlekedési eszközökről a végállomáson leszálló utasoktól kérték az érvényes bérletet vagy menetjegyet. Egy panaszos ezt a módszert kifogásolta, mert szerinte a jegyellenőrök és az őket segítő közterület-felügyelők nem tudták egyértelműen megállapítani, ki volt az utas és ki a járókelő.
Az alapjogi biztos vizsgálatában megállapította, hogy a leszállás utáni jegyellenőrzés feltételeit az üzletszabályzat nem határozza meg kellő pontossággal, ami sértheti a jogbiztonság követelményét. A BKK erre válaszul arról tájékoztatta a biztost, hogy csak akkor vezetik be az új ellenőrzési módszert, ha tisztázódik a jogszabályi háttér, teljesen egyértelműen meghatározták az ellenőrzés feltételeit, és biztosan meg tudják majd különböztetni a leszálló utast a gyalogostól.
Az alapjogi biztos felkérte a BKK vezérigazgatóját az üzletszabályzatok egységesítésére, és arra, hogy elsősorban a járműre való felszállás előtti ellenőrzést alkalmazzák. A leszállás utáni jegyellenőrzés bevezetése előtt tisztázni kell a jogszabályi hátteret, az utazóközönséget pedig megfelelően tájékoztatni kell az új jegyellenőrzési módról - írta Szabó Máté hivatala.
A közlemény kitértek arra, hogy Szabó Máté már korábban is hangsúlyozta: a jegy nélkül utazók számának csökkentése alkotmányosan elfogadható és méltányolható cél, de figyelemmel kell lenni arra, hogy az alkalmazott eszközök a lehető legenyhébbek legyenek, ne sérüljön az arányosság követelménye.

Címkék: Jog-ombudsman

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 06:43, péntek | Belföld

Nagy Márton: Magyarországon minden adott, hogy Kína logisztikai központja legyen

Magyarországnak versenyképessége javítása érdekében szüksége van a kínai kapcsolatokra, a két ország közötti együttműködés erősítésére

2024. Május 03. 06:38, péntek | Belföld

A Balatonnál az új építésű lakások átlagos négyzetméterára a 3,2 millió forintot is elérheti

A Balaton-parton háromszoros az árkülönbség a legolcsóbb és legdrágább települések új építésű projektjei között:

2024. Május 02. 15:22, csütörtök | Belföld

EM: áprilisban is termelési csúcsot döntöttek az ipari naperőművek

Újabb rekordot hozott a múlt hónap utolsó napja a nagyobb méretű napelemes rendszerek termelésében - tette közzé az Energiaügyi Minisztérium (EM) a Facebook-oldalán csütörtökön.

2024. Május 02. 15:21, csütörtök | Belföld

NGM: a kormány üdvözli az üzemanyagárak újabb csökkentését

A kormány üdvözli a Mol bejelentését, miszerint szombattól, azaz 2024. május 4-től újabb 4-4 forinttal csökken a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára.