Városlista
2020. január 17, péntek - Antal

Hírek

2019. Október 04. 11:43, péntek | Helyi

Az öreg huszár szerepében Ungvári István

Az öreg huszár szerepében Ungvári István

Bemutatták Az öreg huszár című dokumentumfilm előzetesét, melynek főszereplője, Schweidel József megformálója, a Győri Nemzeti Színház színművésze és idei Taps-díjasa, Ungvári István.

1796-ban született Schweidel József magyar honvéd vezérőrnagy még a híres Simonyi óbester alatt szolgált a napóleoni háborúban. Megjárta Itáliát, Párizst, fontos csatákban vett részt. Nemesi oklevelet is szerzett hosszú, odaadó, akkor már harminc éves szolgálatai elismeréséül . 1849. augusztus 13-án a szőllősi mezőn tette le a fegyvert a cári csapatok előtt. A megszólaló történészek ismertetik a nézőkkel a kort, a helyszíneket. A film a mindenki által tisztelt és szeretett „öreg huszár” sorsát, vértanúságát fontos jelenetek megelevenítésével is bemutatja. Ungvári István, Tóth Ildikó és Hirtling István főszereplésével elevenednek meg a korabeli drámai történések.

Szereplők:

Kőszegi Ákos - Ernst Karl
Tűzkő Sándor - Bardócz Sándor
Hajdú Tibor e.h. - Schweidel Adalbert
Hirtling István - Franz von Liechtenstein herceg
Tóth Ildikó - Schweidelné Domicella Bilinska
Ungvári István - Schweidel József

Rendező: Bohák György

A film október 6-án, vasárnap 18:30-kor debütál az M5-ön.

Forrás: Győri Nemzeti Színház Hivatalos Facebook oldala; mecenatura.mediatanacs.hu

Kép: youtube.com

Ezek érdekelhetnek még

2020. Január 16. 14:48, csütörtök | Helyi

Herendi porcelánokból nyílik egyedülálló kiállítás Győrben

Csaknem négyszáz, egyedi készítésű herendi porcelánból készült tárgyat mutat be a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. győri tárlatán.

2020. Január 16. 14:05, csütörtök | Helyi

Szappanos Tibor Győrben Co-Operázik

Február 1-jén érkezik Győrbe Mozart háromfelvonásos daljátéka, a Szöktetés a szerájból, a Co-Opera harmadik bemutatója a premiert követően még tizenöt alkalommal lesz látható a Győri Nemzeti Színházban.

2020. Január 15. 17:30, szerda | Helyi

Termelési rekorddal zárta az évet a győri Audi

Jelentősen nőtt az Audi Hungária Zrt. termelési eredménye 2019-ben, közel kétmillió motort és több mint 164 ezer autót készítettek – tájékoztatott a győri székhelyű vállalat.

2020. Január 15. 09:54, szerda | Helyi

Finnországban díjazták Forgács Péter rendezését

A legnagyobb büszkeség a Győri Nemzeti Színház igazgatója számára az a négy díj, amelyeket a finnországi rendezéséért, a Kabaréért gyűjtött be.