Városlista
2023. március 28, kedd - Gedeon, Johanna

Hírek

2023. Január 14. 07:36, szombat | Külföld
Forrás: mti

Az oroszok befejezettnek nyilvánították Szoledar bevételét

Az oroszok befejezettnek nyilvánították Szoledar bevételét

Csütörtök este befejeződött a sikeres támadó műveletek folytatása szempontjából fontos Szoledar város \"felszabadítása\" - közölte pénteken az orosz védelmi minisztérium.

A tárca szóvivője, Igor Konasenkov altábornagy szerint a város elfoglalását a légierőnek, valamint a rakéta- és tüzérségi csapatoknak az erődítményekre és az utánpótlási vonalakra mért tűzcsapásai tették lehetővé, valamint az, hogy az orosz légideszant-alakulatok az uralkodó magaslatokat megszállva északról és délről blokkolták a várost.

A beszámoló szerint a város elfoglalása közben három ukrán harci repülőgépet és egy helikoptert lőttek le, a légvédelem pedig elfogott tíz, az orosz erők által elfoglalt állásokra sorozatvetőkből kilőtt rakétát. Az elektronikus hadviselés eszközei elfojtották az ukrán irányítás rendszerét és megakadályozták a drónok bevetését.

A szóvivő szerint az orosz hadsereg intézkedéseinek összessége biztosította a rohamosztagok sikeres támadását. Mint mondta, csak az elmúlt három nap folyamán több mint hétszáz ukrán katonát, és több mint háromszáz egységnyi fegyverzetet semmisítettek meg Szoledar közelében.

Konasenkov rámutatott: Szoledar elfoglalása nyomán lehetővé válik, hogy elvágják a tőle délnyugatra fekvő Artemivszk (Bahmut) városban állomásozó ukrán csapatok utánpótlási útvonalait, majd körülzárják ezeket az erőket.

Szoledar orosz ellenőrzés alá vételét a hét elején jelentette be Jevgenyij Prigozsin, a Wagner csoport vezetője. A védelmi tárca később közölte, hogy légideszantcsapatok blokád alá vették a várost.

Az Artemivszk körül kialakult helyzettel kapcsolatban orosz oldalon egymásnak ellentmondó állítások hangzottak el pénteken. Először Igor Kimakovszkij, a Donyecki Népköztársaság (DNR) megbízott vezetőjének tanácsadója a Pervij Kanal állami tévécsatornán bejelentette, hogy Artemivszket műveleti szempontból bekerítették az orosz fegyveres erők, és a városért, valamint Kraszna Horáért, Klescsejivkáért és Paraskivjivkáért harcok folynak, hogy tüzérségi ellenőrzés alá vonják a Csasziv Jar-Artemivszk utat.

A Helyi Háborúk és Katonai Konfliktusok Veteránjainak Védelmi Ligáját vezető Andrej Trosev azonban korainak nyilvánította a bejelentést.

"Jelenleg szó sincs Artemivszk bekerítéséről. Ha majd bekerítettük, tudatni fogjuk önökkel. Szeretném még egyszer hangsúlyozni, hogy Artemivszkben senki más sincs, csak a Wagner katonai magánvállalat. Ezért egyes DNR-vezetők elbeszélései arról, miszerint Artemivszk bekerítés alatt áll, nem mások, mint az oroszok félrevezetése" - közölte Trosev Prigozsin Telegram-csatornáján.

Később Kimakovszkij elismerte, hogy elsiette a bejelentést, de hozzátette, hogy szerinte a várost hamarosan mindenképpen körül fogják zárni.

Maga Prigozsin, aki korábban azt állította, hogy Szoledarban is egyedül csak a Wagner csoport harcolt, a VKontaktye közösségi portálon tett pénteki bejegyzésben kifogásolta, hogy egyesek "megpróbálják ellopni a győzelmet" csoportjától, és lekicsinyelni a "különleges hadművelet" során szerzett érdemeit. Az RBK gazdasági hírportál szerint azokhoz is szólt, akik "megbecsülik" a Wagner tevékenységét és arra buzdította őket, hogy támogassák a harcosait, és a kommentjeikben tegyenek említést arról, hogy "léteznek és keményen dolgoznak annak érdekében, hogy az oroszok nyugodtan alhassanak".

Prigozsin úgy vélekedett, hogy az általa vezetett magánhadseregnek jelentős kárt okozhatnak a "haderőnemek közötti harcok, a korrupció, a bürokrácia és azok a tisztviselők, akik a pozíciójukban akarnak maradni. Azt állította, hogy az utóbbi időben "aktív munka" folyik a médiában annak érdekében, hogy elhallgassák a Wagner szerepvállalását.

A védelmi minisztérium péntek este a Telegram-csatornákán közölte, hogy az offenzívát, amely az ukrán hadsereg vereségével és Szoledar elfoglalásával ért véget, az orosz csapatok különböző nemekből álló csoportja hajtotta végre egységes terv alapján.

"Ami az ukrán fegyveres erők által elfoglalt Szoledar városnegyedeinek közvetlen megrohamozását illeti - ezt a harci feladatot a Wagner katonai magánvállalat rohamegységei önkénteseinek bátor és önfeláldozó akciói oldották meg sikeresen"

A tárca szerint az orosz hadsereg a várost északról és délről elzárta, a hadszínteret elszigetelte, megakadályozta az ukrán tartalékok érkezését és az ukrán egységek távozását, valamint légi és tüzérségi támogatást nyújtott az offenzívához.

Konasenkov a pénteki hadijelentésben bejelentette, hogy az ukrán hadsereg az elmúlt nap folyamán Kupjanszk irányában "mintegy húsz katonát", három páncélozott harcjárművet és három egyéb járművet, Liman irányában több mint negyven halottat és sebesültet, négy páncélozott személyszállító járművet és három kisteherautót, a donyecki régió déli részén pedig több mint húsz katonát, két páncélozott harcjárművet és két egyéb járművet veszített.

Az orosz harcászati gépek, valamint rakéta- és tüzérségi erők a nap folyamán a jelentés szerint 105 élőerő- és hadfelszerelés-gócpontra, valamint 117 tüzérségi egységre mértek csapást, megsemmisítve egyebek között négy rakéta- és tüzérségi lőszerraktárt, egy fegyvert és hadfelszerelést tároló hangárt, egy Uragan és két Grad sorozatvetőt, egy 2C1 Gvozgyika és három 2C3 Akacija önjáró tarackot, valamint három D-20-as löveget. Az orosz légvédelem lelőtt három ukrán drónt.

Az moszkvai védelmi minisztérium összesítése szerint az ukrán fegyveres erők a háború kezdete óta 372 repülőgépet, 200 helikoptert, 2876 drónt, 400 légvédelmi rakétarendszert, 7495 harckocsit és egyéb páncélozott harcjárművet, 982 sorozatvetőt, 3820 tüzérségi löveget és aknavetőt, valamint 8027 speciális katonai járművet veszítettek.

Címkék: háború, Ukrajna

Ezek érdekelhetnek még

2023. Március 24. 15:32, péntek | Külföld

Hamarosan ellentámadást indítanak az ukránok

Hosszú idő óta ismert, hogy tavasszal az ukránok ellentámadást terveznek, most az ukrán szárazföldi erők parancsnoka, Olekszandr Szirszkij arról beszélt, hogy hamarosan ellentámadásba kezdenek.

2023. Március 23. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán vezérkar: folytatódnak a súlyos harcok Bahmutban

A legsúlyosabb harcok szerdán a Donyeck megyei Bahmut déli és északi részeiben zajlottak, az orosz erők emellett folytatták támadásaikat a régióban Avgyijivka és Marjinka irányában - írta az ukrán vezérkar helyzetjelentésében.