Városlista
2024. április 17, szerda - Rudolf

Hírek

2012. Február 23. 10:30, csütörtök | Helyi
Forrás: gyor.hu

Az összefogás sikere: Győrben senki sem fagyott meg a rekordhidegben

Az összefogás sikere: Győrben senki sem fagyott meg a rekordhidegben

Sokan gondolnak az otthontalanokra a téli hideg időben, mindenki azzal segít, amivel tud. - mondta el Sütő Csaba.

A győri Hajléktalanokat Segítő Szolgálat vezetője beszélt a jövő fejlesztési terveiről és átvette a Jeruzsálemi Szent Lázár Lovagrend adományát.

Sütő Csaba a mögöttünk hagyott fagyos hetekkel kapcsolatban kifejtette, bár ez nem számít rendkívülinek ilyenkor, de nagyon veszélyes a fedél nélkül élők számára. Sietve hozzátette, szerencsére a zord időjárás Győrben egyetlen áldozatot sem követelt, köszönhetően annak a széleskörű összefogásnak, ami a városban megnyilvánult.

Kiemelte, a Segítőház Alapítvány utcai szolgálata elengedhetetlen ahhoz, hogy a hajléktalanok átvészeljék ezeket a napokat. A rendőrségnek is köszönetet mondott, akik az utcán élők figyelemmel kísérésével segítettek. Kiemelte, a hatvan férőhelyes idényszállás és a likócsi szálló is megtelt, pótágyakat kellett betenni. Hozzátette, az önkormányzat segítsége mellett rengeteg civil szervezet, egyesület és a lakosság is gondolt az otthon nélküliekre, és mindenki azzal segített, amivel tudott. Ki cipővel, ki ruhával, mások meleg teával, vagy pénzadománnyal.

A szerdai tájékoztatón jelen volt Kulcsár Béla, a Jeruzsálemi Szent Lázár Katonai és Kórházi Lovagrend Magyar Nagyperjelség Szent Imre Kommendájának parancsnoka, valamint a lovagrend tagja, Wennesz László is, akik a szervezet kétszázezer forintos adományát adták át a Hajléktalanokat Segítő Szolgálat részéről Sütő Csabának, illetve a Segítőház Alapítvány részéről Harcsás Juditnak.

A 2001-ben alakult győri kommenda egyébként fennállása első éve óta minden Adventkor gyűjtést szervez. Ezúttal a 2011-es akció eredményét hozták el magukkal. A helyszín a likócsi létesítmény központi épülete volt, ami azért is szimbolikus, mert az a Svéd Magyar Segélyszervezet adományából épült, amelynek alapítója éppen a jelenlévő Wennesz László.

A jövő terveivel kapcsolatban Sütő Csaba elmondta, egy uniós pályázat révén, mintegy 130 millió forintos projekt keretében valósulhat meg az a program, amelynek segítségével hetven hajléktalan személy civil környezetben való hosszú távú elhelyezését tudnák biztosítani, és a társadalomba való visszailleszkedésüket segíteni. A programmal jelentősen csökkenthető lenne az utcán élő személyek száma.

Egy másik törekvés a huszonnégy órás egészségügyi centrum létrehozása Likócson. Ez gyakorlatilag a nem kórházi, lábadozó személyek utógondozását látná el.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 09:13, kedd | Helyi

Megyei tűzkárok: családi ház, autó égett porrá, galambok vesztek oda

Közzétette a Katasztrófavédelem az első negyedév adatait. Számos tűzkár kis odafigyeléssel megelőzhető lett volna.

2024. Április 16. 08:13, kedd | Helyi

Így vásárolj a Temun biztonságosan – szakértő ad tanácsot, hogyan védd meg a pénzed

Mit kell tennünk, hogy az olcsó kínai termékek rendelésekor biztonságban legyenek a bankkártya adataink, és ne tudják illetéktelenek leemelni a számlánkról a pénzünket?

2024. Április 16. 07:13, kedd | Helyi

Tavaszi utómunkálatokkal folytatódik a győri fővonal felújítása

Tavaly felújította a MÁV a győri fővonal Biatorbágy és Szárliget közötti szakaszát.

2024. Április 15. 09:14, hétfő | Helyi

Milákot is leelőzték – a győri úszók voltak a legeredményesebbek az idei bajnokságon!

2024 április 9-12. között Budapesten a Duna Arénában rendezették az úszók számára a felnőtt magyar bajnokságot, ahol az olimpiai kvalifikációs szinteket is megúszhatták a legjobbak.