Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2022. Június 20. 16:09, hétfő | Külföld
Forrás: mti/illusztráció: pixabay

Az üzemanyag várható drágulása miatt nőtt a kereslet ellátási problémákat okozva Szlovéniában

Az üzemanyag várható drágulása miatt nőtt a kereslet ellátási problémákat okozva Szlovéniában

Szlovéniában az üzemanyag árának keddi várható drágulása miatt nőtt a kereslet, ami ellátási problémákat okozott országszerte - írta a 24uhr.com című hírportál vasárnap.

A szlovén Petrol olajvállalat közölte: az üzemanyag iránti kereslet jóval meghaladta a hosszú távú napi átlagot, ez pedig egyes kutaknál hiányhoz vezetett.

Mint mondták: folyamatosan törekednek arra, hogy az értékesítés megfelelő maradjon, de a megnövekedett forgalom miatt a szlovén utakon a tartálykocsik is késhetnek.

A 24uhr.com a délután folyamán arról tájékoztatott, hogy egyes OMV kutaknál is ellátási problémák léptek fel, míg a Mol kutakról egyelőre nem érkeztek ilyen bejelentések.

A portál szerint a kereslet egyrészt amiatt nőtt meg, hogy a kormány keddtől kivezeti az üzemanyagár-stopot, másrészt elindult az idegenforgalmi szezon. Nagyon sok külföldi turista, aki horvátországi nyaralásáról tér vissza, vagy éppen oda utazik, még Szlovéniában akar olcsóbban üzemanyagot tankolni.

Az új szlovén kormány június 21-től megszünteti az ársapkát, amely szerint az eurosuper 95 kiskereskedelmi árát 1,560 euróban, nagykereskedelmi árát 1,540 euróban, az eurodízel kiskereskedelmi árát 1,668 euróban, nagykereskedelmi árát 1,648 euróban határozta meg. Helyette az autópályákon kívüli töltőállomásokon rögzítik a kiskereskedői árrést, míg az autópályákon teljesen liberalizálják a díjszabást.

Tekintettel az olaj és olajtermékek közelmúltbeli drágulására, valamint az euró gyengülésére a dollárral szemben, a Finance című szlovén gazdasági napilap kiszámolta, hogy keddtől a 95-ös oktánszámú benzin literenkénti ára 1,74 euró, míg a gázolajé 1,81 euró körül alakulhat Szlovéniában.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.