Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2011. Január 25. 14:41, kedd | Belföld
Forrás: ELTE Társadalomtudományi Kar

Az arizonai merénylet hatására sem változott a fegyvertatás megítélése

Az arizonai merénylet hatására sem változott a fegyvertatás megítélése

A Pew Reseach Center friss felmérése szerint a hat halálos áldozatot követelő arizonai lövöldözést követően sem változott a fegyvertartás megítélése az Egyesült Államokban. A kutatás szerint az amerikaiak jelentős része továbbra is

Megosztja a kérdés a társadalmat

A felmérés eredményei szerint 2011 januárjában az amerikaiak 49 százaléka gondolja úgy, védeni kell az állampolgárok fegyvertartáshoz való jogát, míg 46 százalék látja úgy, a törvényhozásnak szigorúbban kellene kontrollálni, ki és milyen feltételekkel tarthat lőfegyvert. A 2010 szeptemberében végzett hasonló megkérdezés szerint a válaszadók 46 százaléka foglalt állást a fegyvertartás mellett, 50 százaléka pedig inkább ellene volt. Az adatok szerint tehát, a hat halálos áldozatot követelő, Gabrielle Giffords arizonai képviselőnőt pedig súlyosan megsebesítő lövöldözés hatására nem változott a kérdés megítélése, sőt a fegyvertartás továbbra is közel egyenlő arányban osztja meg a társadalom tagjait.

A kérdés megítélése az adatok szerint továbbra is összhangban áll a pártszimpátiával. A republikánus szavazók 72 százaléka a fegyvertartáshoz való jogot védené, míg a demokraták 70 százaléka inkább kontrollálná azt. A független szavazók 52 százaléka a jogvédelem, 44 százaléka a kontrollálás mellett foglal állást.

Zavart személyek kontra társadalmi problémák

A Pew kutatói szerint a probléma megítélésének változatlanságát magyarázhatja, hogy a társadalom többsége inkább egy mentálisan zavart személyiség egyéni akciójának látja a lövöldözést, minthogy a társadalmi és gazdasági problémákra reflektáló erőszakos cselekedetnek tekintse. A kutatás során megkérdezettek 58 százaléka értett egyet az előbbi állásponttal, míg 31 százalék lát mélyebben gyökeredző gondokat a merénylet kapcsán.

Azok, akik hajlanak arra, hogy az erőszakon túlmutató okokat lássanak, 27 százalék szerint olyan társadalmi problémák húzódnak a háttérben, mint a társadalmi morál gyengülése, a gyermeknevelési elvek megváltozása vagy a szekularizáció. Az egyetértők 21 százaléka szerint politikai problémák magyarázzák az erőszakot, 14 százalék az egészségügyi rendszer hibáit, 13 százalék a hatályos fegyvertartási szabályokat okolja.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 06:47, péntek | Belföld

432 forint osztalékot fizet a Richter részvényenként

Megszavazta a Richter Gedeon Nyrt. csütörtökre összehívott éves közgyűlése az igazgatóság osztalékfizetési javaslatát - olvasható a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján csütörtökön közzétett közgyűlési határozatokban.

2024. Április 26. 06:46, péntek | Belföld

Az agrárminiszter szeretné betiltani a szalmabálák erőművi értékesítését

Nagy István, az Aranyeső Kft. tárolói beruházásának átadóünnepségén, a Somogy vármegyei Kapolypusztán azt mondta, a talaj csökkent humusztartalma miatt minden szervesanyagra szükség van.

2024. Április 25. 17:46, csütörtök | Belföld

MÁV: szombattól a második ütemmel folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

Szombaton kezdődik a győri vasúti fővonal felújításának második utómunkálati szakasza; a május 9-ig tartó fázisban Bicske és Szárliget között végeznek munkálatokat - közölte a MÁV Zrt. csütörtökön az MTI-vel.

2024. Április 25. 17:45, csütörtök | Belföld

Visszatér a napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjére

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk -