Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2010. Március 08. 07:03, hétfő | Belföld
Forrás: ELTE Társadalomtudományi Kar

Az ausztrál diákok fele már erőszakoskodott a társával

Az ausztrál diákok fele már erőszakoskodott a társával

Az AAP ausztrál hírügynökség által közölt kutatás szerint egyre jobban elharapódzik az iskolai erőszak mértéke az országban. Az adatok szerint a gyerekek fele érintett a problémában, 70 százalékuk pedig a legsúlyosabb iskolai problém

Nem hatnak az óvintézkedések

Az AAP ausztrál hírügynökség értesülései szerint az ausztrál iskolások fele már erőszakoskodott valamelyik diáktársával, a gyerekek 70 százaléka pedig súlyos problémának ítélte meg az iskolai erőszakot. A kutatás összesen 1000, hét és tíz év közötti gyereket vizsgált, akik korábban részt vettek egy erőszak ellenes tanfolyamon. Az adatok szerint a probléma sokkal súlyosabb, mint ahogy azt a korábbi kutatások állították. Ausztrál szakértők szerint az erőszakoskodás a játszótéren kezdődött, de mára ez a jelenség a társadalom minden területére kiterjedt.

A szakértők felhívták a figyelmet arra, hogy a prevenciós intézkedések ellenére az erőszakoskodás mértéke tovább növekszik az iskolákban. Ezt az állítást az oktatási miniszter is megerősítette, így Ausztrália egyelőre tehetetlenül áll a probléma előtt.

Magyarországon sem ismeretlen a jelenség

Az egyre gyakoribbá váló iskolai erőszakról készíttetett kutatást a magyar oktatási tárca 2009. decemberében. A kérdőíves vizsgálatot 186 középiskolában végezték 11. évfolyamos diákok és pedagógusaik körében. A magyar kutatás két dolgot emel ki, amely az ausztrál tanulmányban nem szerepelt. Egyrészt, a diákok közötti agressziós cselekedetek, mint például a kiabálás és a megszégyenítés, inkább a lányok módszereire jellemző. Másrészt, a gyerekek egymás közti agressziója mellett igen jelentős a tanárokkal szemben elkövetett verbális és fizikai erőszak is. A kutatás eredményeit azonban ellentmondások tarkítják, az erőszakra, illetve annak gyakoriságára másképpen emlékeznek a tanárok és diákok.

A megkérdezett pedagógusok két százaléka állította, hogy fizikai erőszakban részesült valamelyik diákja által, valamint minden kétszázadik pedagógus számolt be arról, hogy a szülők agresszívan viselkedtek vele. A diákok 10 százaléka állította, hogy a tanára bántalmazta, ám ezt a pedagógusok mindössze 2,6 százaléka ismerte el. Az adatok alapján megállapítható, hogy a gimnáziumokban a legalacsonyabb, a szakiskolákban pedig a legmagasabb az erőszak mértéke.


Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 06:47, péntek | Belföld

432 forint osztalékot fizet a Richter részvényenként

Megszavazta a Richter Gedeon Nyrt. csütörtökre összehívott éves közgyűlése az igazgatóság osztalékfizetési javaslatát - olvasható a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján csütörtökön közzétett közgyűlési határozatokban.

2024. Április 26. 06:46, péntek | Belföld

Az agrárminiszter szeretné betiltani a szalmabálák erőművi értékesítését

Nagy István, az Aranyeső Kft. tárolói beruházásának átadóünnepségén, a Somogy vármegyei Kapolypusztán azt mondta, a talaj csökkent humusztartalma miatt minden szervesanyagra szükség van.

2024. Április 25. 17:46, csütörtök | Belföld

MÁV: szombattól a második ütemmel folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

Szombaton kezdődik a győri vasúti fővonal felújításának második utómunkálati szakasza; a május 9-ig tartó fázisban Bicske és Szárliget között végeznek munkálatokat - közölte a MÁV Zrt. csütörtökön az MTI-vel.

2024. Április 25. 17:45, csütörtök | Belföld

Visszatér a napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjére

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk -