Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2010. Március 02. 14:40, kedd | Belföld
Forrás: Stop.hu

Az egészségükkel fizettek a papok pazar életvitelükért

Az egészségükkel fizettek a papok pazar életvitelükért

Az óegyiptomi isteneknek felajánlott étkek nem a hallhatatlanságot, hanem a korai halált eredményezték - derült ki egy angliai kutatásnak köszönhetően, amelynek eredményeit a Lancet brit orvosi hetilapban közölték. A szentélyek falán olv

Az istenek "étrendjében" marhahús, szárnyas, kenyér, zöldség, gyümölcs, torták, bor és sör szerepelt. Az ételek többsége telített zsírokat tartalmazott nagy mennyiségben. Napjainkban az ilyeneket a junk food (vacak, értéktelen étel) kategóriájába szokás sorolni.

Az általánosan elterjedt libahús az energia-bevitelt 63 százalékát a zsír által biztosította, amelynek 20 százaléka telített. A papok ráadásul olyan típusú kenyeret fogyasztottak, amelyet zsírral, tejjel és tojással "dúsítottak", állati zsiradék felhasználásával készültek a torták és sütemények is. Igen magas volt a sóbevitel, amelyet az élelmiszer tartósításához használtak fel nagy mennyiségben.

Az alkoholfogyasztás mértéke, amely megemeli a vérben az infarktus egyik rizikótényezőjének tekintett triglicerid szintjét, szintén meghaladta a napjainkban elfogadható szintet.

Ez a bőséges táplálkozás nagyban különbözött az átlag egyiptomiak mértékletes, főleg növényi táplálékokból álló diétájától. Az "eredmények" nem maradtak el: a Manchesteri Egyetem kutatói 22 magas rangú óegyiptomi múmiáját vetették alá komputertomográfiai (CT) vizsgálatnak - tizenhatnál sikerült kimutatni a szívet és az artériákat, közülük kilencnél pedig felfedezték az érelmeszesedés tüneteit.

A papok artériáinak és szívének állapota megmagyarázhatja, hogy az ókori Egyiptom elitje miért számíthatott olyan alacsony élettartamra: mindössze 40-50 évben reménykedhettek.

"Egyértelmű a kutatás üzenete: az isteneknek való táplálkozásért az egészségünkkel fizethetünk. Az érelmeszesedés nem a modern korunk átka, a problémát már az ókori civilizációk is ismerték" - hangsúlyozta a kutatásokat irányító Rosalie David professzor.


Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.