Városlista
2024. május 1, szerda - Fülöp

Hírek

2010. Július 14. 07:25, szerda | Belföld
Forrás: HírTV

Az egyik legnagyobb áremelkedést Magyarországon mérték

Az egyik legnagyobb áremelkedést Magyarországon mérték

Átlagosan 0,2 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak május óta - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) gyorstájékoztatójából. Az előző év azonos időszakához képest 5,3 százalékkal nőttek az árak. Egy év alatt legnagyobb

 

A KSH adatai szerint májushoz képest 0,8 százalékkal drágultak az élelmiszerek, ami az idényáras élelmiszerek 7 százalékos áremelkedésének következménye. Csökkent az ára az étolajnak (5,6 százalékkal), a tojásnak (3,3 százalékkal), a cukornak (2,7 százalékkal), a sertészsiradéknak (2,3 százalékkal) és a kávénak (2,1 százalékkal). Az átlaghoz képest nagyobb mértékben nőtt az ára egy hónap alatt a háztartási energiának (0,9 százalék), a szolgáltatások körében pedig az átlagnak megfelelő mértékű volt az árváltozás. A ruházkodási cikkekért 1,6 százalékkal kell kevesebbet fizetni, mint májusban, a tartós fogyasztási cikkekért ára pedig 0,2 százalékkal csökkent. A szeszes italok, dohányáruk ára nem változott.

 

Tavaly júniushoz képest az élelmiszerek árai átlagosan 1,1 százalékkal emelkedtek, így 6,5 százalékkal drágult a párizsi és a kolbász, 5,7 százalékkal a házon kívüli étkeztetés, 5 százalékkal a sajt és 3 százalékkal az idényáras élelmiszerek ára. Csökkent ugyanakkor a cukor ára (11,3 százalék), a liszté (10,7 százalék), az étolajé (7,3 százalék), a péksüteményeké (7,1 százalék) és a sertéshúsé (6,2 százalék).

 

Egy év alatt az átlagosnál nagyobb mértékben, 10,2 százalékkal drágultak a szeszes italok és dohányáruk, valamint 9,7 százalékkal a háztartási energia árai. Szintén átlag felett emelkedtek az üzemanyagárak, ahol 20,4 százalékos árnövekedés volt, a gyógyszerek, gyógyáruk pedig 5,6 százalékkal drágultak. Az átlaggal azonos mértékben nőttek a szolgáltatások árai, mint például a távolsági utazás vagy a szemétszállítás. Kis mértékben nőtt a tartós fogyasztási cikkek ára, míg a ruházkodásért 2,5 százalékkal kell kevesebbet fizetni.

 

A felmérés szerint a 27 uniós tagországban a fogyasztói árak 2 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban. Árcsökkenés Lettországban és Írországban volt, a legnagyobb áremelkedést pedig Görögországban és Magyarországon mérték.

 

FH

 

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 01. 09:19, szerda | Belföld

20 éve csatlakozott Magyarország az Európai Unióhoz

Hosszú évek után teljesült a magyarok vágya, most mégis sokan szkeptikusan a csatlakozás helyességét illetően.

2024. Április 30. 13:36, kedd | Belföld

1,7 százalékkal nőtt a GDP

A bruttó hazai termék (GDP), a gazdaság teljesítménye 2024 első negyedévében 1,7 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden első becslése alapján.

2024. Április 30. 08:30, kedd | Belföld

MÁV-Volán: május 1-jén ünnepnapi menetrend szerint közlekednek a vonatok

Május elsején a vonatok az ünnepnapi menetrend szerint közlekednek, másnap már a megszokott munkanapi menetrend érvényes - tudatta a MÁV Zrt. kedden az MTI-vel.

2024. Április 30. 08:28, kedd | Belföld

Maruzsa Zoltán: cél a köznevelés digitalizációja

A kormány ebben a ciklusban a magyar köznevelés digitalizációját tűzte ki célul - jelentette ki a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára hétfőn Szolnokon.