Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2010. Április 18. 11:03, vasárnap | Sport
Forrás: NSO

Az eső és a káosz sem állíthatta meg Buttont Sanghajban

Az eső és a káosz sem állíthatta meg Buttont Sanghajban

A világbajnoki címvédő Jenson Button győzelmével zárult a sok remek csatát és az időről időre eleredő eső miatt jókora káoszt hozó Formula–1-es Kínai Nagydíj. Sikerével Button átvette a vezetést a világbajnoki pontversenyben. A m

Két újonc csapatnak is rosszul kezdődött a futam: Chandhok (Hispania) csak a boxutcából indul, Glockot (Virgin) meg le kellett tolni a rajtrácsról. Rosbergnek a fülére mondták az eső-figyelmeztetést, az időjárás úgy tűnik, megkeveri a versenyt.

A rajtnál Alonso fantasztikusan ment el, simán lerajtolta kívülről a két Red Bullt, ráadásul Webber is bejött a rajtelső Vettel elé - a spanyol szenzációsan kezdte a versenyt. Mögöttük Rosberg, Button, Hamilton volt a sorrend. Hátul hárman "összegabalyodtak", a safety car kijött, a mezőny meg be a boxutcába - elindult a roham új gumikért.

Alonso rajtja a jelek alapján túl jól sikerült - a versenybírók kiugrást vizsgálnak. Közben a Red Bull bakizott egyet, Vettel elé "beszöktek" többen a sorban, Lewis Hamilton pedig egy sajátos manőverrel, levágással ment be a boxutcába... A safety car távozása után azok maradtak az élen, akik nem mentek ki új gumikért, Rosberg, Button, Kubica, Petrov volt a sorrend, egész addig, míg az oroszt Alonso és Sutil is "meg nem ette". Az időjárás valódi áprilisi arcát mutatta, a pálya száradni kezdett, Michael Schumacher jött ki először slickért, Hamilton és Vettel pedig fej-fej mellett húztak végig a boxutcán. Mivel már a bejáratnál összekaptak, a dupla incidenst szintén megnézhették a versenybírók (Alonso kapott egy áthajtásos büntetést a rajtért). A Ferrariknak volt elég baja, Alonso lassan többet volt a boxutcában, mint kint, ráadásul Massa is csúszkált...

Tíz kör után Rosberg vezetett Button, Kubica, Petrov, Alguersuari, M. Schumacher, Kovalainen és Sutil előtt. Vettel, Webber és Hamilton elkezdett "rendet rakni" a mezőnyben, a csapatok meg megkapták a jelentést az újabb eső érkezéséről. Az esőig Michael Schumacher és Hamilton látványos csatával szórakoztatta a nagyérdeműt, a hétszeres világbajnok rutinosan (és szépen) tartotta maga mögött a kísérletező angolt. Egy ideig, mert aztán az egyenesben csak kijött Hamilton gyorsasága...

Az élen a 19. körig tartott Rosberg királysága, Jenson Button ugyanis azt csinálta a némettel, mint Hamilton Schumacherrel - simán elment a célegyenesben, így a világbajnok élre állt. Persze ehhez kellett az is, hogy Rosberg a csúszós pályán "eltévedjen". A boxutcában ismét megnőtt a forgalom, Massának "parkolnia" kellett Alonso mögött (miután a spanyol enyhén szólva erőszakosan jött be elé a boxutca bejáratánál), míg Webbernek problémái akadtak. Az ausztrál még így is bejött az ismét együtt boxba járó Hamilton és Vettel elé. Alguersuari elhagyott több szárnydarabot, így a safety car érkezett, Buttonék legnagyobb bosszúságára, mivel ők nagyon jól elvoltak a mezőny elején.

Button, Rosberg, Kubica, Petrov, Schumacher, Webber, Hamilton, Vettel sorrendben köröztek a pilóták, a boxban pedig Nico Hülkenberg és a Williams meglepő húzásra határozta el magát - feltették a fiatal versenyző autójára a slick gumikat, eső ide, eső oda. A döntés következménye annyi volt, hogy Hülkenberg megismerte a sanghaji pálya melletti területeket.

A 26. körben állt ki a biztonsági autó, az eleje könnyedén eljött, Schumacher pedig Petrovval és Hamiltonnal kezdett kemény csatába. A rutinos német klasszis járt rosszul, mert autója lelassult, így visszaesett. Hamilton ellenben félelmetes tempóban vágott át a mezőnyön, megelőzte Petrovot és megérkezett Kubica mögé - az angol tempója alapján a lengyelnek rossz előérzete lehetett. Hamilton el is húzott, így már a 3. helyen állomásozott. Petrov kicsúszott, Alonso és Vettel elment mellette, Hamilton McLarenje pedig egyre közeledett az első kettőhöz - közben a pálya megint elkezdett felszáradni.

Lewis Hamilton vészesen közelgett Rosberghez, majd megpróbálta meg is előzni kedvenc helyén, de ezúttal a Mercedes fiatalabbik német pilótája volt a győztes - a 2-es rajtszámú autó beragadt mögé. Webber bement száraz gumikért, merészségének jutalma annyi volt, hogy bejelentették, jön megint az eső. Hamilton kerékcsere alatt előzte meg Rosberget (ne feledjük: neki még volt hátra egy versenybírói vizsgálata), és így két McLaren körözött az első két helyen (1. Button, 2. Hamilton, 3. Rosberg, 4. Alonso, 5. Kubica, 6. Vettel, 7. Webber, 8. M. Schumacher).

A hajrára Alonso kezdett közelíteni Rosberghez míg kissé hátrébb Alguersuari villámgyorsan bukott három pozíciót. Kilenc köre volt Alonsónak, hogy elkapja a Mercedest, sebessége alapján erre minden esélye megvolt (míg Rosberg nem villantott egy nagyon gyors kört, utána pedig már fel tudta venni a spanyol tempóját).

Hamilton gumijai nagyon elfogytak, ami nem volt meglepő, tekintve a futamot - Button elkezdett elhúzni, Rosberg pedig körönként másfél-két másodpercet hozott rajta. A világbajnok sem hozta hibátlanul a futamot, egy kanyar előtt kicsúszott, de korrigálni tudott, így nem forgott veszélyben első helye. Nem úgy Webber 7. pozíciója, mivel az ausztrál pilótát elkapta a kifejezetten jó teljesítményt nyújtó, gumijaival jól spóroló Petrov. Az utolsó körre az egyre jobban megeredő esőben Michael Schumacher tartogatott egy kis izgalmat (kicsúszott, Massa megelőzte), a két McLaren pedig nagyon óvatosan hajtott a cél felé a rettenetesen elkopott gumikon.

Jenson Button végül remek teljesítménnyel megnyerte a Kínai Nagydíjat, Hamilton, Rosberg, Alonso, Kubica, Vettel, Petrov, Webber, Massa és Michael Schumacher előtt. A végeredmény a versenybírói döntés fényében még változhat. Egy biztos: soha rosszabb futamot, a Kínai Nagydíj remek versenyt és sok látványosságot hozott!

3 hét múlva 5. futam

május 9. Spanyol Nagydíj, Barcelona

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 07:24, péntek | Sport

Bukaresti tenisztorna - Fucsovics legyőzte a második kiemeltet, és negyeddöntős

Fucsovics Márton bravúros győzelemmel bejutott a negyeddöntőbe az 579 ezer euró összdíjazású, bukaresti salakpályás férfi tenisztornán.

2024. Április 17. 17:22, szerda | Sport

Párizs 2024 - Száz nappal a rajt előtt már 150 kvótája van Magyarországnak

Már százötven kvótája van a magyar csapatnak, mely összességében közel kétszáz fős lehet

2024. Április 16. 21:49, kedd | Sport

Csak századmásodpercekre az első helytől

Gender Tamás Junior 2024. 04. 10-13. között Franciaországban, Champions of the Future (RGMMC) bajnokság keretein belül, Val d\'Argenton-ban a Circuit de karting du Val d\'Argenton-on versenyzett.

2024. Április 16. 10:14, kedd | Sport

Bronzérem az Euro Trophy-n

Beszélgetés a nem kicsit boldog Szabó Bende gokartversenyzővel az Euro Trophy után.