Városlista
2020. október 20, kedd - Vendel

Hírek

2010. Január 04. 14:03, hétfő | Belföld
Forrás: Stop.hu

Az év legnagyobb durranásai!

Az év legnagyobb durranásai!

Az ember eddigi legősibb elődjének tulajdonított, 4,4 millió éves csontváz felfedezését minősítette 2009 legjelentősebb tudományos áttörésének az amerikai Science magazin szokásos év végi értékelésében. Az Ardipithecus ramidus 1,2

A tízes toplistán a többi kilenc áttörés a következő:

2. A NASA Fermi-teleszkópja korábban ismeretlen pulzárokat (rendkívül mágneses és gyorsan pörgő neutroncsillagok) fedezett fel.

3. Kimutatták, hogy a rapamycin nevű vegyület meghosszabbítja az egerek életét, ráadásul a kezelést a kísérleti állatok csak középkorukban kapták meg.

4. Ultravékony szénatomlapocskák alkalmazása kísérleti elektronikus eszközökben.

5. Feltárták annak a molekulának a szerkezetét, amely aszály idején segíti a növényeket az életben maradásban. Ez az eredmény segítheti azon módszerek kidolgozását, amelyek hosszú aszályok idején a haszonnövények védelmét szolgálhatják.

6. A Stanfordi Egyetem kutatói egy speciális röntgenlézer segítségével az emberi hajszálnál tízezerszer kisebb molekulák kémiai reakcióiról készítettek pillanatfelvételeket.

7. Európai és amerikai kutatók olyan génterápiák kifejlesztése felé tettek alapvető lépéseket, amelyekkel egy halálos agytumor, az öröklött vakság egy válfaja és egy súlyos immunrendszeri zavar válhat gyógyíthatóvá.

8. Fizikusok egypólusú mágnesek létezésére találtak bizonyítékot.

9. A NASA 2,3 tonnás Centaur rakétája egy puskagolyó sebességének kétszeresével csapódott be a Holdon lévő Cabeus kráterbe, s a felkavarodott por elemzésével jelentős mennyiségű vízjeget mutattak ki.

10. A Hubble űrtávcső májusi javítási munkálatai és egy új, infravörös fényképezőgép felszerelése, aminek köszönhetően az űrteleszkóp korábban sosem látott galaxisokról készíthetett csodálatos felvételeket.

Forrás: STOP/Science


Ezek érdekelhetnek még

2020. Október 20. 17:02, kedd | Belföld

Véradásra buzdít az OVSZ

Várja a véradók jelentkezését az Országos Vérellátó Szolgálat, amelynek szakmai főigazgató-helyettese hétfőn az M1 csatornán hangsúlyozta:

2020. Október 20. 15:02, kedd | Belföld

Nem rázta meg a járványhelyzet a használtautó-piacot

A használtautó-piacot kevéssé rázta meg a koronavírus-járvány, a minőségi, egy-hét éves használt autókkal kereskedők számára még új vevőket is hozott a járványhelyzet - állapítja meg a DasWeltAuto.

2020. Október 20. 11:51, kedd | Belföld

Huszonhárom kiló marihuánát találtak egy buszban Röszkén - VIDEÓ

Több mint huszonhárom kilogramm marihuánát találtak a pénzügyőrök Röszkén egy autóbuszban - tájékoztatta a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) kedden az MTI-t.

2020. Október 20. 09:21, kedd | Belföld

Meghalt közel 40 beteg, majd 1000-rel nőtt a koronavírus-fertőzöttek száma

Elhunyt 38 többségében idős, krónikus beteg, és újabb 989 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést - közölte a koronavirus.gov.hu kedden.