Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2010. Január 04. 14:03, hétfő | Belföld
Forrás: Stop.hu

Az év legnagyobb durranásai!

Az év legnagyobb durranásai!

Az ember eddigi legősibb elődjének tulajdonított, 4,4 millió éves csontváz felfedezését minősítette 2009 legjelentősebb tudományos áttörésének az amerikai Science magazin szokásos év végi értékelésében. Az Ardipithecus ramidus 1,2

A tízes toplistán a többi kilenc áttörés a következő:

2. A NASA Fermi-teleszkópja korábban ismeretlen pulzárokat (rendkívül mágneses és gyorsan pörgő neutroncsillagok) fedezett fel.

3. Kimutatták, hogy a rapamycin nevű vegyület meghosszabbítja az egerek életét, ráadásul a kezelést a kísérleti állatok csak középkorukban kapták meg.

4. Ultravékony szénatomlapocskák alkalmazása kísérleti elektronikus eszközökben.

5. Feltárták annak a molekulának a szerkezetét, amely aszály idején segíti a növényeket az életben maradásban. Ez az eredmény segítheti azon módszerek kidolgozását, amelyek hosszú aszályok idején a haszonnövények védelmét szolgálhatják.

6. A Stanfordi Egyetem kutatói egy speciális röntgenlézer segítségével az emberi hajszálnál tízezerszer kisebb molekulák kémiai reakcióiról készítettek pillanatfelvételeket.

7. Európai és amerikai kutatók olyan génterápiák kifejlesztése felé tettek alapvető lépéseket, amelyekkel egy halálos agytumor, az öröklött vakság egy válfaja és egy súlyos immunrendszeri zavar válhat gyógyíthatóvá.

8. Fizikusok egypólusú mágnesek létezésére találtak bizonyítékot.

9. A NASA 2,3 tonnás Centaur rakétája egy puskagolyó sebességének kétszeresével csapódott be a Holdon lévő Cabeus kráterbe, s a felkavarodott por elemzésével jelentős mennyiségű vízjeget mutattak ki.

10. A Hubble űrtávcső májusi javítási munkálatai és egy új, infravörös fényképezőgép felszerelése, aminek köszönhetően az űrteleszkóp korábban sosem látott galaxisokról készíthetett csodálatos felvételeket.

Forrás: STOP/Science


Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.