Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2010. Október 08. 07:17, péntek | Belföld
Forrás: Független Hírügynökség

Az ivóvíz-készletet nem érinti a szennyezés

Az ivóvíz-készletet nem érinti a szennyezés

Biztonságban vannak az ivóvíz készletek és a vezetékes ivóvíz továbbra is fogyasztható - ezt közölte a Győr-Moson-Sopron megyét ellátó Pannon-Víz Zrt. csütörtökön kora délután. Közben a katasztrófavédelem arról tájékoztatott,

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tájékoztatása szerint a szennyeződés hatása a Torna-patakban a legnagyobb. A Marcal a semlegesítő szerek hatására sem alkalmas ivóvíznek, fürdeni sem szabad benne és kerülni kell minden érintkezést a folyó vizével. Egyelőre az eredetileg erősen lúgos kémhatású 13-as pH értéket sikerült a környezetre már kevéssé veszélyes, 9,5-9,8-as szintre csökkenteni. A szakemberek azon dolgoznak, hogy a folyó által szállított iszapot ki tudják ülepíteni, ezért úgynevezett fenékküszöbök építésével lassítják az áramlását. Az első ilyen reggel készült el a Veszprém megyei Kemeneshőgyésznél.

A Rábán már kisebb a hatása a szennyezésnek, az anyag természetes hígulása és a savas és gipszes óvintézkedések miatt. Győrnél, a Mosoni-Dunát a délelőtti órákban érte el a szennyezés, a folyón egyre csökkenő pH értéket mérnek a szakemberek. A déli mérések 9,56-os értéket mutattak. A legelső mérésekhez viszonyítva ez az érték lényegesen jobb eredmény a korábbiaknál, hiszen a 7-es pH érték már semlegesnek számít. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tájékoztatása szerint a pH érték további csökkentése és a Duna szennyeződésének megakadályozása jól halad.

Közben a Győr-Moson-Sopron megye ivóvízellátását biztosító Pannon-Víz Zrt közleményben tudatta, hogy az ivóvíz készletek biztonságban vannak, a vezetékes ivóvíz továbbra is fogyasztható. A vezetékes víz, a víztermelő kutak és a talajvíz figyelő kutak vízminőségét akkreditált laboratóriumuk - külső laboratóriumokkal párhuzamosan - folyamatosan vizsgálja, rendellenességet nem tapasztaltak.

A védelmi terveiknek megfelelően a felszín alatti vízmozgásokat is modellezni tudják. Ennek alapján kijelenthető, hogy a Mosoni-Dunán jelenleg levonuló szennyeződés, ötven éven belül nem befolyásolja vízbázisaik minőségét. A szennyezés miatt azonban a vízbázis-védelmi munkára az eddigieknél is nagyobb hangsúlyt helyeznek.

A katasztrófavédelem arról is tájékoztatott, hogy a vörösiszap miatti kárfelszámolás folyamatosan zajlik, jelenleg 140-nél is több jármű és 800-nál is több ember vesz részt benne. Az eddigi intézkedések a kialakult helyzetben - megfogalmazásuk szerint - eredményesnek minősíthetők.

A károsultak megsegítésére a továbbra is a felajanlas@katved.hu e-mail címen várják a felajánlásokat magánszemélyektől és cégektől egyaránt, egyrészt a környezeti kárenyhítésre, másrészt a bajbajutottak életkörülményeinek javításához. Azt kérik mindenkitől, hogy kizárólag e-mailen jelentkezzen.

Független Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.

2024. Április 23. 06:52, kedd | Belföld

Rekordszámú jelentkező regisztrált az idei TeSzedd! hulladékgyűjtési akcióra

Rekordszámú jelentkező, több mint 100 ezer önkéntes regisztrált az idei TeSzedd! hulladékgyűjtési akcióra

2024. Április 23. 06:46, kedd | Belföld

Csaknem 200 ezer notebookot osztanak ki a nyári szünetig

A nyári szünet kezdetéig csaknem 194 ezer hordozható számítógépet juttatnak el az ötödik, a hatodik és a kilencedik évfolyamos diákoknak, valamint a köznevelési intézményeknek

2024. Április 22. 15:29, hétfő | Belföld

Orbán Viktor Nemesgörzsönyben indította el vidéki kampánykörútját

Országjárásra indult Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke; a kampánykörút első állomásaként hétfőn a Veszprém megyei Nemesgörzsönyben gazdákkal találkozott