Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2010. Július 05. 12:00, hétfő | Helyi
Forrás: Goodwill PR és Kommunikációs gynökség

Az ország első városi ökolábnyom számításáról számol be a napokban indított blog

Az ország első városi ökolábnyom számításáról  számol be a napokban indított blog

Győr ökológiai lábnyomának meghatározása érdekes és változatos feladat, nehézsége abban rejlik, hogy rengeteg adatot kell összegyűjteni és velük sokat kell számolni. s p

Sokakban nyilván felmerül a kérdés: miért foglalkoznak az ökolábnyomot számolók szabadidejüket feláldozva azzal, hosszadalmas adatgyűjtés és bonyolult számolás után végül kapjanak egy számot". Hiszen a végeredmény, Győr ökológiai lábnyoma a legtöbb ember számára nem fog ennél többet jelenteni. Azonban ez az egyszerűnek tűnő szám várhatóan nagyon is lényeges dolgokra hívja fel a lakosság figyelmét - megmutatja, hogy milyen mértékben vesszük igénybe bolygónk és közvetlen lakóhelyünk természeti erőforrásait. A szemlélet megértéséhez, így az ökológiai lábnyom, vagy annak mértékegységéül szolgáló globális hektár fogalmának megértéséhez is nagy segítséget ad a www.gyorlabnyom.blogspot.com oldalon elérhető blog. Az érdeklődők itt pontos képet kapnak arról, honnan származik a számítás ötlete, milyen előzményei voltak, hogyan fogtak hozzá a kutatók az adatok begyűjtéséhez, milyen nehézségekbe ütköztek, hol tartanak most, illetve arra is választ kaphatunk, mit várnak a számítás végeredményétől.

A puding próbája az evés" alapon a győri Széchenyi István Egyetem Kautz Gyula Közgazdász Szakkollégiumának tagjai 2010 februárjában már kiszámították a Győrben, az egyetemen megrendezett Országos Pénzügyi Esettanulmányi Verseny ökolábnyomát, így megfelelő tapasztalatot szereztek az adatok feldolgozásában. Győr ökolábnyomának kiszámolásánál így inkább az adatok összegyűjtése jelenti a problémát. Bár Magyarországon is működik Központi Statisztikai Hivatal, a szükséges (fogyasztási-, felhasználási, közlekedési és hulladék-) adatok a nyilvántartásokban nem találhatók meg olyan részletezettséggel, ahogy az a londoni ökológiai lábnyom számítás során rendelkezésre állt. Ugyanez a probléma jelentkezik akkor is, ha az egyes szervezetektől (cégektől, hivataloktól) közvetlenül kérnek adatokat. Ezen adatok szolgáltatására törvényi kötelezettség nincsen, az adatok kért összegyűjtése pedig meglehetősen nagy munka. Feltehetjük magunknak a kérdést, mi áldoznánk időt arra, hogy a nyári szabadságolások kellős közepén a rendelkezésre álló időnket 2009-es papírok bogarászásával töltsük? A válasz valószínűleg egyértelmű nem lenne... Ennek ellenére - szerencsés és meglepő módon - sok a segítőkész szervezet. A kutatók tehát meglehetősen nagy fába vágták a fejszéjüket", mivel azonban környezettudatosan állnak hozzá a dolgokhoz, mind a kérdőíves felméréseket, mind a levelezést elektronikus úton végzik. ?

A lakosságnak lehetősége van arra, hogy megtippelje a számítás végeredményét. Az erre a célra létrehozott kérdőív a kutatást végző Innovációval a Fenntartható Fejlődésért Egyesület honlapjáról (www.iffegyesulet.hu) indítható, de a számítást szakmai tanácsadással támogató CG & Partners Kutató és Tanácsadó Kft. webes felületéről (www.cgpartners.hu) is közvetlenül elérhető. Aki pedig a legjobb becslést adja Győr Város ökológiai lábnyomára, bekerül a kutatást bemutató kiadványba is.


Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 09:13, szombat | Helyi

Bejárná Miklósa Erikával a pannonhalmi bazilikát?

Olyan tárlatvezetés-sorozatot szerveztek, ahol egy-egy bencés szerzetessel és egy ismert és elismert tekintéllyel lehet bejárni a bazilikát.

2024. Április 27. 08:12, szombat | Helyi

Elkapták a győri pikóbárót

A rendőrség információi szerint az 55 éves győri férfi a megyénk egyik legismertebb kábítószer-kereskedője volt.

2024. Április 27. 07:12, szombat | Helyi

10 millió fa a Földért

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.

2024. Április 26. 09:13, péntek | Helyi

Laptopokat kapnak az 5., 6. és 9. osztályosok

Csaknem kétszázezer notebookot osztanak ki az általános és középiskolákban, így összesen már mintegy 450 ezer diák tanulhat a költségvetési forrásból beszerzett eszközökön.