Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2010. Február 05. 16:00, péntek | Helyi
Forrás: gyor.hu

Az összefogás eredménye: j magyar termék!

Az összefogás eredménye: j magyar termék!

Egy évvel ezelőtt született a felhívás a magyar termékekért Győrben, amelynek révén ma már komoly eredmények születtek. A Graboplast világszabadalma például hazai cégek &

Jancsó Péter elnök-vezérigazgató kifejtette, a speciális termék nagyban hasonlít a korábbi padlókra, azonban sokkal kedvezőbb tulajdonságai - például a kopásállóság, karcállóság, tisztíthatóság terén egyedülálló. A jobb tulajdonságok elérése érdekében nano méretű adalékanyagokkal dolgoznak, vagyis a Graboplast belépett a nanotechnológiába.

Jancsó Péter hozzátette, a magyar termékek érdekében tett felhívás hatására megindult egy együttgondolkodás, amelynek révén az új, a termék előállításához szükséges gyártósor is magyar termék lett, hiszen a mechanikai átalakítási munkákat a győri Visiotech Gépgyártó Kft végezte el. A projekt teljes költsége 110 millió forint volt.

Borsodi László a Borsodi Műhely Kft ügyvezető igazgatója elmondta, Borkai Zsolt polgármester kezdeményezésére több városi céggel együtt felhívással éltek a magyar termékek támogatása érdekében 2009. márciusában, amelynek révén a helyi vállalkozók egymásra találhatnak. Ennek eredményeként ajánlották fel szolgáltatásaikat a Graboplastnak is.

A Visiotech Kft mint fő vállalkozó a projektbe száz százalékos magyar tulajdonú cégeket vont be, mint a Borsodi Műhely, a HNS Kft, a Delta Tech Kft, illetve az Ipartechnika Kft. Ez a projekt egy jó gondolat méltó eredménye - fogalmazott Borsodi László.

Borkai Zsolt polgármester elmondta, a mai esemény egy konkrét eredménye annak az összefogásnak, amelyet az önkormányzat mellett többek között éppen a Graboplast és a Borsodi Műhely indított.

Az akkori felhívás úgy hangzott, erősítsük a helyi vállalkozások együttműködését, részesítsük előnyben a magyar termékeket. A kezdeményezés azóta komoly utat járt be, mára már több mint 80 csatlakozó cég vesz részt a partnerségben.

Az összefogás egyik legfontosabb eleme, hogy a hazai cégek partnerségbe kerültek egymással, megindulhatott köztük egy kommunikáció, amelynek révén rátalálhatnak a közös, egymást segítő lehetőségekre.

A mai esemény is ennek az összefogásnak az eredménye, hiszen a beruházás is a helyi cégek kivitelezésében, együttműködésével tudott megvalósulni. A polgármester hozzátette, a jövőben tovább szeretnék erősíteni a felhíváshoz csatlakozott cégek közötti kapcsolatot, hogy a fent említett lehetőségeket még inkább ki tudják aknázni a hazai vállalkozások.

A tájékoztatón a gyakorlatban is bemutatták az új termék kedvező tulajdonságait. Sportpályák, csarnokok bejáratán gyakran találkozunk azzal a felirattal, amely szerint fekete gumitalpú cipőben a padlóra lépni tilos. A technológia erre a problémára is megoldást kínál. A guminyom ugyanis - ellentétben a korábbi borításokkal - egy egyszerű rongy segítségével letörölhető a felületről.

Egy másik kísérletben azt is bemutatták, hogy az új termék a hővel szemben is sokkal ellenállóbb. Míg a korábbi padlókon csúnya égésfoltokat hagyott az eldobott csikk, addig az új anyagon szinte meg sem látszott az égés nyoma.

Az új termék az Európai Unión kívül többek között Kínába, az Egyesült llamokba, Oroszországba és Brazíliába is eljut.



Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 09:13, péntek | Helyi

Családbarát kórházi osztály a győri Petzben – rangos díjat nyertek

Az egyik osztályon akár hónapokat is eltöltenek a páciensek, szinte családtagokká válnak a páciensek, hozzátartozók és a dolgozók.

2024. Április 19. 08:14, péntek | Helyi

Kevesebb ideig élünk, mint az uniós átlag

Több mint kétszer olyan fontos a szerepe az életmódunknak egészségi állapotunk meghatározásában, mint az egészségügyi ellátórendszernek.

2024. Április 19. 07:14, péntek | Helyi

Bokatörő csomagautomata a Jereváni úton

Március 8-án nyitott meg a Jereváni úton a megújult élelmiszerbolt, a bejárat mellett a nyitással közel egy időben a GLS csomagpontot helyezett el. A képeket nézve azonban valami nagyon nem oké.

2024. Április 18. 09:15, csütörtök | Helyi

Igenis hatékonyan lehet otthon dolgozni – Home office-t és magas béreket akarnak a mai fiatalok

Modern munkakörülmények, versenyképes bérek, otthoni munkavégzés lehetősége – sorolta a Győri Hírek kérdésére Zentai Effi, a győri Széchenyi István Egyetem karrier-szakreferense