Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2010. Augusztus 02. 07:21, hétfő | Belföld
Forrás: HírTV

Az udvarokon áll a víz

Az udvarokon áll a víz

Elöntötte a belvíz az udvarokat és a földeket a Szabolcs megyei Nagyecseden. A gazdák szerint az illetékes vízgazdálkodási társulat évek óta elmulasztja az elvezető árkok és csatornák tisztítását. A kötelező hozzájárulást az Orsz

Az elmúlt három évben alig esett július második felében Nagyecseden a Meteorológiai Szolgálat adatai szerint. Az elmúlt másfél-két hétben viszont 70-80 milliméter csapadék hullott a szatmári kisvárosra. A kertekben odalett a vetemény és a gyümölcs. „Teli van a kertünk vízzel, minden elúszott. A határba nem tudunk vetni semmit sem, mert ott is pusztít a víz. Segítséget kérünk. Nem győzőm a siklókat összeszedni, és a szúnyogtól kezdve itt minden megtalálható" - mondta Nagy Lajosné nagyecsedi lakos.



Nem issza be az újabb csapadékot


A talaj telített az elmúlt hónapok esőzései óta, az újabb csapadékot nem issza be. Nemcsak az udvarokban, a szántóföldeken is áll a víz. Az árkok, csatornák takarítása a helyi vízgazdálkodási társulat feladata lenne. A társulati tagság kötelező a környékbeli földtulajdonosoknak, akik hozzájárulást fizetnek a tisztításért. „A határban az árkok 10-15 éve, de van, amelyik 20 éve egyáltalán nem volt takarítva, tehát a vízelvezetés nincs megoldva. Sok esetben az árkokból a víz kifelé folyik, így azt a funkciót, amit be kellene töltenie, nem tölti be egyáltalán" - közölte Szántó Gyula nagyecsedi gazdálkodó.



Az elmaradt vízgazdálkodási hozzájárulást a jegyző hatja be a magánszemélyektől - késedelmi kamattal és az eljárási költséggel együtt. Cégek esetében az APEH jár el, az érintett társaságok addig nem kaphatnak nullás igazolást, amíg nem rendezték tartozásukat. „A tavaly szeptemberre tervezett aratást most egy hete végeztük el. A kár több milliós. Nemcsak nekem, gazdatársaimnak is. Amit sérelmesnek tartok még ebben az ügyben az az, hogy úgy veszem észre, hogy egyedül a gazdákat perlik, az államot meg se merték kérdezni ebben az ügyben. Valami gond csak lehet ekörül, mert tudomásom szerint a Fidesz január 1-jétől, az új kormány, a Fidesz-kormány már el is törölte ezt a rendeletet" - nyilatkozta Eszenyi István kocsordi családi gazdálkodó.



A vízgazdálkodási hozzájárulást az Országgyűlés valóban eltörölte a nyári ülésszak utolsó napján. A Fidesz szerint a szabályozás a jogegyenlőséget sértette, mert azok a tulajdonosok nem fizettek, akiknek a földjéről állami vagy önkormányzati kezelésű csatorna vezette el a belvizet. A nagyecsedi vízgazdálkodási társulat a január 1-jéig hátralévő fél évben feltöltené a kasszát. A szervezet a hozzájárulás eltörlésének másnapján levélben értesítette a neki tartozó földtulajdonosokat a végrehajtás megindításáról.



(hírTV)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 13:52, péntek | Belföld

Folytatja a terjeszkedést az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.

2024. Április 26. 13:50, péntek | Belföld

KSH: márciusban 6413 gyermek született, 10 524 ember halt meg

2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.

2024. Április 26. 13:48, péntek | Belföld

Megkezdődött Paks 2 reaktortartályának gyártása Szentpéterváron

Ez igazi mérföldkő a paksi bővítés szempontjából - jelentette be a tárca közlése szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten.

2024. Április 26. 06:47, péntek | Belföld

432 forint osztalékot fizet a Richter részvényenként

Megszavazta a Richter Gedeon Nyrt. csütörtökre összehívott éves közgyűlése az igazgatóság osztalékfizetési javaslatát - olvasható a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján csütörtökön közzétett közgyűlési határozatokban.