Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2010. Szeptember 08. 11:30, szerda | Helyi
Forrás: Xántus János Múzeum

Az Ungerek a Xántus János Múzeumban

Az Ungerek a Xántus János Múzeumban

Egy győri polgárcsalád a reformkorból: az Ungerek Xántus János Múzeum, Győr (Széchenyi tér 5.) 2010. szeptember 9. – október 10. A XIX. század elején telepedett le Győrött a soproni Unger-család, amelynek tagjai két nemzedéken át kár

A kiállítás anyaga megismertet az Unger-család történetével, valamint a korabeli leírások, ábrázolások, és a műhely nyomódúcainak segítségével bepillantást enged a kártyagyártás mesterségének titkaiba is. A kártya és a kártyázás győri kultúrtörténetéből is ízelítőt kapunk: Hans Bock bécsi mester könyv kötéstáblából előkerült XVI. századi lapjai igazi ritkaságok, miként - igaz, kicsit másként - az a kártyalap is, amelyet egy 1775-ös tanúkihallgatási jegyzőkönyvhöz mellékeltek bizonyíték gyanánt. S azt is megtudhatjuk, hogy a reformkor nemzeti szelleme miként alakította át a hagyományos kártyaképeket.

Az Unger-család ifjabb nemzedékéhez tartozó Alajos (1814-1848) művészi pályára lépett s a bécsi képzőművészeti akadémián folytatott tanulmányokat. Olyan neves mesterek oktatták, mint Leopold Kupelwieser, akinek hatása a Szentcsaládot ábrázoló festményén is leolvasható. Az akadémiai évei alatt készült tanulmányrajzai bepillantást engednek a nagynevű intézmény oktatási rendszerébe, s megtudhatjuk miért rajzoltak a korabeli művésznövendékek annyi antik szobrot s miért nincs modellrajzaik között egyetlen női akt sem. A családjáról festett bensőséges csoportportrén pedig igazi biedermeier alkotás, amelyről - immáron másfél évszázad távlatából - derék győri polgárok tekintenek ránk.

A kiállítás nem jöhetett volna létre Dr. Claudia Wunderlich (Hochschule, Neu-Ulm) segítsége nélkül, aki az Unger-család leszármazottjaként hosszú évek óta kutatja felmenői történetét. Ennek során nemcsak családja múltját, hanem a korszak kártyagyártását is kutatta.


Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 09:16, hétfő | Helyi

Drónt kaptak a kisbéri rendőrök

Olyan helyekre is el tudnak általa jutni, ahová gyalog vagy autóval nem.

2024. Április 29. 08:13, hétfő | Helyi

Rózsa és Ibolya a Vaskakasban

Szerethet-e egy tündérlány egy emberfiút? Legyőzheti-e a szerelem az évszázados viszályt? Kitarthat-e egymás mellett két fiatal, ha az egész világ ellenük fordul?

2024. Április 29. 07:13, hétfő | Helyi

Drákói szigor jön az építkezéseknél

Szigorú szabályok írják elő októbertől, hogy mi épülhet Magyarországon.

2024. Április 28. 09:13, vasárnap | Helyi

Fontos változás jön az otthonfelújítási programban

Megváltozik az otthonfelújítási program egyik fontos kritériuma.