Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2013. Március 22. 12:21, péntek | Belföld
Forrás: MTI

Babakiállítás nyílik Győrben

Babakiállítás nyílik Győrben

Babakiállítás nyílik szombaton Győrött a Zichy-palotában, az egyedülálló országos bemutatón a játék babák mellett a hazai apácarendek viseletébe öltöztetett babákkal, sőt Rejtő Jenő regényeinek figurái is megtekinthetők.

A kiállítás - amelyet tizenhetedik alkalommal rendeznek meg a kisalföldi megyeszékhelyen - 300 babát tár a közönség elé, ezek az alkotások egy híján száz hazai készítő keze munkáját dicsérik. A sokszínű anyagot több tucat mackó egészíti ki, utóbbiakat a bemutató vendége, a Szolnok melletti Rákóczifalva Macimúzeuma hozta el a győri eseményre – mondta Serfőzőné Tóth Andrea, a szervező művészeti és fesztiválközpont igazgatója az MTI-nek pénteken.

Az eseményt összekapcsolják a babakészítési verseny eredményhirdetésével, amelyet ugyancsak szombaton tartanak a Rómer Flóris Művészeti és Helytörténeti Múzeum dísztermében. A szervező intézmény hirdette meg a versenyt, amelyen a mezőny különféle témájú alkotásokkal méri össze tudását. A témaválasztást ajánlással segítették a rendezők, így erre az évre a különféle esküvői szokások, a különleges esküvők megjelenítését javasolták a versenyzőknek. A beküldött munkák legsikeresebb darabjait díjazzák.

A kiállítás megnyitását megelőző szakmai konferencián előadások hangzanak el egyebek között a babák napjaink gyermekkultúrájában betöltött szerepéről és a babákra készített történelmi viseletekről. A tanácskozások új lehetőségeket nyitnak a készítők előtt és hozzájárulnak szakmai fejlődésükhöz - mutatott rá a konferencia fontosságára Keglovich Ferencné projektvezető.

Az április 4-ig látogatható babakiállítás célja továbbra is az ízlésformálás, a játékkultúra színvonalának emelése és a babakészítési hobbi népszerűsítése. Ma már országos mozgalom a babakészítés, a győri rendezvénynek tekintélye van a szakmában, s a versenyekre beküldött munkák zöme valóban európai színvonalú - tette hozzá a szervező.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 10:04, hétfő | Belföld

Idén is lehet szavazni az év körforgalmára

2024. Április 15. 06:13, hétfő | Belföld

118 éves melegrekord dőlt meg

Megdőlt a 118 éves országos és a 85 éves fővárosi melegrekord is szombaton - írta a HungaroMet Zrt. a honlapján vasárnap.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Belföld

Hidegfront vet véget az áprilisi nyárnak

Hidegfront vet véget az áprilisi nyárnak: a hét első napján még akár 31 Celsius-fok is lehet a Dél-Alföldön, majd beborul az ég, és többfelé kell esőre, akár zivatarra is készülni.

2024. Április 14. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 15. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki: