Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2019. November 18. 16:20, hétfő | Helyi

Győri Balett 40 könyvbemutató: Bombicz Barbara bemutatta ikonikus tánclépését

Győri Balett 40 könyvbemutató: Bombicz Barbara bemutatta ikonikus tánclépését

A 19. Győri Könyvszalonon mutatták be a Győri Balett 40 című jubileumi albumot, a Győri Nemzeti Színház nagyszínpadán, vasárnap.

A Magyar Tudományos Akadémia MMA Kiadó gondozásában megjelent jubileumi kiadvány bemutatóján részt vettek: Bánkuti András fotóriporter, Bombicz Barbara táncművész, a Győri Balett alapító tagja, Kiss János- a Győri Balett igazgatója, Major Rita tánctörténész, Pátkai Tivadar szerkesztő, Pió Márta szerkesztő-riporter és Velekei László - a Győri Balett művészeti vezetője, Harangozó-díjas koreográfus.

A beszélgetést Lukácsy György szerkesztő, filmkritikus, Magyar Művészeti Akadémia MMA Kiadó.

Bombicz Barbara alapító tag rengeteg történet mellett felidézte, azt a bizonyos tánclépését, ami részben útjára indíthatta a Győri Balett történelmét, hitét.

Győri Balett 40 kiadvány:

"A magyar tánctörténet legendás pillanata volt, amikor 1979-ben a Magyar Állami Balettintézet végzős osztálya úgy döntött: együtt maradnak és társulatot alapítanak. Ügyüknek megnyerték Markó Ivánt, aki búcsút mondott Maurice Béjart világhírű együttesének, Győrbe jött, a fiatalok élére állt és alkotótársával, Gombár Judittal számos sikerdarabot készített. A lendületes, mindenre elszánt csapat hamar megnyerte magának nemcsak a hazai, de a külföldi közönséget is.

1991-ben Kiss János vette át a társulat vezetését, újító szellemű hozzáállásával egyre szélesebb horizontot tárva a közönség elé. Az együttes olyan neves vendégkoreográfusokkal dolgozott együtt, mint például Robert North, Marie Brolin-Tani, Ben Van Cauwenbergh, Cayetano Soto, Ángel Rodríguez vagy Vámos György.

Mára a Győri Balett a magyar táncélet egyik meghatározó együttesévé vált. Megalapítása óta kevés szeglete van a világnak, ahol ne lépett volna fel. A társulat repertoárja felöleli a táncművészet szinte valamennyi ágát a klasszikus balettől a kortárs táncig, a táncszínháztól a gyermekprodukciókig. Cselekményes balettek és szimfonikus darabok egyaránt fellelhetőek e széles palettán.

Az immáron 40 éves Győri Balett történetét és szellemiségét mutatja be az MMA Kiadó reprezentatív jubileumi kiadványa Major Rita tánctörténész nagyívű tanulmányán, illetve a társulat elmúlt négy évtizedének legfontosabb szereplőit megszólaltató huszonnyolc interjún keresztül, rendkívül gazdag fotóanyaggal illusztrálva."

Szerkesztette: Csobay Dániel

Fotók: Csobay Dániel fotográfus

Könyborító: mmakiado.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 09:15, csütörtök | Helyi

Igenis hatékonyan lehet otthon dolgozni – Home office-t és magas béreket akarnak a mai fiatalok

Modern munkakörülmények, versenyképes bérek, otthoni munkavégzés lehetősége – sorolta a Győri Hírek kérdésére Zentai Effi, a győri Széchenyi István Egyetem karrier-szakreferense

2024. Április 18. 08:14, csütörtök | Helyi

Sétával emlékeztek meg az áldozatokról

Sétával emlékeztek meg a holokauszt áldozatairól a győri diákok.

2024. Április 18. 07:16, csütörtök | Helyi

NAV-Mobil: ellenőrizd most, be vagy-e jelentve!

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal mobilappjában, a NAV-Mobilban bárki néhány koppintással ellenőrizheti, hogy munkáltatója a szerződésüknek megfelelően bejelentette-e.

2024. Április 17. 09:14, szerda | Helyi

Nem kell maszkot hordani a győri kórházban

Enyhítenek a szabályokon.