Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2017. November 27. 14:12, hétfő | Helyi

Balett terem épül a parkolóházban

Balett terem épül a parkolóházban

205 férőhelyes parkolóház épül a Teleki utca – Árpád út csomópontjában. A Győri Balett is itt tartja majd próbáit, próbateremben. Az ünnepélyes alapkő-letételt hétfőn tartották.

Az épület, amely a Győri Balett próbatermének is helyet ad, jövő év decemberétől csillapíthatja a belvárosi forgalmat. A jövőben újabb parkolóházak is épülhetnek.

A gyalogos zóna még nagyobb védelme, de a Belvárosba érkezők kiszolgálása is célja annak a projektnek, amelynek keretében kerékpárút fejlesztések és a zárt zóna bővítése mellett a parkolóház építése is megvalósul. Sokan érkeznek az itt működő üzletekbe, ügyeket intézni, a kulturális intézményekbe, vagy a városi programokra, de a parkolóház megépítése nem csak a vásárolni érkezőknek, de az itt lakóknak is könnyebbséget jelent majd. „Az önkormányzat minden évben jelentős összegeket fordít saját forrásból a városfejlesztésre, de emellett folyamatosan keresi a pályázati lehetőségeket is. A Magyar Állam partnersége is rengeteget jelent Győrnek, hiszen már eddig is számos nagyberuházás tudott megvalósulni központi forrásból, a jövőben pedig a Modern Városok Program elemei járulnak hozzá nagymértékben a város gyarapodásához. Az uniós lehetőségek is fontos elemei a városfejlesztésnek, köztük a jelentős TOP-os forrás, amelyből ez a beruházás is megvalósul.” – mondta el lapunknak Borkai Zsolt polgármester, aki kiemelte, a fejlesztésekkel olyan lakossági igényekre reagálnak, amely Győr élhetőségét erősítik. A most megvalósuló program három kiemelt területet is érint, hiszen a parkolóház nagymértékben enyhítheti a belvárosi parkolási gondokat, de a kerékpáros fejlesztések révén a kerékpáros infrastruktúránk is tovább gazdagodik. A harmadik kiemelt terület pedig a kultúra, hiszen az épületben a város büszkeségének számító Győri Balett is helyet kap, ahol 21-ik századi körülmények között készülhetnek a táncművészek az előadásokra. Kiemelte, néhány nappal ezelőtt jelentette be az önkormányzat a faültetési program folytatását, ez a beruházás pedig kapcsolódik a város zöldterületeinek védelméhez, hiszen az épület speciális zöldtetőt kap majd.

Ehhez kapcsolódva Kara Ákos államtitkár, a város másik országgyűlési képviselője kiemelte, Győr mindig kiemelt figyelmet fordított a kerékpáros infrastruktúrára, ahogy ebben a programban is fontos elem mindez. Hozzátette, a Modern Városok Program keretében megvalósuló Győr-Pannonhalma fejlesztés tervezésének első szakasza már kész, amely a Győr-Győrújbarát vonalat jelenti, és a második szakasz is folyamatban van. Mint mondta, a város parkolási gondjainak orvoslása is kiemelt feladat, és a cél, hogy ezzel kapcsolatban minden városrészben megfelelő fejlesztések történjenek.

„Jelenleg a városban 3355 felszíni fizetős parkolóhely van, közvetlenül a centrumban 957 darab. A Révai, Jókai és Dunakapu téri parkoló-épületben együtt 745 autó tud megállni.” – tudtuk meg Sági Gézától, a Győr-Szol Zrt. elnök-vezérigazgatójától. Ez a kapacitás bővül több mint 200 hellyel, de a város a jövőben az Árpád útival együtt összesen négy új létesítményt tervez. A Modern Városok Program keretében valósul meg a Kórház melletti parkolóépület, de az adyvárosi Kuopio Parknál is tervezik parkolólemez létesítését. A Vásárcsarnok teljes felújításához kapcsolódóan is új parkolóház épül, amely szintén egy eu-s projekt keretében valósul meg.

„Régi álma valósul meg a Győri Balett társulatának!” – kezdte Kiss János balett igazgató. Visszaemlékezett, a színházba 1979-ben költöztek be, és azóta a város szerves részévé váltak. A felkészülésüket azonban nehezíti a szűkös hely, és az épület jelenlegi állapota, ezért számukra óriási könnyebbség, hogy az új épületben minden igényüknek megfelelő próbatermet kapnak. „Ez egy nyitott művészeti otthon lesz, ahová a győriek, a járókelők be-bekukkanthatnak, s láthatják a felkészülést a következő bemutatókra.”

Az épület alapkőletételében a kivitelező részéről Paár Attila a West Hungaria Bau és Varga Zsolt az Euro Generál igazgatója is közreműködött.

Az új belvárosi parkolóház építése a Kerékpáros és parkolási infrastruktúrafejlesztés Győrben című projekt részeként készül el. A parkolóház közvetlen szomszédságába GyőrBike közösségi kerékpárkölcsönző állomást is telepítenek, s fedett kerékpártárolót is kialakítanak. Mindemellett kialakítják azokat a még hiányzó kerékpáros hálózati elemeket, nyomvonalakat, kerékpáros csomóponti átalakításokat, amelyek a biztonságos és balesetmentes kerékpáros közlekedést szolgálják a Belvárosban. A hálózatfejlesztés érinti a Teleki, a Bajcsy-Zsilinszky utat, a Czuczor u. – Árpád u. – Aradi u. szakaszt, a Zechmeister u. – Benczúr u. – Újlaku u., valamint a Móricz – Vas Gereben utca irányokat több mint négy kilométer hosszúságban. Fontos, hogy a program egyszerre igyekszik szolgálni a parkolási kapacitás bővítését és az autósok elől elzárt zóna fejlesztését is. Ennek keretében új süllyedő kapuk biztosítják majd a forgalom elől elzárt terület biztosítását. A program fontos eleme a szemléletformálás is, amelynek keretében több rendezvénnyel is népszerűsítik a kerékpáros közlekedést.

A Kerékpáros és parkolási infrastruktúrafejlesztés Győrben című „TOP-6.4.1-15-GY1-2016-00001” azonosítószámú projekt az Európai Regionális Fejlesztési Alapból és hazai központi költségvetési előirányzatból valósul meg. A megítélt támogatás összege 2.000.000.000 forint.

Forrás: gyorplusz.hu, Papp Zsolt
Fotók: O. Jakócs Péter

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 09:16, csütörtök | Helyi

Egy lépésre a bajnoki döntőtől a Serco Uni-Győr

Győzelemmel kezdte az elődöntőt a Serco-Uni Győr a női kosárlabda bajnokságban. Cziczás László csapatától így már csak egy lépésre a bajnoki döntő.

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Helyi

Navracsics Tibor: Átlagon felül teljesít a gazdaság térségünkben

Átlagon felül teljesít a nemzeti össztermék előállításában Győr-Moson-Sopron vármegye – erről a területfejlesztési miniszter beszélt Győrben.

2024. Április 25. 07:15, csütörtök | Helyi

Brutális mennyiségű fegyverre bukkantak a rendőrök

Egy kisebb háborút is meg lehetett volna vívni azzal a fegyverarzenállal, amelyet két rajkai ingatlanban találtak a nyomozók.

2024. Április 24. 11:11, szerda | Helyi

Ez gyors volt! – Már meg is javították a Jereváni úti bokatörő csomagautomatát

Közel egyméteresre bővült az automata előtti terület, nem kell tartani balesettől.