Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2010. Október 26. 07:41, kedd | Belföld
Forrás: ELTE Társadalomtudományi Kar

Bánják döntésüket a hazatérő iraki menekültek

Bánják döntésüket a hazatérő iraki menekültek

Az ENSZ megbízásából készült felmérés szerint a hazájukba visszatérő iraki menekültek jelentős része bánja, hogy a hazatérés mellett döntött. A hazatérőknek megélhetési gondjaik vannak, nem jutnak kielégítő egészségügyi ellát

Bizonytalanságból bizonytalanságba

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosának (UNHCR) megbízásából készített felmérés szerint a Bagdadba visszatérő iraki menekültek 61 százaléka bánja, hogy a menedéket nyújtó országokat elhagyva visszatért szülőhazájába. A Szíriából és Jordániából 2007-2008-ban visszatért menekültek többsége megélhetési gondok miatt hagyta el a fogadó országot, és tért vissza Irakba, de hazájukban 87 százalékuk szintén azzal szembesül, hogy jövedelmük nem elég a család alapigényeinek fedezésére. A visszatérők nem találnak állandó munkahelyet, így alkalmi munkákból kénytelenek megélni. Emellett nem jutnak megfelelő egészségügyi ellátáshoz, továbbá folyamatos bizonytalansággal kell együtt élniük. A megkérdezett több mint 2300 hazatérő számolt be a civil lakosság életét is veszélyeztető robbantásokról, emberrablásokról és katonai akciókról, amelyekkel lakóhelyükön rendszeresen szembesülnek.

Egy másik, Szíriában és Jordániában élő 3500 iraki menekült megkérdezésével készült kutatás eredményei szerint a menekültek többsége továbbra sem mer visszatérni hazájába. Ők a lakhatási, megélhetési és oktatási problémák mellett szintén a politikai és társadalmi bizonytalanságot hangsúlyozzák visszatérésük akadályaként.

Nem támogatják a hazatérést

Az ENSZ menekültügyi hivatala a biztonsági kockázatokra való tekintettel szintén nem javasolja a hazatérést a menekülteknek. Ugyanakkor a hazatérni kívánóknak anyagi segítséget nyújt a hazajutás és újbóli letelepedés költségének - legalább részleges - fedezésével. A lehetőséggel 2007 óta alig háromezer menekült élt, igaz sokan az ENSZ segítsége nélkül tértek haza.

Szíriában és Jordániában jelenleg mintegy 180 ezer regisztrált iraki menekültet tartanak nyilván.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a csok plusz segített beindítani az ingatlanpiacot az év elején

A 2024. január 1-jétől elérhető csok plusz segített abban, hogy az ingatlanpiac egy kicsit beinduljon az év elején - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára szerdán Budapesten.

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Belföld

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon a szakértők szerint

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon, egyre többen érkeznek az országba azért, hogy megismerjék a magyar konyha remekeit - vélekedett a Pannon Gasztronómiai Akadémia és a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke az MTI-nek.

2024. Április 17. 13:38, szerda | Belföld

Sulyok Tamás: Karikó Katalin kiviteles büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak

Karikó Katalin kivételes büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak - jelentette ki az államfő kedden Szegeden.

2024. Április 17. 13:37, szerda | Belföld

Meteorológia: az ország egyes részein 24-25 Celsius-fokkal van hidegebb, mint hétfőn

Az ország egyes részen 24-25 Celsius-fokkal volt hidegebb kedd délután, mint hétfőn - derül ki a HungaroMet Zrt. kedd délutáni Facebook-bejegyzéséből.