Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2010. Október 24. 07:41, vasárnap | Belföld
Forrás: Független Hírügynökség

Bárki tehet villámlátogatást az űrbe

Bárki tehet villámlátogatást az űrbe

Egy lépéssel közelebb került a kereskedelmi űrrepülés, miután Richard Branson, a Virgin cég első embere átadta a SpaceShipTwo kifutópályáját az egyesült államokbeli Új-Mexikóban pénteken. Már több mint 380-an váltották meg a több

Richard Branson milliárdos és az új-mexikói kormányzó, Bill Richardson pénteken ünnepélyes keretek között felavatta az első kereskedelmi űrhajók indítására és fogadására szánt kifutópályát. A Spaceport America betoncsíkját az új-mexikói Las Cruces mellett állították üzembe, ahol a Virgin Galactic vállalkozás központja is van. A ceremónián a Virgin tulajdonosa a második űrkorszak kezdetének nevezte a vállalkozást.

A SpaceShipTwo űrrepülő a tervek szerint 2012-től kezdi szállítani az utasokat az űrbe, pontosabban annak határára. A pénteki ceremónián is lehetett látni a White Knight Two nevű hordozórepülőt, és a hasához erősített hat személyes űrrepülőt. A WK2 15 kilométerre emelkedik, ott leválik róla a SpaceShipTwo, amely mintegy száz kilométeres magasságba viszi tovább az utasokat.

Bár az utasok csak néhány percig élvezhetik a súlytalanság állapotát, több mint 380-an már kifizették az összesen három órás utazás 200 ezer dolláros (körülbelül 40 millió forint) árát. „200 ezer dollár sok pénz, de azt hiszem, méltányos ár ezért az életre szóló élményért” - mondta egy új-zélandi férfi az avatón az AFP hírügynökségnek, míg egy orosz vállalatvezető arról beszélt, hogy szüleit is magával viszi a különleges utazásra, amely mindig is élete nagy álma volt.

A technológiát a tervek szerint alkalmaznák a kontinensek közötti utazáshoz is, amelyek menetideje a töredékére csökkenne. „Tíz év múlva valószínűleg elképesztő időket repülhetünk, például két óra alatt Oroszországba juthatunk” - mondta Richardson kormányzó.

AFP / Független Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:46, csütörtök | Belföld

MÁV: szombattól a második ütemmel folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

Szombaton kezdődik a győri vasúti fővonal felújításának második utómunkálati szakasza; a május 9-ig tartó fázisban Bicske és Szárliget között végeznek munkálatokat - közölte a MÁV Zrt. csütörtökön az MTI-vel.

2024. Április 25. 17:45, csütörtök | Belföld

Visszatér a napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjére

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk -

2024. Április 25. 17:41, csütörtök | Belföld

Gulyás Gergely: a magyar kormány továbbra is békepárti

A magyar kormány továbbra is békepárti, ezen álláspontján az sem változtat, hogy NATO-szövetségesei nagy többsége nem az - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, a Kormányinfón.