Városlista
2022. augusztus 15, hétfő - Mária

Hírek

2013. Július 23. 10:29, kedd | Helyi
Forrás: MTI

Barokk esküvő augusztus 11-én Győrött

Barokk esküvő augusztus 11-én Győrött

Győrben dolgozó és a közeli Rábatamásiban élő jegyespár, Ádám Annamária és Véghelyi Tamás mondja ki a boldogító igent látványos barokk ceremónia szerint augusztus 10-én a XXI. barokk esküvőn Győrött.

Az esküvő köré szervezett háromnapos fesztiválnak Győr barokk belvárosa kínál valódi díszletet - mondta Keglovich Ferencné ötletgazda, projektvezető kedden sajtótájékoztatón.A barokk esküvő ma már a város egyik szimbolikus eseménye, amelyen évről évre több tízezer néző vesz részt. A nagyszámú közönség megcsodálja a látványosságot, azt, ahogy a barokk viseletbe öltözött ifjú pár és az örömszülők lovas hintókkal végighajtanak a belvároson.
Barokk öltözetben pompázó násznép kíséri őket a Radó szigetre, a ceremónia helyszínére. A felvonulást udvarhölgyek és táncosok, zenészek, komédiások sokasága színesíti. A különleges időutazásban a város több száz lakója is részt vesz, valamennyien barokk jelmezben vonulnak, követve a jegyespárt és az örömszülőket.

Az ókori erényeket, a Mértékletességet, az Igazságosságot, a Becsületességet, az Erőt hölgyek jelenítik meg különleges jelmezben és Fortuna istenasszony is jelen lesz, hogy a jövendő pár életét szerencse övezze. A házasságkötés szertartása a korabeli magyarországi főúri esküvők tradícióját eleveníti fel. A menyasszony és a vőlegény áldást kér szüleitől, majd a jegyespár örök hűséget esküszik egymásnak.A móringlevél - az egykori házassági szerződés - felolvasása után a vőfély karddal veszi le a virágkoszorút menyasszony fejéről, a koszorúslányok pedig ráteszik az asszonnyá válást jelképező főkötőt.Az esküvő köré szervezett vidám programok központi helyszíne a Széchenyi tér lesz, amelyet Közép-Európa egyik legszebb barokk tereként emlegetnek. A szabadtéri színpadon egymást követik a kort idéző zenei és táncos produkciók, a gyerekeket pedig barokk táncház és bábelőadás várja.

Különleges zenei élménynek ígérkezik a pénteki szerenád, amelyet Domenico Menini operaénekes és Denis Bianucci zongoraművész ad a menyasszonynak. Szombaton lép fel a Musica Historica együttes korabeli bordalokkal és táncokkal. Vasárnap Mozart A színigazgató című operakomédiáját adja elő a budapesti Operettvilág együttes. Ezzel a produkcióval zárul a háromnapos fesztivál.A barokk esküvő a nyugat-dunántúli turisztikai régió kiemelt kulturális és örökségturisztikai rendezvénye. Az idei program 14 millió forintból valósul meg, fő támogatója a győri önkormányzat. A költségekhez a Nemzeti Kulturális Alap is hozzájárult.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Augusztus 14. 10:14, vasárnap | Helyi

Katonai tábor fiataloknak

Izgalmas tábort szervezett a 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred a Pálffy Miklós Laktanyában.

2022. Augusztus 14. 09:07, vasárnap | Helyi

Elefántok világnapja a győri állatkertben is

Az elefántok világnapját világszerte 2012 óta ünneplik augusztus 12-én.

2022. Augusztus 14. 08:15, vasárnap | Helyi

Javítani kell a hibát

Szombathelyen javíthatja a vasárnapi vereséget az ETO FC.

2022. Augusztus 13. 10:16, szombat | Helyi

Még ma is várható csillaghullás

Augusztus 12-13. között tömegesen érik el bolygónk felsőlégkörét a Perseidák hullócsillagai, azonban a telihold miatt csak a legfényesebb meteorokat láthatjuk majd.