Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2013. Július 23. 10:29, kedd | Helyi
Forrás: MTI

Barokk esküvő augusztus 11-én Győrött

Barokk esküvő augusztus 11-én Győrött

Győrben dolgozó és a közeli Rábatamásiban élő jegyespár, Ádám Annamária és Véghelyi Tamás mondja ki a boldogító igent látványos barokk ceremónia szerint augusztus 10-én a XXI. barokk esküvőn Győrött.

Az esküvő köré szervezett háromnapos fesztiválnak Győr barokk belvárosa kínál valódi díszletet - mondta Keglovich Ferencné ötletgazda, projektvezető kedden sajtótájékoztatón.A barokk esküvő ma már a város egyik szimbolikus eseménye, amelyen évről évre több tízezer néző vesz részt. A nagyszámú közönség megcsodálja a látványosságot, azt, ahogy a barokk viseletbe öltözött ifjú pár és az örömszülők lovas hintókkal végighajtanak a belvároson.
Barokk öltözetben pompázó násznép kíséri őket a Radó szigetre, a ceremónia helyszínére. A felvonulást udvarhölgyek és táncosok, zenészek, komédiások sokasága színesíti. A különleges időutazásban a város több száz lakója is részt vesz, valamennyien barokk jelmezben vonulnak, követve a jegyespárt és az örömszülőket.

Az ókori erényeket, a Mértékletességet, az Igazságosságot, a Becsületességet, az Erőt hölgyek jelenítik meg különleges jelmezben és Fortuna istenasszony is jelen lesz, hogy a jövendő pár életét szerencse övezze. A házasságkötés szertartása a korabeli magyarországi főúri esküvők tradícióját eleveníti fel. A menyasszony és a vőlegény áldást kér szüleitől, majd a jegyespár örök hűséget esküszik egymásnak.A móringlevél - az egykori házassági szerződés - felolvasása után a vőfély karddal veszi le a virágkoszorút menyasszony fejéről, a koszorúslányok pedig ráteszik az asszonnyá válást jelképező főkötőt.Az esküvő köré szervezett vidám programok központi helyszíne a Széchenyi tér lesz, amelyet Közép-Európa egyik legszebb barokk tereként emlegetnek. A szabadtéri színpadon egymást követik a kort idéző zenei és táncos produkciók, a gyerekeket pedig barokk táncház és bábelőadás várja.

Különleges zenei élménynek ígérkezik a pénteki szerenád, amelyet Domenico Menini operaénekes és Denis Bianucci zongoraművész ad a menyasszonynak. Szombaton lép fel a Musica Historica együttes korabeli bordalokkal és táncokkal. Vasárnap Mozart A színigazgató című operakomédiáját adja elő a budapesti Operettvilág együttes. Ezzel a produkcióval zárul a háromnapos fesztivál.A barokk esküvő a nyugat-dunántúli turisztikai régió kiemelt kulturális és örökségturisztikai rendezvénye. Az idei program 14 millió forintból valósul meg, fő támogatója a győri önkormányzat. A költségekhez a Nemzeti Kulturális Alap is hozzájárult.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 09:16, csütörtök | Helyi

Egy lépésre a bajnoki döntőtől a Serco Uni-Győr

Győzelemmel kezdte az elődöntőt a Serco-Uni Győr a női kosárlabda bajnokságban. Cziczás László csapatától így már csak egy lépésre a bajnoki döntő.

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Helyi

Navracsics Tibor: Átlagon felül teljesít a gazdaság térségünkben

Átlagon felül teljesít a nemzeti össztermék előállításában Győr-Moson-Sopron vármegye – erről a területfejlesztési miniszter beszélt Győrben.

2024. Április 25. 07:15, csütörtök | Helyi

Brutális mennyiségű fegyverre bukkantak a rendőrök

Egy kisebb háborút is meg lehetett volna vívni azzal a fegyverarzenállal, amelyet két rajkai ingatlanban találtak a nyomozók.

2024. Április 24. 11:11, szerda | Helyi

Ez gyors volt! – Már meg is javították a Jereváni úti bokatörő csomagautomatát

Közel egyméteresre bővült az automata előtti terület, nem kell tartani balesettől.