Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2010. Május 19. 14:35, szerda | Belföld
Forrás: HírTV

Bekapcsolódhatnak a gimnazisták az MTA kutatásaiba

Bekapcsolódhatnak a gimnazisták az MTA kutatásaiba

Harmadjára rendez nyári tábort középiskolás fiatalok számára a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Műszaki Fizikai és Anyagtudományi Kutatóintézete (MFA). A cél a reálszakok népszerűsítése annak érdekében, hogy minél több diák vála

A jelentkezők közül kiválasztott húsz 10. és 11. évfolyamos diák egy teljes héten át bekapcsolódhat az intézetben folyó 23 kutatás valamelyikébe. A lepkék színképzését tanulmányozva mérnöki ötleteket csenhet el például az élővilágból, vagy éppen napelemes méréseket végezhet napszimulátoron. Az MFA által szervezett tudományos tábor különlegessége, hogy a diákok nem száraz rutinfeladatokat kapnak, hanem valódi kutatási eszközökkel, létező tudományos témákba kapcsolódhatnak be. Ezáltal megismerhetik, mi fán is terem a kutatói munka, miért érdemes ezt a pályát választaniuk - közölte az MTA.


A természettudományok népszerűtlensége egyre aggasztóbb méreteket ölt, pedig ezek a szakmák kínálják a legjobb anyagi és elhelyezkedési lehetőségeket, Magyarországnak pedig stratégiai kitörési pontot jelenthetnek - emlékeztetett Bársony István professzor, az MTA kutatóintézetének igazgatója.


FH

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:46, csütörtök | Belföld

MÁV: szombattól a második ütemmel folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

Szombaton kezdődik a győri vasúti fővonal felújításának második utómunkálati szakasza; a május 9-ig tartó fázisban Bicske és Szárliget között végeznek munkálatokat - közölte a MÁV Zrt. csütörtökön az MTI-vel.

2024. Április 25. 17:45, csütörtök | Belföld

Visszatér a napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjére

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk -

2024. Április 25. 17:41, csütörtök | Belföld

Gulyás Gergely: a magyar kormány továbbra is békepárti

A magyar kormány továbbra is békepárti, ezen álláspontján az sem változtat, hogy NATO-szövetségesei nagy többsége nem az - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, a Kormányinfón.