Városlista
2024. május 1, szerda - Fülöp

Hírek

2010. Április 23. 10:00, péntek | Helyi
Forrás: Nyugathír

Belvízgondok Győr megyében: lesz-e pénz a gazdák kárenyhítésére?

Belvízgondok Győr megyében: lesz-e pénz a gazdák kárenyhítésére?

A csapadékos időjárás következtében Győr-Moson-Sopron és Komárom-Esztergom megyében is vannak olyan térségek, ahol a termőföld 50-60 százalékát belvíz borítja.

"Ha a búza 4-5 Celsius-fokon vízben áll, egy-két nap alatt tönkre fog menni. Azzal nem lehet mit csinálni. A repce talán kicsit könnyebben átvészeli ezt a helyzetet, nyilván ott is a terméssel problémák lehetnek" - mondja a kónyi gazda. Polgár Balázs több mint 300 hektáron termel búzát, repcét és napraforgót Csorna határában. Azt mondja, a földek több mint a fele víz alatt áll, s ez így megy évek óta minden tavasszal.

Polgár Balázs egyéni gazda, Kóny:

"rországban dolgozom télen, amikor itt nincs munkánk, ott olyan szempontból megoldják, hogy markológéppel és kaviccsal elvezetik a vizet, ami megáll rendszeresen a földeken egy ilyen esősebb, csapadékosabb időszak után."

Az állam a legtöbb vízelvezető árkot évekkel ezelőtt átadta az önkormányzatoknak, a karbantartáshoz azonban pénzt nem rendelt. A helyi vízitársulatok csak a csatornák egy kis részét tudják folyamatosan tisztítani.

Giczi András polgármester, Barbacs:

"Hogy rendszeresen lennének markolóval tisztítva, vagy egyáltalán a lejtést megnézni, hogy elvezeti-e a vizet, én ilyen nem láttam mostanában. vek óta nem láttam, hogy bárki is foglalkozott volna vele. Olyan még a jobb helyeken néha előfordul, hogy megkaszálják rézsűkaszával, de ezen kívül mást nem látni."

A Győr-Moson-Sopron Megyei Gazdakörök elnöke szerint hiába fizetik a termelők évente az ezer forintot hektáronként az állami kárenyhítési alapba, baj idején pénzt csak nagyon kevesen látnak.

Fenyőházi Tibor megyei elnök, Magosz:

"Nagyon rafinált számításokkal számolják ki, hogy véletlenül se kelljen fizetni a gazdának, mivel a tulajdonban lévő földnek az összterületét veszik, és nem azt a részt, ahol akár száz százalékos is lehet a kár. Ha összterületbe nem éri el a 30 %-ot, akkor nem kap a termelő egy fillért sem."

Amíg Győr-Moson-Sopron megyében a sok csapadék, addig Bábolna térségében a megáradt bakonyi Cuha-ér, Nagyigmándnál pedig a Concó víze okoz gondot. Van, ahol a felvizesedett talaj miatt az épületek repedeznek, így a házakat ki kell dúcolni, nehogy a falak kidőljenek.


Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 01. 09:16, szerda | Helyi

Gyönyörű autókon legeltetné a szemét? Az ETO parknál megteheti! – Galériás cikk!

Minden hónap utolsó szombatján benzingőzzel és autóimádók elismerő sóhajával telik meg a győri ETO park parkolója: amerikai autók szerelemesei gyűlnek össze.

2024. Május 01. 09:12, szerda | Helyi

Megnyerte a férfi kézilabda bajnokságot a Győri ETO-UNI FKC

A hátralévő 3 forduló eredményétől függetlenül már most megnyerte a bajnokságot a Győri ETO-UNI FKC csapata.

2024. Május 01. 07:13, szerda | Helyi

Először nyílt fotókiállítás a Széchenyi István Egyetem Győri Innovációs Parkjában

„Hommage fekete-fehérben: tisztelgés Győr városa és a Széchenyi István Egyetem előtt” címmel nyílt kiállítás a Széchenyi István Egyetem Győri Innovációs Parkjában a napokban.

2024. Április 30. 09:16, kedd | Helyi

Győr lett a Kinder Kupa egyik magyarországi állomása

A RÁBA ETO tenisz szakosztályának egyik célja, hogy ismét Győrbe hozzanak országos teniszversenyeket.