Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2010. Május 31. 07:33, hétfő | Belföld
Forrás: FH

Beomló autópálya, özönvíz és jégverés

Beomló autópálya, özönvíz és jégverés

Országszerte gondokat okoztak a vasárnap délutáni felhőszakadások. Törökbálinton méteres víz hömpölygött az utcákon, az M6-os autópálya egy része beszakadt, Budapesten pedig házakat is veszélyeztet a Hosszú-réti patak kiöntése. Út

Hatalmas felhőszakadás volt Érden és Törökbálinton vasárnap délután, a tűzoltókhoz sorra érkeznek a bejelentések. Utcákat öntött el a víz, több út járhatatlanná vált, autók akadtak el mindkét településen. Törökbálinton van olyan útszakasz, ahol egy méter magasan áll a víz. Törökbálinton, a Szent István utca egy része jelenleg víz alatt van, a lezúduló csapadék befolyik a házakba is. Szintén Törökbálinton, a Bajcsy- Zsilinszky utca M7-es autópálya alatt lévő szakaszán egy méter magasságban gyülemlett fel a víz. Itt két kocsi is elakadt.



Leomlott a leállósáv egy szakaszon vasárnap délután az M6-os autópályán, 126 kilométernél. Az autósokat a 6-os útra terelik. A Pécs felé vezető oldalon szakadt le 20 méteren a leállósáv, a vadátvezető híd tövében 50-70 méteren mosta ki az eső a töltést. A forgalomkorlátozásra várhatóan egész éjszaka számítani kell. Terelés van a 6-os főúton is Dunaszentgyörgynél, itt azonban vízátfolyás miatt.



Kiöntött a Hosszú-réti patak vasárnap Budapesten a XXII. kerületben, az Ady Endre útnál, egy kertes házas övezetben, van ahol mellkasig ér a víz, 70 tűzoltó vonult a helyszínre. 100 házat öntött el a víz, de eddig senkit sem kellett kilakoltatni. Egy anyát és lányát kellett kimenekíteni. Az eső miatt nem tudnak szivattyúzni. A Balatoni út mellett, a Tóvárosi lakóparknál is gondok adódtak: átszakadt a gát, és elmosta a 41-es villamos sínjeit. A rendőrség lezárta a környező utcákat, így a BKV nem tud pótlóbuszokat indítani Budafok kocsiszín és a Kamaraerdei Ifjúsági park között. A környező utcákban közlekedő 141-es,150-es és 250 járatok forgalma sem zavartan, a buszok csak „kettévágva" tudnak haladni, mivel az Ady Endre utat is lezárták. Emiatt így 4-5 buszmegállón át gyalogolniuk kell az utasoknak. A Kártya utcában olajos hordókat is elsodort az ár, az olaj egy része kiömlött. A tűzoltók estére kiemelték a vízből a hordókat.


A vasárnap délutáni felhőszakadás után néhány percig több nagykanizsai utcában is hömpölygött a víz, mert a hirtelen lezúdult, nagy mennyiségű esőt képtelen volt elnyelni a város csatornahálózata. A tűzoltókat mindössze három helyszínre riasztották: mindhárom esetben pincéből kellett szivattyúzniuk. A többi között a Fő úton is hömpölygött a víz, bár autók nem akadtak el. A zivatar után napsütés kezdődött, majd újra beborult. Károkról nincs hír.



Hatalmas felhőszakadás zúdult vasárnap délután a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Alattyánra. A településen keresztül vezető 32-es úton a szivattyúzás miatt forgalomkorlátozás van.


Győr- Moson- Sopron megyében a 82-es főúton Ravazd és Écs között fakidőlésekhez hívták vasárnap délután a tűzoltókat, Bakonypéterden pedig újra kimosta az eső az árkokat, és három ház ismét veszélybe került. Egyelőre senkit sem kellett kitelepíteni, homokzsákokkal védekeznek a lakók.



A Veszprém megyei Gicre is az özönvízszerű esőzések miatt hívták a tűzoltókat. Itt a domboldalról lezúduló vízzel nem tudtak megbirkózni az árkok és néhány pincébe, házba befolyt a víz. Jelenleg még itt sem súlyos a helyzet, homokzsákokkal igyekeznek elállni a víz útját.

Veszélyben a világörökség részét képező hercegkúti emeletes pincesor. Az esős időjárás miatt a pincék nagy részét elöntötte a víz, több helyen pedig a bejárati boltozat is beszakadt.



A meteorológusok előrejelzései alapján a jövő hét végéig marad a csapadékos időjárás.



Forrás: Független Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:46, csütörtök | Belföld

MÁV: szombattól a második ütemmel folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

Szombaton kezdődik a győri vasúti fővonal felújításának második utómunkálati szakasza; a május 9-ig tartó fázisban Bicske és Szárliget között végeznek munkálatokat - közölte a MÁV Zrt. csütörtökön az MTI-vel.

2024. Április 25. 17:45, csütörtök | Belföld

Visszatér a napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjére

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk -

2024. Április 25. 17:41, csütörtök | Belföld

Gulyás Gergely: a magyar kormány továbbra is békepárti

A magyar kormány továbbra is békepárti, ezen álláspontján az sem változtat, hogy NATO-szövetségesei nagy többsége nem az - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, a Kormányinfón.