Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2014. Május 13. 12:08, kedd | Külföld
Forrás: MTI

Beperelte a Kovászna megyei környezetvédelmi hivatalt a Greenpeace

Beperelte a Kovászna megyei környezetvédelmi hivatalt a Greenpeace

Beperelte a székelyföldi Kovászna megye környezetvédelmi hivatalát a Greenpeace Románia amiatt, hogy engedélyezte az osztrák Holzindustrie Schweighofer társaság Rétyre (Reci) tervezett fafeldolgozó üzemének a felépítését.

A Háromszék című napilap keddi beszámolója szerint a környezetvédő szervezet törvénysértőnek tartja, hogy a hatóság környezeti hatásvizsgálat és közmeghallgatás nélkül adta meg a beruházás építési engedélyéhez szükséges jóváhagyást. E jóváhagyással kezdődhetett meg a fafeldolgozó üzem - jelenleg folyamatban levő - felépítése Rétyen.
A Greenpeace arra hívta fel a figyelmet, hogy a Holzindustrie Schweighofer évente több mint 800 ezer köbméter fenyőfát készül feldolgozni a rétyi üzemben, ez pedig a számítása szerint évi egymillió kivágott fát jelent.
A környezetvédő szervezet úgy véli, a hatóságok figyelmen kívül hagyták a projekt nagyságából fakadó következményeket. Álláspontja szerint az üzem beindulása a jelentős vendégforgalmi vonzerővel bíró táj visszafordíthatatlan módosulásához vezetne, és a szomszédos Rétyi Nyír Natura 2000-es besorolású területre is káros hatást gyakorolna.
Az osztrák Holzindustrie Schweighofer tavaly márciusban jelentette be, hogy 150 millió eurós beruházással fafeldolgozó üzemet épít a Kovászna megyei Rétyen. Az 50 hektáros területre tervezett fafeldolgozó üzem 650 személynek ad majd közvetlenül munkát, közvetve pedig további 2000 munkahelyet generál a térségben.
A 150 céget tömörítő Arbor szövetség úgy vélte, a nagy mennyiségű fa fűrészáruként való exportja 13 300 munkahely megszűnését eredményezi a székelyföldi térségben működő, késztermékeket gyártó faipari vállalkozásoknál.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Külföld

Hivatalos meghívásra előre be nem jelentett látogatást kezdett Elon Musk Kínában

Elon Musk, a Tesla elektromosautó-vállalat vezetője a kínai nemzetközi kereskedelmi tanács meghívására előre be nem jelentett látogatást kezdett vasárnap az ázsiai országban, és találkozik magas rangú kínai vezetőkkel -