Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2012. Február 12. 13:30, vasárnap | Helyi
Forrás: Nyugathír

Bérlakás-fejlesztések: Győrben átvennék a devizahitelesek ingatlanjait

Bérlakás-fejlesztések: Győrben átvennék a devizahitelesek ingatlanjait

A fejlődő régiókban - így Győr-Moson-Sopron megyében is - nagy jelentősége lesz a jövőben a bérlakásépítéseknek, a meglévő bérlakás-állomány fejlesztésének.

Szükséges megvizsgálni a Nemzeti Eszközkezelő Zrt. által megvásárolt devizahiteles ingatlanok önkormányzati átvételének lehetőségét is.

Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata mintegy 4 600 bérlakással rendelkezik. Ez a város teljes lakásállományának (55000 lakás) 8 %-a. Az önkormányzati tulajdonú lakások többsége (3900 lakás), ahogy a köznyelvben nevezni szokták, szociális bérlakás. Az elnevezés természetesen nem pontos, hiszen nem a lakás, hanem a bérlő az, akinek adott esetben szociális problémái vannak. Az ő esetükben lakbértámogatást biztosít a város, amely 2500 bérlőt érint. A lakások bérleti díjának mértéke nevezhető akár szociális támogatásnak is, hiszen az átlagos lakbér a belvárosban 400,-Ft/m2, a lakótelepeken 300,-Ft/m2, a város egyéb részein 200,-Ft/m2 körül mozog. Ezek az összegek messze elmaradnak az ingatlanpiacon bérbe adott lakások bérleti díjának mértékétől.

- Önkormányzatunk a bérlakásaival a különböző életkorú és élethelyzetű családoknak többfajta lakáshoz jutási lehetőséget kíván biztosítani - mondta Somogyi Tivadar győri alpolgármester. - Azoknak a fiataloknak, akik most kezdik önálló életüket, előtakarékos bérlakásokat biztosítunk. Ez a majd 20 éve indult pályázati rendszer nagyon népszerű, hiszen a fiataloknak nem kell havonta albérletre kifizetni egy jelentős összeget, hanem félre tehetik maguknak a majdani önálló lakás megszerzése érdekében. Jelenleg 260 ilyen bérlakással rendelkezünk. A nehéz szociális helyzetben lévőknek - erőnkhöz képest - továbbra is próbálunk segíteni. Változás a korábbi évekhez képest, hogy a nálunk jelentkezőtől elvárjuk, hogy rendelkezzenek rendszeres jövedelemmel. Lehetőséget nyitottunk azok számára is, akik eddig a szociális kategóriába nem fértek be. Ez az a réteg, amely az albérletet ki tudja fizetni, de az önálló lakás megszerzése reménytelen a számukra. Ők egy zárt pályázati rendszerre jelentkezhetnek és juthatnak bérlakáshoz. Az idős generáció számára Nyugdíjasok házát működtetünk Erre a célra több mint 200 lakás áll rendelkezésünkre olyan épületekben (Rónay Jácint u., Kálóczy tér, Winter Ernő u.) ahol koncentráltan megtalálhatóak azok az ellátási formák (nővérhívó, házi gondozás, étkezés, orvosi ellátás) amelyeket az idősek igénybe vehetnek.

Az önkormányzat a belvárosi, teljes rekonstrukción átesett épületeikben lévő lakásait a piaci viszonyokhoz jobban közelítő bérleti díjjal hasznosítja. Ez 1.200, -Ft/m2-es lakbért jelent. Sajnos alig 30 ilyen lakás van, pedig érzékelhető igény jelentkezik az ilyen típusú lakásokra is. A lakások bérleti szerződésének időtartama a legtöbb esetben (2 500 szerződés) még mindig határozatlan idejű. Ezek a szerződések a Lakástörvény hatályba lépését, tehát 1994. január 1-ét megelőzően kötődtek. Az új szerződések esetében - az előtakarékos és a nyugdíjas házi lakások kivételével - első alkalommal csak egy év időtartamra kötünk szerződést. Ha az egy év leteltét követően azt tapasztaljuk, hogy a bérlő magatartásával nem voltak gondok és tartozásokat sem halmozott fel, lehetőség van akár 3 évre is meghosszabbítani a szerződést. A hátralékokat felhalmozó bérlőnek lehetőséget biztosítunk arra, hogy legfeljebb 1 év alatt a hátralékait legalább 20 %-al csökkentse. Ebben a Családsegítő Szolgálatunk munkatársai is segítenek.

- Azoktól a bérlőktől azonban meg fogunk válni, akik az egy év alatt ezt nem teljesítik vagy nem működnek együtt a Családsegítő Szolgálattal - folytatta dr. Somogyi Tivadar. - Kénytelenek vagyunk keményen fellépni, mivel az önkormányzati bérlakásban lakó bérlők egy része nem teljesíti a közüzemi szolgáltatók felé díjfizetési kötelezettségét. A bérlők díjtartozása hőszolgáltatás terén 2011. december 31-én 160 mFt, a lakbér elmaradás - a már jelzett kedvező bérleti díjak ellenére - 100 mFt volt. Ami az esetleges bérlakásépítéseket illeti, komoly igény van a már említett nyugdíjasházi lakásokra. Ez jól látszott a Győr-Szol Zrt. beruházásában épült Semmelweis utcai épület esetében is. Tervek szerint ez a program folytatódni fog. Ugyancsak nagy az érdeklődés a piaci lakbérrel pályáztatott lakásokra is, ilyen típusúakra üzleti szempontból is szükség lenne. Végül szükség lenne olyan lakásokra is, amelyek alacsonyabb fenntartási költségűek, és amelyekkel kiválthatóak lennének a rossz műszaki állapotú, alacsony komfortfokozatú bérlakások.

A Nemzeti Eszközkezelő Zrt. által megvásárolt devizahiteles ingatlanok önkormányzati átvételének lehetőségét vizsgálja az önkormányzat. Egyelőre nem tudni pontosan, hogy műszaki szempontból milyen ingatlanokról van szó, bizonytalan a fizetendő bérleti díj és a bérleti szerződés egyes részeinek a szabályozása is. Győr mindenesetre nyitott arra, hogy a Nemzeti Eszközkezelővel történt egyeztetést követően közreműködjön a devizahitelesek ingatlanjainak átvételében.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 09:16, hétfő | Helyi

Drónt kaptak a kisbéri rendőrök

Olyan helyekre is el tudnak általa jutni, ahová gyalog vagy autóval nem.

2024. Április 29. 08:13, hétfő | Helyi

Rózsa és Ibolya a Vaskakasban

Szerethet-e egy tündérlány egy emberfiút? Legyőzheti-e a szerelem az évszázados viszályt? Kitarthat-e egymás mellett két fiatal, ha az egész világ ellenük fordul?

2024. Április 29. 07:13, hétfő | Helyi

Drákói szigor jön az építkezéseknél

Szigorú szabályok írják elő októbertől, hogy mi épülhet Magyarországon.

2024. Április 28. 09:13, vasárnap | Helyi

Fontos változás jön az otthonfelújítási programban

Megváltozik az otthonfelújítási program egyik fontos kritériuma.