Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2019. Szeptember 11. 07:52, szerda | Bulvár

Bessenyei Ferenc előtt tiszteleg a CineFest

Bessenyei Ferenc előtt tiszteleg a CineFest

100 éve született az egyik legnagyobb magyar filmszínész, Bessenyei Ferenc. A CineClassics két filmmel, egy kiállítással és egy kerekasztal-beszélgetéssel idézi fel alakját- írják a fesztivál honlapján.

Mint írják, a kétszeres Kossuth-díjas Bessenyei emlékezetes filmszerepeit szinte felsorolni is nehéz, mintegy öt évtizeden át kivételes alkotások tucatjaiban szerepelt.

A CineFest egy ritkán és egy gyakran látható filmjével emlékezik a művészre. Az 1957-es, akkor betiltott Keserű igazság-ban együtt játszik a szintén száz éve született színészlegendával, Gábor Miklóssal. A film szeptember 16-án, 17 órakor látható a Béke teremben. A szintén Várkonyi Zoltán által rendezett Egy magyar nábob-ban, minden idők egyik legnépszerűbb magyar filmjében olyan, nem kevésbé legendás kollegákkal szerepel együtt, mint Latinovits Zoltán, Bitskey Tibor, Sulyok Mária, Básti Lajos és Ruttkai Éva. A film vetítése szeptember 15-én, 16.40-kor lesz a Béke teremben.

A Miskolci Színészmúzeumban pedig Bessenyei Ferenc emléke előtt tisztelgő kiállítás látható, amely egyrészt felidézi a művész miskolci pályakezdését, másrészt felvillantja az életmű legjelentősebb, legemlékezetesebb alakításait. A legendás művész Miskolcon, Földessy Géza direktor társulatában lett színésszé, ahol minden szerepkörben bemutatkozott – operett bonviván feladatoktól a Hamlet Claudiusán, az Egerek és emberek Lennie-jén át, a Bánk bán, a Peer Gynt címszerepéig. A hatvanas években pedig egyik legnagyobb szerepében, Kossuth Lajos megformálójaként, a Fáklyaláng című Illyés Gyula-dráma főszerepében tért vissza a városba. A kiállítás másik része a Film Színház Muzsika című folyóirat tükrén keresztül ad képet a színművész emblematikus alakításairól, pályájának legnagyobb filmes és színházi pillanatairól.

A kiállításhoz és a CineClassics Bessenyei-filmjeihez kerekasztal-beszélgetés kapcsolódik szeptember 15-én, vasárnap 15 órakor a Művészetek Háza Béke termében az Egy magyar nábob vetítése előtt, ahol felesége, B. Élthes Eszter, továbbá Kurutz Márton és Muszatics Péter filmtörténészek idézik fel a színészóriás alakját. A moderátor: Lukácsy György.

Forrás: origo.hu

Kép: fidelio.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Bulvár

Elszabadult katonalovak okoztak sérüléseket és károkat Londonban

Elszabadult katonalovak okoztak személyi sérüléseket és jelentős anyagi károkat szerdán London belvárosában. Három sérült katonát és egy civilt kórházba kellett szállítani.

2024. Április 23. 06:43, kedd | Bulvár

A szicíliai maffiavezér álnéven udvarolt nőknek a közösségi oldalakon

Agglegény orvosként regisztrálta magát, és nőkkel keresett kapcsolatot a legnagyobb közösségi oldalakon Mattia Messina Denaro, a Cosa Nostra szicíliai maffiaszervezet volt vezetője - hozták nyilvánosságra a hatóságok hétfőn.

2024. Április 21. 11:26, vasárnap | Bulvár

Médiakutató: korszakalkotó a Delta mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezetőjének megjelenése

Korszakalkotónak nevezte a köztelevízió Delta című műsora mesterséges intelligenciával alkotott szereplőjének felbukkanását Szűts Zoltán médiakutató az M1 aktuális csatorna Ma reggel című műsorában vasárnap.

2024. Április 20. 09:47, szombat | Bulvár

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából Csepelen

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából a főváros XXI. kerületében, Csepelen, a Kossuth Lajos utcában pénteken. A gyermeket a mentők kórházba vitték.