Városlista
2019. szeptember 15, vasárnap - Enikő

Hírek

2019. Szeptember 11. 07:52, szerda | Bulvár

Bessenyei Ferenc előtt tiszteleg a CineFest

Bessenyei Ferenc előtt tiszteleg a CineFest

100 éve született az egyik legnagyobb magyar filmszínész, Bessenyei Ferenc. A CineClassics két filmmel, egy kiállítással és egy kerekasztal-beszélgetéssel idézi fel alakját- írják a fesztivál honlapján.

Mint írják, a kétszeres Kossuth-díjas Bessenyei emlékezetes filmszerepeit szinte felsorolni is nehéz, mintegy öt évtizeden át kivételes alkotások tucatjaiban szerepelt.

A CineFest egy ritkán és egy gyakran látható filmjével emlékezik a művészre. Az 1957-es, akkor betiltott Keserű igazság-ban együtt játszik a szintén száz éve született színészlegendával, Gábor Miklóssal. A film szeptember 16-án, 17 órakor látható a Béke teremben. A szintén Várkonyi Zoltán által rendezett Egy magyar nábob-ban, minden idők egyik legnépszerűbb magyar filmjében olyan, nem kevésbé legendás kollegákkal szerepel együtt, mint Latinovits Zoltán, Bitskey Tibor, Sulyok Mária, Básti Lajos és Ruttkai Éva. A film vetítése szeptember 15-én, 16.40-kor lesz a Béke teremben.

A Miskolci Színészmúzeumban pedig Bessenyei Ferenc emléke előtt tisztelgő kiállítás látható, amely egyrészt felidézi a művész miskolci pályakezdését, másrészt felvillantja az életmű legjelentősebb, legemlékezetesebb alakításait. A legendás művész Miskolcon, Földessy Géza direktor társulatában lett színésszé, ahol minden szerepkörben bemutatkozott – operett bonviván feladatoktól a Hamlet Claudiusán, az Egerek és emberek Lennie-jén át, a Bánk bán, a Peer Gynt címszerepéig. A hatvanas években pedig egyik legnagyobb szerepében, Kossuth Lajos megformálójaként, a Fáklyaláng című Illyés Gyula-dráma főszerepében tért vissza a városba. A kiállítás másik része a Film Színház Muzsika című folyóirat tükrén keresztül ad képet a színművész emblematikus alakításairól, pályájának legnagyobb filmes és színházi pillanatairól.

A kiállításhoz és a CineClassics Bessenyei-filmjeihez kerekasztal-beszélgetés kapcsolódik szeptember 15-én, vasárnap 15 órakor a Művészetek Háza Béke termében az Egy magyar nábob vetítése előtt, ahol felesége, B. Élthes Eszter, továbbá Kurutz Márton és Muszatics Péter filmtörténészek idézik fel a színészóriás alakját. A moderátor: Lukácsy György.

Forrás: origo.hu

Kép: fidelio.hu

Ezek érdekelhetnek még

2019. Szeptember 15. 12:01, vasárnap | Bulvár

Fődíjat nyert Király Levente Piedone nyomában című filmje

Király Levente Piedone nyomában című dokumentumfilmje nyerte el a fődíjat a jubileumi, XV. Göcsej Filmszemlén.

2019. Szeptember 15. 09:10, vasárnap | Bulvár

Budapestre jön a Queen Symphonic show

A Queen együttes legnépszerűbb slágereit rock- és szimfonikus zenekari kísérettel felvonultató show-t december 19-én a Papp László Budapest Sportarénában láthatja a magyar közönség.

2019. Szeptember 14. 12:53, szombat | Bulvár

Börtönre ítélték a Született feleségek sztárját kenőpénzes botrány miatt

Tizennégy napos börtönbüntetésre ítélték Felicity Huffman amerikai színésznőt az egyetemi kenőpénzes botrányban játszott szerepéért csütörtökön egy bostoni bíróságon.

2019. Szeptember 14. 09:15, szombat | Bulvár

A Saul fiát az évszázad legjobb filmjei közé sorolta a The Guardian

Az évszázad legjobb filmjei közé sorolta Nemes-Jeles László Saul fia című Oscar-díjas filmjét a The Guardian brit napilap, amely pénteken tette közzé a 2000 után készült legjobb száz film listáját.