Városlista
2019. december 11, szerda - Árpád

Hírek

2019. Szeptember 11. 07:52, szerda | Bulvár

Bessenyei Ferenc előtt tiszteleg a CineFest

Bessenyei Ferenc előtt tiszteleg a CineFest

100 éve született az egyik legnagyobb magyar filmszínész, Bessenyei Ferenc. A CineClassics két filmmel, egy kiállítással és egy kerekasztal-beszélgetéssel idézi fel alakját- írják a fesztivál honlapján.

Mint írják, a kétszeres Kossuth-díjas Bessenyei emlékezetes filmszerepeit szinte felsorolni is nehéz, mintegy öt évtizeden át kivételes alkotások tucatjaiban szerepelt.

A CineFest egy ritkán és egy gyakran látható filmjével emlékezik a művészre. Az 1957-es, akkor betiltott Keserű igazság-ban együtt játszik a szintén száz éve született színészlegendával, Gábor Miklóssal. A film szeptember 16-án, 17 órakor látható a Béke teremben. A szintén Várkonyi Zoltán által rendezett Egy magyar nábob-ban, minden idők egyik legnépszerűbb magyar filmjében olyan, nem kevésbé legendás kollegákkal szerepel együtt, mint Latinovits Zoltán, Bitskey Tibor, Sulyok Mária, Básti Lajos és Ruttkai Éva. A film vetítése szeptember 15-én, 16.40-kor lesz a Béke teremben.

A Miskolci Színészmúzeumban pedig Bessenyei Ferenc emléke előtt tisztelgő kiállítás látható, amely egyrészt felidézi a művész miskolci pályakezdését, másrészt felvillantja az életmű legjelentősebb, legemlékezetesebb alakításait. A legendás művész Miskolcon, Földessy Géza direktor társulatában lett színésszé, ahol minden szerepkörben bemutatkozott – operett bonviván feladatoktól a Hamlet Claudiusán, az Egerek és emberek Lennie-jén át, a Bánk bán, a Peer Gynt címszerepéig. A hatvanas években pedig egyik legnagyobb szerepében, Kossuth Lajos megformálójaként, a Fáklyaláng című Illyés Gyula-dráma főszerepében tért vissza a városba. A kiállítás másik része a Film Színház Muzsika című folyóirat tükrén keresztül ad képet a színművész emblematikus alakításairól, pályájának legnagyobb filmes és színházi pillanatairól.

A kiállításhoz és a CineClassics Bessenyei-filmjeihez kerekasztal-beszélgetés kapcsolódik szeptember 15-én, vasárnap 15 órakor a Művészetek Háza Béke termében az Egy magyar nábob vetítése előtt, ahol felesége, B. Élthes Eszter, továbbá Kurutz Márton és Muszatics Péter filmtörténészek idézik fel a színészóriás alakját. A moderátor: Lukácsy György.

Forrás: origo.hu

Kép: fidelio.hu

Ezek érdekelhetnek még

2019. December 10. 13:50, kedd | Bulvár

Meghalt a Roxette énekesnője

Hatvanegy éves korában meghalt Marie Fredriksson svéd énekesnő, a Roxette nevű duó egyik tagja - írja a BBC hírportálja.

2019. December 10. 13:31, kedd | Bulvár

Sokszoros áron kínálják a Vajna-hagyatékot az interneten

Az e-Bayen felbukkantak azok a bőrkötéses forgatókönyvek, amelyeket szombat délután árvereztek el a Nagyházi Galériában.

2019. December 10. 12:01, kedd | Bulvár

Bejelentették a Balaton Sound világsztár fellépőit

Mások mellett a DJ Mag éllovasai, a Dimitri Vegas és Like Mike duó, Martin Garrix és Kygo is fellép a jövő évi Balaton Soundon 2020. július 8. és 12. között Zamárdiban – közölték a szervezők kedden az MTI-vel.

2019. December 10. 09:50, kedd | Bulvár

Maradt a kaptafánál, most a multik is irigyelhetik a kis magyar céget

Egy mostanra itthon szinte teljesen kihalt iparágban vett repülőrajtot egy 2016–ban megalakult tiszaföldvári manufaktúra.