Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2019. Augusztus 01. 10:20, csütörtök | Belföld

Betiltották a permetezőgépek használatát

Betiltották a permetezőgépek használatát

Új, abszurd helyzet alakult ki a mezőgazdaságában: a növényvédelmi munkálatokat jobbára permetezőgépek nélkül lehet csak végezni, legalábbis hivatalosan.

Tilos a permetezőgépek használata! Ez az abszurd helyzet állt elő egy néhány nappal ezelőtti - többek között a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségével (MOSZ) sem egyeztetett, végrehajthatatlan - rendeletmódosítás következtében - hívta fel a figyelmet Máhr András, a MOSZ főtitkárhelyettese. A termelőknek az aratás közepén, öt nap alatt kellett volna megfelelnie egy olyan előírásnak, amit képtelenség betartani. A növényvédelmi tevékenységről szóló rendelet módosításával ugyanis előírták, hogy az öt évnél idősebb, nem felülvizsgált növényvédelmi gépekkel tilos növényvédelmi tevékenységet végezni.

Felülvizsgáltatni öt nap alatt márpedig nem lehet. Különösen úgy nem, hogy a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján elérhetőnek kellene lennie egy listának, aminek a felülvizsgálat elvégzésére jogosultakat kellene tartalmaznia, de ez a lista nem létezik. Vagyis a termelő azt sem tudja, hogy kivel és hogyan végeztesse el a felülvizsgálatot.

Az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy a növényvédelmi gépek háromévenkénti időszakos műszaki felülvizsgálatát már három éve előírták, azonban a megfelelő rendszer kiépítésére azóta sem került sor, a termelők közel három éve várták a felülvizsgálat eljárási szabályainak megszületését. Most megszületett, így amit három év alatt nem sikerült elérni, azt most öt nap alatt kellett volna végrehajtani.

A rendelet egyértelművé tette, hogy milyen végzettséggel jogosult valaki a permetezőgépek felülvizsgálatára, valamint azt is, hogy el kell végezni egy ehhez szükséges alapképzést is. Az ilyen képzések még el sem indultak. Az ebből fakadó problémák kiküszöbölésére a képzés elvégzésére a rendelet december 31-ig felmentést ad a felülvizsgálatot végzők számára, ugyanakkor a termelőknek nem ad haladékot, nekik már a rendelet megjelenését követő ötödik napon meg kell felelniük minden előírásnak.

Ahogy mondani szokás, megint fordítva ülünk tehát a lovon. Először ugyanis ki kellett volna alakítani a felülvizsgálat feltételrendszerét (jogosult személyek, helyszínek, követelmények stb.), és ha ez megvan, megfelelő átmeneti időszak biztosításával bevezetni a jogszabályt. Miért kell a termelőket ilyen helyzetbe kényszeríteni? Miért kell a gazdálkodást veszélyeztetni? Miért kell a nyári csúcsmunkák közepén egy 3 éve jegelt szabályozást öt napos határidővel előírni? - tette fel a kérdést a MOSZ főtitkárhelyettese, aki szerint megfelelő szakmai egyeztetéssel mindez elkerülhető lett volna.

Forrás: napi.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:10, kedd | Belföld

Egykori egyetemének ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát Karikó Katalin

Egykori alma materének, a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát, valamint az elismeréssel járó összeget Karikó Katalin.

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni